На 75 години съм здрав и оперирам, хапчета не пия
Известният сърдечен хирург проф. Александър Чирков продължава да оперира и на 75-годишна възраст в болница “Токуда” и два дни месечно прави прегледи в пловдивската болница “Св. Мина”. В. “Доктор” потърси професора, за да разбере как върви проектът по изграждане на супермодерна кардиологична клиника на негово име във Варна. Проф. Чирков коментира и как бе замесен в слуха за кончината на Стоян Ганев три дни преди бившият външен министър и основател на СДС наистина да почине.

- Проф. Чирков, как успя някой да ви заблуди за смъртта на Стоян Ганев?
- Не съм заблуден никак. Друг пусна вестта в медийното пространство. Аз с такива работи изобщо не се занимавам. Това са толкова примитивни, архаични и клюкарски неща и никога няма да си позволя да пусна слух, че е починал приятел, който толкова много ценя. Пусна го друг негов познат от Ню Йорк.

- Ник Маринов ли?
- Да, да.

- Той просто ви е казал, че Ганев е умрял?
- Да. И по-нататък аз не съм го разпространявал. Но ме изненадват да питат така и така... Това е типично за нас в България – пуска се нещо непроверено. То 3–4 пъти трябва да се провери и тогава да се пише. А не клюкарски да се пусне – буф!

- Къде хората може да потърсят вашата помощ?
- Оперирам в “Токуда”, но

отскоро давам консултации на пациенти два пъти в месеца

в болница “Св. Мина” в Пловдив по молба на шефа на болницата – д-р Георги Йорданов.

- На 75 години успявате активно да работите. Как го правите?
- Благодаря за вниманието, доста съм активен и съм добре. Човек има само един живот и той е кратък, но поне да бъде здрав и да му се радва.

- Пиете ли хапчета за нещо? В България всички на вашата възраст са хронично болни и приемат по шепа лекарства.
- Аз хапчета не пия. Само когато оперирам много дълго време и ме заболи малко гърбът, вземам нещо против тази болка. Това е.

- Още през януари 2011 г. обявихте проект за кардиологична клиника “Проф. Чирков”. Какво става с проекта?
- Проектът си върви. Нали знаете, че не е лесно да се намерят инвеститори, които в България с удоволствие да инвестират. Ние намерихме и сме на финала. Ще успеем. В най-скоро време инвеститорите ще осигурят тези средства, за да започнем да строим. Иначе направихме проекти, архитектурни планове, техника, осигурихме земята за строеж и т.н. Мястото е в центъра на Варна.

- За колко време може да се построи клиниката?
- За една година. Искам да направя една суперболница, която да е от най-добрите в Европа. Ще се опитам да изчистя всички дефекти, които имат германските, американските, френските болници, и да направя проект, който да е супер както за пациентите, така и за лекарите, които ще работят там. Да има добра атмосфера, да желаят да се учат, да стават по-добри.

Нека да покажем, че можем,

както го направих в “Св. Екатерина”. Създадохме и болница “Св. Георги” в Пловдив. Нали и аз изпращах моите сътрудници да работят там за по 1–2 години. След това изпратих проф. Начев да помага и да изгражда екип.

- Проблемът е, че трябват много пари за такава болница.
- Така е, но сигурно има хора със социално мислене, а не такива, които мислят само пари да правят, като че ще ги вземат със себе си в гроба. Малко са тези, които мислят за обществото като братята Евлоги и Христо Георгиеви. Изграждат университет, защото знаят, че веднага след отоманското управление почти нямаме държава, че не може да се изгради държава и общество без университет, в който да се учат адвокати, лекари, учители... Ето това е постижение! Затова се прекланям най-дълбоко на братята Георгиеви. И се питам какво ще оставя аз на обществото.

- Какви са сега предизвикателствата пред проф. Чирков? Има ли още нещо, което трябва да научите, след толкова години опит?
- Човек чете, трупа познания и вижда, че това, което прави, невинаги е най-доброто. Вижда къде са грешките и пак чете. Вече 50 години само това правя. Изпращам да се учат и моите ученици и сътрудници, за да бъдат все по-добри. Без да увеличаваш познанията си, не можеш да бъдеш добър доктор.Мара КАЛЧЕВА