90 на сто от случаите на спукана аорта завършват със смърт
Някои специалисти наричат аневризмата бомба със закъснител, и то напълно основателно. Тази смъртоносна болест е вкарала в гроба много известни личности - Алберт Айнщайн, Шарл де Гол, Андрей Миронов. Към днешна дата болестта си остава смъртоносна, защото лекарите в съвременната медицина се научиха да я откриват и обезвреждат, обаче все още не знаят как да я предотвратяват. В днешната публикация ще припомним основните характеристики на това заболяване с цел да информираме за пореден път нашите читатели по тази тема. Тази страшна патология е свързана със слабостта на стените на кръвоносните съдове.

Под действието на потока кръв те изтъняват и в един момент просто се спукват. Аневризмата може да бъде предизвикана както от вродени ос обености на структурата, така и от придобити. Най-често целостта на стените на кръвоносните съдове се уврежда в резултат на възрастови изменения - основна причина са атеросклеротичните плаки. А също и заради различни заболявания, например стените на кръвоносните съдове изтъняват при сифилис и захарен диабет. Освен това се появиха непотвърдени данни, че херпесният вирус също допринася за развитие на това заболяване или по-скоро необратимо състояние. При младите хора аневризмата обикновено се развива като следствие от травми, катастрофи или ако човек се занимава с екстремни видове спорт.

При хора с нелекувана атеросклероза заболяването е почти неизбежно

Нито лекарствата, нито някакви физиотерапевтични методи могат да избавят страдащия от това заболяване.
Затова е редно още след навършването на 45-годишна възраст да се измерват и най-вече да се контролират маркерите на атеросклерозата - това са високите показатели на холестерол и глюкоза в кръвта. С висока степен на вероятност може да се каже, че с времето аневризма може да се случи и при хипертоници и диабетици. Хората трябва да знаят, че не се изискват някакви кой знае колко скъпо струващи изследвания, за да се открие това нарушение. И най-напред - това е ултразвуково изследване на сънната артерия, защото от нейното състояние може да се съди за състоянието на всички останали кръвоносни съдове в организма.

Ако изследването открие атеросклеротични плаки, със сигурност ги има и по стените на другите кръвоносни съдове.

Между другото:

За съжаление има случаи, когато и при малки деца е откривано такова нарушение. Но повечето пациенти с аневризма са в зряла възраст. Затова в скандинавските страни например на всички хора над 60 години задължително им правят ултразвукови изследвания за ранното откриване на опасност от появата на аневризма.

Не е вярно наложилото се мнение, че болките в главата са предвестници на аневризма в главния мозък, а пулсиращите болки в корема свидетелстват за спукване на коремната аорта. Това се случва много рядко, и то когато аневризмата е нараснала буквално до катастрофални размери. Обикновено аневризмата не се проявява по никакъв начин и докато не се спука, човек не усеща нищо.


Единственият начин да се справите с тази болест е операцията
При 7 на сто от починалите от други заболявания се открива спукана аневризма

Вече в целия свят се извършва т.нар. ендоваскуларно протезиране. В България се прилага в някои модерни както държавни, така и частни клиники. Чрез тази процедура се постига заздравяване на изтънелия участък от аортата. След такава операция болният бързо се връща към нормален живот. Тук е мястото да припомним, че “Доктор” съобщи миналата година за прилагането за първи път в болница “Пирогов” на нов минимално инвазивен ендоваскуларен метод за лечение на мозъчни аневризми. Тогава участваха и български, и италиански специалисти. Извършиха се операции на четирима пациенти. Според статистиката аневризма се открива при 7 на сто от починалите от други заболявания хора. Това подсказва, че е нужно масово скринингово изследване, което във всички случаи ще открие много повече страдащи, без сами да подозират за това. Аневризмата е непредсказуема патология. Някои могат да живеят години наред с нея, при други тя се спуква още в млада възраст. Но никой все още не може да обясни защо се случва това.

Къде може да възникне аневризма:

- В коремната аорта - там се среща най-често - в 95 на сто от случаите.
- В гръдната аорта.
- В кръвоносните съдове на главния мозък.
- Аневризма на сърцето също.


При разширена аорта в гръдния кош се появява силна болка

Нека припомним, че заболяването протича без симптоми. Вече споменахме, че основно човек го усеща, когато вече аортата се спука. Но е възможно да се появят някакви усещания и когато разширеният кръвоносен съд бива притиснат от съседните органи. Например ако се разширява стената на аортата в гръдния кош, се появява силна болка в гърдите, задух, хриплив глас, кръвохрачене, суха кашлица. Особено слабо изразени са симптомите при аневризма в коремната кухина - в 40 на сто от случаите тя се открива случайно при изследване по друг повод. А болният може периодично, и то съвсем слабо да усеща неясна болка в корема или гърба и леко пулсиране.

Специалистите препоръчват:

- Не се увличайте по екстремни видове спорт, избягвайте травмите.
- Следете нивото на холестерола и захарта в кръвта. Не пушете - това са основните рискови фактори, провокиращи атеросклероза, а знаем, че тя е в основата на появяване на аневризма.
- След 50-годишна възраст редовно се подлагайте на ултразвуково изследване на кръвоносните съдове.

Важно!

Смята се, че при диаметър на аневризмата, по-малък от 5 см, вероятността съдът да се спука е минимална. Но ако тя е по-голяма - рискът се увеличава.


Яна БОЯДЖИЕВА