ЛЕГЕНДИ
• Милко Балев напсувал гимнастика на леля
• Проданов извикал Базилевич за треньор, но Пенев го наковал пред генералите и се спасил

В миналия брой Никола Проданов разкри доста гимнастически потайности. Днес за пръв път разказва как като президент на ФК ^Средец^ спасява Стоичков за футбола и връща името на ЦСКА.

ТЕЗИ НЕЩА НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ!
Това, което ще ти разкажа, не го знае никой. Само Димитър Пенев, Сашо Манов и Серги Йоцов си имат представа. Пазех тези тайни за книгата си и юбилея на ЦСКА през 2008-ма. Но ти изпревари.
ГК НА БКП МЕ ИЗБРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ^СРЕДЕЦ^
Догодина ще честват 60-годишнината на ЦСКА. А малцина знаят, че бях първият председател на ФК ^Средец^. Поех клуба в най-трудния му период. След разформироването му от политбюро.
Назначиха ме с решение на ГК на БКП. Георги Георгиев ме извика в градския комитет и ми го съобщи. Аз му казах: ^Да сте сбъркали? Да не търсите някой друг?^ Но грешка нямаше.
Мисля, че всичко стана по идея на Добри Джуров и Георги Христов. Целта им е била да се сложи ^наш човек^, начело на клуба. За да не скъса той окончателно с военните.
Дотогава завеждах международния отдел на ЦСКА. Там работих с Кольо Миланов, Наско Хаджийски и Чопъра.
Като полковник от запаса бях подходящ. Зетят на бай Добри Гошо Христов е гимнастик. С него се познаваме от подиума. Но не сме говорили на тази тема.
ПЪРВАТА МИ РАБОТА БЕШЕ ДА ВЪЗСТАНОВЯ СТОИЧКОВ
Ицо остана последната жертва на политбюро. Всички ги опростиха, а него го пратиха в казармата. Никой не искаше да му чува името. Ни генерали, ни Милко Балев. Толкова им разбираше главата!
Аз ходих до Стара Загора постоянно. Там го лашнаха като най-обикновен войник. Нямаше спортна рота, нито нищо.
Първо уредих Ицо да тренира. Разрешиха му да рита на малки вратички в поделението. Обаче трябваше да го опрости политбюро.
ДОБРИ ДЖУРОВ СЕ БОРЕШЕ ЗА ИЦО
Ни Милко Балев, ни никой се интересуваше за Ицо. Само Добри Джуров се бореше за него. Амнистирахме го с решение на ЦК на БКП. След това го възстановихме във футбола и го картотекирах.
Същия ден лично отидох да го взема с моята кола.
Това е истината. Аз и Тони Кръстев бяхме. Бащата на Стоичков дойде в София и тръгнахме заедно. Взехме го от казармата в Стара Загора по униформа. С нея го закарахме на стадиона в Сливен.
Там играхме с домакините. Христо не можеше да повярва. Взе да ме прегръща и целува. Първото полувреме ^Средец^ падаше с 1:0.
Но второто Стоичков влезе и обърна мача. Стана 3:1 за нас! После ходих още 1-2 пъти в Стара Загора, докато го откомандировам окончателно. Ицо и досега се отнася към мен с голяма сърдечност.
ГЕНЕРАЛИТЕ ИСКАХА ДА ИЗПАДНЕМ!
Идеята им беше ^Средец^ да изпадне от ^А^ група, а на наше място да влезе военният отбор ^Армеец^. И после да го направят ЦСКА. Подготвиха промяна на устава на футболния съюз.
И започна една страшна атака. Всички тръгнаха срещу нас. Но един ден казах на началника на ЦСКА Георги Христов: ^Ти гимнастиците ни знаеш. Колкото повече ни мачкаш, по се доказваме!^
Гонеха ни от терени. Гонеха ни от стадиони. Голяма мизерия беше. На ^Септември^ ни пратиха да тренираме на една сгурия. На тоя стадион ни накараха да си играем официалните мачове. Теренът беше толкова неравен, че футболистите щяха да си счупят краката!
Девоенизираха ни. Играчите с право се оплакват, че това са били най-трудните им години. Ние ги назначихме на щат в градския съвет на българския футболен съюз. Като физкултурни инструктори.
НО АЗ НЕ ПАДНАХ ПО ГРЪБ
Първо уредих отбора да тренира на Четвърти километър. После го върнах на базата в Панчарево. Преборих се да си играем официалните мачове на ^Армията^.
Направих и друг умен ход. Назначих Тони Кръстев за генерален секретар на ^Средец^. От него учех психологията на футболистите. Веднъж го попитах как ще реагира, ако го глобя след загуба. Той каза, че ще изчака мача с ^Левски^ или ^Славия^ и ще ми направи сечено. И след едно поражение, вместо да ги одрусам, им дадох двойна премия!
Тя подейства като допинг. Първият треньор на ^Средец^ беше Серги Йоцов. Аз го смених с Пенев. Той е по-добър.
Но аз направих този ход, за да демонстрирам по-голяма близост с генералите. Пената беше много гъст с тях.
НЕ ПУСКАХ ГЕНЕРАЛИТЕ В СЪБЛЕКАЛНЯТА НА ^СРЕДЕЦ^
Уж ни девоенизираха. А няколко генерала останаха членове на управителния съвет. По 40-годишна традиция преди мач нахълтваха в съблекалнята на ^Средец^. И дръпваха по една борбена реч.
Да смачкаме противниците и да не забравяме, че българският войник е непобедим. Повтаряха го като папагали, въпреки че не бяхме военен отбор. Обаче аз застанах пред вратата на съблекалнята и не пуснах лампазите вътре. Защо ли? Ами Пената не можеше да говори гладко. Глаголите ги нямаше за нищо. Нижеше само едни съществителни.
И аз се страхувах генералите да не го махнат под предлог, че две думи на кръст не може да каже. Затова ги изгоних от разборите.
Не казах на Пенев за причината. Но според мен той ме разбра.
СТАРИТЕ ПУШКИ ЗАПОЧНАХА ДА ПРОДАВАТ МАЧОВЕ
Отборът тръгна. Но ^Средец^ започна да продава мачове. Как ги хванах? Бях много близък с Кирчо Ракаров.
И почнах да го водя по мачове. Веднъж го поканих:: ^Кире, ела сега да видиш как ще смачкаме ^Ботев^ - Враца!^ Поведохме с 1:0 в осмата минута. Но Кирчо ми вика: ^Аз си отивам. Мачът ти е продаден!^
Изведнъж Гошо Димитров извика: ^О-о-о!^, и падна. Без някой да го докосне. Изнесоха го на носилка. После и Велинов се контузи и направихме втора смяна. Паднахме с 2:1.
И Ракаров ми каза: ^Ти, моето момче, още не ги разбираш големите игри.^ И така продадоха един мач, втори, трети.
АМА АЗ ТРАНСФЕРИРАХ ТАРТОРИТЕ В ЧУЖБИНА
Тогава взех революционно решение. Пуснах 6-7 титуляри да ритат в Европа. И заложих на младите Стоичков, Любо Пенев, Емил Костадинов, Румен Стоянов, Патрик Витанов, Румен Апостолов. Смених гръбнака на отбора с младите. И играта тръгна!
Гласувах подмладяването в управителния съвет. Там казаха, че съм луд. Но ние продадохме Пламен Марков, Ради Здравков, Гошо Димитров, Джони Велинов, Жоро Славков, Стойчо Младенов. Половината ги трасферирахме във Франция, другите - в Португалия.
МИЛКО БАЛЕВ МЕ НАПСУВА НА ЛЕЛЯ
Тогава ми се обади Милко Балев. И ме напсува на леля. Вика: ^Какво става, бе, идиот? Малоумен ли си? За една минута ще те махна. Ще те затрия от лицето на земята! Ти ще провалиш ЦСКА!^
Аз се подвоумих. Но продължих чистката. Иначе бях аут. Не взех пари от трансферите, защото продадох звездите чрез ^Интерспорт^.
И на шестимата сключихме добри договори. В тях записахме, че задължително трябва да завършат треньорска школа в Португалия и Франция. Пламен Марков и Стойчо Младенов така изкараха лицензите си. Само Георги Димитров беше непоправим. И отказа да учи.
ДЖЕКИ СЕ ЗАЛЮБИ С ЩЕРКАТА НА МЕНИДЖЪРА
Мениджърът на ^Сент Етиен^ беше великолепен човек. Седя тук три месеца, за да купи Гошо. Но нашият се влюби в щерка му.
Засекли ги по барове и дискотеки. Мениджърът ми се обади: ^Хванах го с дъщеря ми. Тоя ще я ликвидира!^ И го махна оттам.
ГЛАСЯХА НИ ДА ИЗПАДАМЕ, А СТАНАХМЕ ШАМПИОНИ
Бихме ^сините^ на ^Герена^ с 3:1! С юношите и четирима продадени национали. След титлата Милко Балев дойде да целува ръка.
И се преобърна като фурнаджийска лопата: ^Аз разчитах на младите. Радвам се и те подкрепям.^
Двамата с Добри Джуров хич не мелеха. Бяха на нож.
ПОВИКАХ БАЗИЛЕВИЧ ЗА ТРЕНЬОР
Разбрах, че Пенев рано ли късно ще стане треньор на националния отбор. Защото звездите на България израснаха при него. А на Стоичков, Костадинов и Любо Пенев им трябваше голям треньор, за да разкрият потенциала си. И без никой да знае, се дигнах за Киев.
Там говорих лично с Лобановски. Той ми каза: ^Само Олег Базилевич ще ви свърши работа.^ Двамата направиха ^Динамо^ европейски гранд. Лобановси беше практикът, а Базилевич - теоретикът.
Казах му, че у нас расте златно поколение. И че искам някой да го развие. Поканих го да ни гледа на финала за купата с ^Левски^.
ОБАЧЕ ПЕНЕВ СЕ УСЕТИ
Наивно мислех, че няма да разпознаят украинеца. Обаче ветераните го засякоха мигом.
Бях готов да назнача Базилевич веднага след финала. Наех му квартира. Направих различни комбинации, за да му платя.
Той хареса отбора и се съгласи да му стане треньор. Аз бях на седмото небе. Обаче ние спечелихме купата.
Това беше шансът на Пената! Той отиде при генералите и ме накова: ^Тоя ни разката майката. Продаде звездите, а сега с тия деца какво да правя?^ И ме подгониха, че съм обезкръвил отбора с трансферите.
Генералите оставиха Пенев. Но аз им казах. Ако искате да станем европейски шампион като^Динамо^ – Киев, това е пътят. Да вземем добър треньор, който да въоръжи младите.
НАПРАВИХ ЦИГАРИТЕ ^СРЕДЕЦ^, ЗА ДА СИ РЕКЛАМИРАМ ОТБОРА
Бях президент на ^Средец^ две години. За това време взехме една титла и две купи.
Цигарите ^Средец^ аз ги направих. Цял кораб кръстих така! Правех всичко възможно да наложа името^Средец^.
Но под него играхме само година и половина. След това ги прекръстих на ЦФК на армията ^Средец^. После станахме ЦЕФ и ЦСКА ^Червено знаме^. И накрая си възстановихме името.
УРЕДИХ БАЗИЛЕВИЧ ЗА ТРЕНЬОР НА ^СЛАВИЯ^
Не можах да назнача Олег за треньор на ЦСКА. Ама го направих консултант на младежкия отбор и треньор на ^Славия^.
Той пое ^белите^ на 14-о място и ги класира втори-трети.
Навъртя 14 мача без загуба. Футболистите дори не знаеха някои от термините, които използваше. Обаче Пенев си имаше едно наум.
Отиде при генералите^ и им каза: ^Ние си имаме президент , който е герой на ^Левски^. Снимката му виси на техния стадион!^
Аз станах световен шампион на прескок като състезател на ЦСКА. Но после ръководството на МНО ме продаде на МВР за шест апартамента в кооперацията на Гунди в Лозенец. И така станах гимнастик на ^Спартак^ и ^Левски-Спартак^.
ОБВИНИХА МЕ, ЧЕ СЪМ ЛЕВСКАР, ВНЕДРЕН В ЦСКА, ЗА ДА ГИ РАЗБИЯ
Това стана на общото събрание. Но моите защитници скочиха и казаха: ^Чакайте, бе, тоя за две години ни направи шампиони и взе две купи за България. Какво ще ни ликвидира? Какво ще ни разбива?^
Усетих, че гласовете на общото събрание се разделиха 50 на 50. И реших да се оттегля. След мен президент стана Боби Станков. Смени го Вальо Михов. После ЦСКА тръгна надолу.
ПЕНЕВ И БАЗИЛЕВИЧ НЕ МОЖЕХА ДА СЕ ГЛЕДАТ
Но през 1994 г. Пенев беше треньор на националния отбор. Преди да тръгнат за САЩ трябваше да играят контрола със Саудитска Арабия. Обаче те не пристигнаха.
И Пената ме помоли да организирам една проверка с Украйна. Базилевич им беше треньор.
Аз го предупредих, че украинците са много силни и ще ни спукат гьона. Пенев каза да навия Олег да не ни направят за смях.
Базилевич се съгласи на контролата. Прие да влизат по-внимателно, за да не ни контузят преди световното. Но отказа да ходатайства за реми: ^Ако един треньор каже на футболистите да играят симулативно, той губи авторитет пред тях. Аз няма да го направя!^ Обаче извади пет титуляри и сложи резерви.
Те бяха гладни и играха по-настървено. Но изпуснаха 4-5 чисти гола. И мачът завърши 1:1.
СЛЕД СВЕТОВНОТО ПЕНАТА МЕ ПРЕГЪРНА
Като се върнах, ми се обади. Благодари ми, че с това 1:1 срещу отбор от световна класа съм вдигнал самочувствието на нашите. Прегърна ме, целуна ме и ме покани на вечеря. Оттогава не си държим гарез.
Нито за минута не съжалявам, че бях президент на ^Средец^. Спортен ръководител, който не е минал през футбола, не става и за чеп за зеле!

Юри СТЕФАНОВ