Излекувах се с помощта на древната наука Аюрведа
Нина ХАДЖИЙСКА е родена в Поморие. През 1976 г. завършва НСА, магистър е по спортна педагогика и по спортен мениджмънт, специалност - кинезитерапия. През 2000 г. се дипломира в НССТ със специалност застраховане, а през 2006 г. вече е магистър по публична администрация (Югозападен университет). Учредител и председател на сдружение “Аюрведа - Рейки”. Учредител на националната мрежа “По-добро здраве за жените”, на фондация “Майчина обич”, на Демократичния съюз на жените. Има пет деца и две внучета. От пет години живее, обучава се и работи по законите на Аюрведа.

- Как в живота ви влезе древната наука Аюрведа?
- Изневиделица ме връхлетя страшната диагноза рак на гърдата. Преживях тежка операция на млечната жлеза (квандрантна мастектомия, което означава, че се отрязва част от гърдата). Оказа се злокачествен тумор, при това - некапсулован. Бучката беше доста голяма и имаше последваща терапия. Лекарите ми назначиха курс по лъче- и химиотерапия. Но аз съм анемична и с ниско кръвно. Бяха принудени да се откажат от лечението с лекарства. Разбирате какъв стрес, какво изпитание на духа преживявах. Нещо вътре в мен се преобърна. Класическата медицина не успя да ми помогне. Потърсих път към нетрадиционни методи на лечение и възстановяване. И тогава дойдоха източните науки и практики. Според тях човек има колкото физическо, толкова и духовно здраве. Случаят ме срещна със старата ми приятелка и днешна партньорка Меги Колева. Каза: “Започваме да се занимаваме с йога, на теб ти трябва по-духовен начин на живот, за да си възвърнеш хармонията.”

- Какво последва след заниманията с йога?
- Започнах с рейки - най-силната енергия за самолечение и лечение, която практикувам и до днес. Накрая се запознах с цялата наука и практика Аюрведа. С всеки следващ сеанс се чувствах все по-добре. Аюрведа ми помогна да се възстановя напълно. Това бе потвърдено не само от периодичните годишни изследвания в онкологията, но и от д-р Шарма. Според него съм толкова добре отвътре, колкото и изглеждам отвън.

- Наистина изглеждате добре.
- Да, защото се чувствам добре. Не говоря за цифри, възраст и килограми, а за тонус, желание за живот и изживени щастливи мигове. Всичко това дължа преди всичко на Аюрведа. На 50-годишна възраст се записах да следвам публична администрация, а сега - да ходя на уроци по латинотанци...

- Как се поддържате във форма?
- Нямам някаква специална рецепта. Стремя се да правя това, в което вярвам и намирам смисъл. Моята “тайна” е, че всяка сутрин, след като взема душ, правя масаж на тялото си със сусамено масло. То се намира във всички аптеки. За разнообразие добавям към него капка розово масло (през пролетта), сандалово масло (през есента и зимата) или масло от хвойна или кайсия (през лятото). После правя упражнение по йога - “Поздрав към слънцето”, което включва 12 пози. То ме раздвижва изцяло, подобрява кръвообращението, отпуска мускулите, освобождава тялото и гръбнака ми от евентуални блокажи.

- Как сте запазили фигурата си в този перфектен вид?
- Избягвам традиционните десерти, алкохола и тютюна. Менюто ми включва пълнозърнест хляб, обезмаслено кисело мляко (0,1%), извара, мед, ядки, плодове и зеленчуци, риба, нерафинирани растителни мазнини.

- Кои храни избягвате?
- Мас, сланина, бяла рафинирана захар и бяло рафинирано брашно. Стремя се да пия вода в по-големи количества. Едно от златните правила в Аюрведа гласи: “Един литър вода на 20 килограма всекидневно.”

- Как започва денят ви?
- Всяка сутрин изпивам по една чаша прясно изцеден сок от червен грейпфрут или от мандарина. Това замества закуската и придава приятен аромат на събуждането. Всекидневието ми е доста динамично, но се стремя поне два пъти дневно да се храня у дома с прясна храна, която сервирам не по-късно от половин час след приготвянето й.

- Кое е най-важното в приготвянето на храната?
- Ако човек се чувства огорчен, гневен или му се е случило нещо неприятно, не трябва да се захваща с готвене. Полезна е само храната, която е приготвена с внимание, с обич и с добро настроение. И понеже готвенето по-често е задължение, а не само удоволствие, създайте си настроение - пуснете си музика, попейте си или си припомнете приятни мигове.

- Бихте ли споделила пътя, който сте изминала? По този начин ще помогнете на други жени със същата участ и на семействата им.
- Искам да кажа на всички, че не е толкова страшно. На всеки може да се случи и никой не е застрахован. Болестите са изпитания и уроци, които всеки трябва да научи тук, на земята, за да върви напред. Ракът ме направи по-силна.

- Как се роди идеята за “Аюрведа - център за съвършен ритъм на живот”?
- Създадохме центъра с Меги преди три и половина години. Решихме, че е добре да разкажем и на другите това, което е помогнало на нас. Сега съм се отдала напълно на работата. Неслучайно предлагаме програма за профилактика и възстановяване след онкологично заболяване на млечната жлеза. 90 на сто от жените, болни от рак, са в работоспособна възраст. Това изисква те да намерят верния път за възстановяването си. А жената е стожер в нашето общество. Изучаваме и популяризираме древната наука за здравето Аюрведа, която е на повече от 5 хиляди години и е цяла философия. Важно за всеки от нас е да се грижи за себе си - за тялото и духа си, да се харесва, да се обича. Ако някой има проблем, трябва да се справи с него и да излезе от дисбалансираното състояние. То е сигнал, че се е изгубил и трябва отново да намери себе си.

- При кои жени се среща по-често рак на гърдата?
- Медицинската статистика на онкологичните заболявания сочи нещо любопитно - ракът на гърдата се появява предимно при жени, които прекалено много са се раздавали на другите и не са мислели толкова за себе си. Йога и Аюрведа учат, че човек трябва да бъде малко егоист и да се научи да отказва. Затова - когато не получавам духовно удовлетворение или вътрешно удоволствие от нещо - просто не се захващам с него. Нямам предвид материалните облаги и дори губенето на време. Едва сега го проумях. Когато общувам с някого, искам да се раздавам, но да има обмяна на идеи и на енергия. За съжаление това не се случва често, а само когато контактувам с определени хора. Важен е процесът на даване и на получаване, на споделяне на придобитите знания и опит. Преди ходех навсякъде, където ме поканят. Вече не го правя. Ако мога да помогна - отивам.

- Какъв е съветът ви към жените?
- Да обръщат повече внимание на вътрешното си аз, на духа си. Не е само физиката и физиологията. И децата трябва да го знаят от малки - да са в хармония със себе си, с околните и с цялата природа. Винаги съм добронамерена, мога да обясня лошите постъпки на някого и да го оправдая. Нито една майка не ражда дете престъпник, то става такова под влияние на обкръжението. Всички ние сме съвършени творения на природата. Стремя се да помогна на тези, които имат потребност от подкрепа.

- Съжалявате ли за нещо?
- Да. Съжалявам, че не можах да родя още едно дете. Майчинството и раждането са най-великото нещо на света. Усещането е неописуемо и го пожелавам на всички.

- Каква е личната ви здравословна програма?
 
№ 1 рейки
- След като излязох от онкологията, отидох при мастер рейки, за да направя един месец терапия. От учителката разбрах, че мога да бъда асоциирана в рейки първо ниво и че е добре в семейството ми да има още един човек, обучен в рейки, за да можем да обменяме енергия. Най-добре е вторият човек да е дете, защото енергията на децата е много по-чиста. Избрах малкия си син - с него имаме силна духовна връзка. Двамата заедно завършихме курса и започнахме да прилагаме наученото вкъщи. Сега се справям сама. Сутрин, докато лежа в леглото, първо си давам рейки, за да хармонизирам енергията си, след това играя йога.

№ 2 хата йога
Второто нещо, което направих три месеца след операцията, беше да започна да се занимавам с хата йога. Комбинацията от упражнения, дишане, медитация и релаксация ми дадоха вътрешно равновесие, успокоение и увереност. Сега всеки ден играя йога, след като си дам рейки. Един ден комплект от 12 упражнения за посрещане на слънцето, на другия - тибетските упражнения, които се правят до 21 пъти всяко едно. Тези упражнения задвижват енергията в цялото ми тяло. Когато започнах да играя йога, срещнах много жени, оперирани от рак на гърдата много преди мен, които се бяха пазили от физически натоварвания, но се чувстваха много по-зле от мен. Аз съм доказателство, че спортуването трябва да започне веднага.

№ 3 хранителният режим
Друга моя задача беше да премина към здравословно хранене, за да стабилизирам организма си. Опитах с глад, но видях, че не ми понася. Започнах да се храня основно с живи храни: сокове фреш, червени и оранжеви плодове и зеленчуци - червено цвекло, грейпфрут, тиква, моркови и т.н. Ям само печено месо, абсолютно изоставих тестените и сладките неща. Два месеца след операцията за учудване на всички лекари хемоглобинът ми се повиши без витамин В, инжекции или системи. Усещам тялото си здраво и това ме зарежда с желание да продължа напред.
Комбинацията от рейки, йога, много сън, дълги планински излети и подходящ за мен хранителен режим, ми дава страхотен тонус. Винаги съм весела и малко неща могат да ме извадят от равновесие. Преди бях по-експанзивна. Казваха, че действията изпреварват мислите ми. Сега съм по-спокойна и не скачам веднага да свърша нещо, което не е мое задължение, а обяснявам как да се направи. Мисля, че се промених не само от преживяното, но и от това, което правя за душата и тялото си.

№ 4 профилактика
За мен тя е най-важното нещо, особено при рака на млечната жлеза. Защото при него и в лошото има нещо добро: гърдата е извън торса и организмът не се разхерметизира. Профилактиката ми помогна да хвана заболяването в начален стадий. Сега ми дава ясна представа какво се случва с мен.

№ 5 позитивното мислене
Винаги съм мислила позитивно. Дори когато се разболях от рак. Казах си: “Ти имаш един израстък, който трябва да се махне. Това е.” Не съм се тръшкала, че е дошъл краят на света. Бях абсолютно сигурна, че ще се справя. Защото само положителната енергия и вярата, че ще се пребориш с това, което носиш в себе си, ще ти помогне да продължиш напред. Да, на човек му се случва това, което му е предопределено, но и той може да предначертае това, което иска да заложи у себе си. И ако сериозно гони целите си, няма да си отиде, докато не изпълни заложената задача. Мисля, че имам още доста неща да довърша и затова имам още много време на тази земя.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА