ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ
Разболяваме се от лакомия и... незнание

Ако храните бъдат неправилно съчетани, това може да стане причина за развитието на различни заболявания. Ако пък се съвместят по най-добрия начин, могат да дарят сила и здраве.

Независимо от противоречивите мнения по този въпрос, разделното хранене заслужава да бъде разгледано - със своите плюсове и минуси.
ТРУДНОУСВОИМАТА ХРАНА ВРЕДИ
Още от древни времена хората са се замисляли за принципите на разделното хранене, особено в Тибет. Всепризнатият руски учен Иван Павлов е изучавал тези принципи от гледна точка на човешката физиология, а привърженици на разделното хранене през миналото столетие станали Г. Хей, Г. Шелтън, К. Ниши и много др.
Храната е изходният материал, от който се структурират клетките на нашия организъм. Но всички знаем, че няма да имаме полза от храна, която не се усвоява, а води да образуване на шлаки. Тя трябва да възстановява разходваната енергия и да спомага за оздравяването на организма. А за тази цел се налага оптимално съчетаване на продуктите според съдържанието им на белтъчини, мазнини и въглехидрати.
МЕСО И ХЛЯБ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДАТ ЗАЕДНО!
Освен всичко друго, на определен тип храна съответства и видът отделян стомашен сок, а също и ферментите, които я разтварят в храносмилателния тракт.
Първият стадий на преработване на нишестето и белтъчините се случва в различни среди - нишестето изисква алкална среда, а белтъчините - киселинна. Ето защо продукти от тези два вида не трябва да се ядат едновременно! Неразумно е да се употребяват и два вида белтъчини на един прием, защото те често са с различен състав и се нуждаят от различен тип храносмилателен сок. Съществува още един важен фактор - полезността на изядената храна се определя и от общата є киселинност. Например, месото е с най-голяма киселинност, а хлябът - с най-малка. Ето защо тези два вида храна предизвикват различен тип стомашен секрет - както по състав, така и по скорост на отделяне. Затова не трябва да се консумират заедно.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
...повечето мъже смятат, че когато пият силни алкохолни напитки, трябва да замезват с мазна храна - например сланина. Но това всъщност е вредно! Твърдите питиета предизвикват спазъм на задстомашната жлеза и жлъчния мехур, а мазната храна стимулира отделянето на жлъчен сок и ферменти от жлезата. Получава се така, че задстомашната жлеза започва да смила... сама себе си. А жлъчният мехур се препълва. Сами разбирате колко вредно е това. Ако на всичко отгоре имате цистит или панкреатит, като нищо ще попаднете на операционната маса.
...и още нещо за водката. Въпреки че тя се римува със сельодката, майтапът си остава само в римата. От медицинска гледна точка съчетаването на водка и “сельодка” е много нездравословно, защото алкохолът предизвиква обезводняване, а рибата е доста солена. Всичко това вреди на организма като цяло и особено на бъбреците.

Имам въпрос, Евгени Досев от Хасково
КОИ ХРАНИ СА СЪВМЕСТИМИ И КОИ - НЕ?
Хранителните продукти се делят на три основни групи - белтъчини, въглехидрати и неутрални продукти. И все пак няма меню, което да се състои само от белтъчини или само от въглехидрати. Ако обаче човек се придържа към разделното хранене, храносмилателният тракт не се разтоварва. Ето един прост пример. Познатото на всички ни чувство за тежест в стомаха и издуване на корема при консумация на бобови продукти се обяснява именно със съдържанието в тях и на белтъчини, и на въглехидрати, и то в голямо количество. Затова е важно да запомните следното.
• Белтъчната група продукти се съчетава с неутрална група.
• Въглехидратната група също се съчетава с неутрална.
• Недопустима е едновременната консумация на продукти от белтъчната и въглехидратната група.
Млякото и динята заемат особено място и не се съчетават с нищо, а се употребяват поотделно. Динята трябва да се яде един час след последния прием на каквато и да е храна и два часа след нея да не се консумира нищо друго.

ОСНОВНИТЕ ГРУПИ ПРОДУКТИ
Въглехидратна
• Всички видове зърнени продукти - пшеница, просо, ечемик, овес, необработен ориз; всички изделия от нерафинирано брашно с трици; зеленчуци и плодове - картофи, банани, фурми и смокини, както и сушени плодове; сладки продукти - мед, ябълков и крушов сироп; бира.
Неутрална
• Зеленчуци и салати - маруля, салата, всички видове зеле, краставици, моркови, чесън, тиква, зелен лук, пипер, обикновена ряпа, репички, цвекло, сладка ряпа, целина, аспержи, спанак, домати, тиквички, кромид лук; житни кълнове; гъби; всякакви киселомлечни продукти; каймак; сирене с 60 процента масленост; всички видове извара; растителни масла; орехи, бадеми, слънчогледови семки; яйчен жълтък; маслини; бирена мая; подправки; напитки - билкови чайове, минерална вода, разредени сокове.
Белтъчна
• Всякакви видове месо, освен свинско; телешко - шницел; агнешко месо - печено, котлети; всички видове птиче месо; колбаси; всички видове прясна риба; мляко; всички видове сирене с 50 процента масленост; яйца; соеви продукти; някои плодове и зеленчуци - манго, авокадо, също и патладжани.

ЗАБРАВЕТЕ ЗАХАРТА, БРАШНОТО И КАФЕТО!
Този, който е решил да се придържа към системата на разделното хранене, се налага да се откаже от употребата на изделия от бяло брашно, рафиниран ориз, бобови продукти, готови ястия в пакети, консерви, захар, сладкиши, готварска сол, горчица, готови супи и сосове в пакети, свинско месо, колбаси, свинска шунка, майонеза, суров яйчен белтък, оцет, фъстъци, мармалади, пушени и солени месни продукти, кафе, черен чай и какао, а също и от спиртни напитки.
Важни правила при този вид хранене. Първо ще споменем, че тези правила не са догма. Диетолозите са на мнение, че индивидуалното в разделното хранене стои по-високо от общото и препоръките са адресирани към здрави хора. А този, който е болен, например от диабет или хронична бъбречна недостатъчност, трябва да внесе в системата на разделното хранене някои промени в съответствие със собствените си потребности.
И ТАКА, ЕТО КОИ СА ТАЙНИТЕ НА РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ
• В храната да се употребяват по възможност само натурални вещества. Промишлено обработените продукти да се избягват; същото важи и за готовите храни.
• Не е желателно да се комбинират продукти, богати на белтъчини, и продукти, богати на въглехидрати.
• Всички неутрални храни могат да се съчетават с продукти или от белтъчната, или от въглехидратната група.
• Да се ограничат продуктите, богати на белтъчини и въглехидрати едновременно.
• За запазване на киселинно-алкалния баланс храната трябва да се състои приблизително от 75 процента сурови зеленчуци и плодове и само 25 процента от месо и риба.
• Сутрин по възможност приемайте алкална храна, на обяд - белтъчна, а вечер - въглехидратна. След три часа следобед се старайте да избягвате белтъчната храна.
• Между основните приеми на храна се препоръчва да правите интервали поне от 4 часа. Но ако ви се прииска да хапнете нещо, можете да си позволите малко - нали споменахме, че принципът “индивидуалното над общото” е валиден за разделното хранене.
• Хапвайте бавно и спокойно, като добре сдъвквате храната.

Рецепти за здраве
• Плодова закуска. За една порция са необходими следните продукти: една голяма ябълка, една круша, 6 ягоди, 2 супени лъжици ленено семе, една чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици извара и една супена лъжица каймак. Ябълката и крушата се измиват и настъргват на едро ренде, ягодите се нарязват на ситно, а лененото семе се смила с кафемелачката. Плодовете се смесват заедно с меда, изварата, лененото семе и каймака и закуската е готова.
• Въглехидратна салата от цвекло. За 4 порции са необходими 2 банана, 4 супени лъжици каймак, 600 мг червено цвекло, 4 големи листа салата. Бананите се изчистват, нарязват се на парчета и се смесват в миксера заедно с каймака. Цвеклото се изчиства и се настъргва на едро ренде, а след това се смесва с приготвените банани. После се слага върху листата от салатата.
• Кокоши бут с патладжан - белтъчно блюдо. За 4 порции са необходими 5 глави лук, един патладжан, 2 домата, 4 бутчета, една супена лъжица масло, един лимон, една супена лъжица мента, по една щипка канела, джинджифил, индийско орехче, морска сол и 150 г печурки. Лукът се изчиства и нарязва на кръгчета, патладжанът се нарязва на ивици, а доматите на парчета. Бутчетата се запържват леко, със същото масло се запържват и леко задушават зеленчуците. След това месото се слага в тавата, добавят се зеленчуците и подправките, изцежда се лимонът, всичко се слага във фурната и се задушава 30 минути. През това време гъбите се нарязват и се добавят към блюдото, после всичко се задушава наново, докато яденето стане напълно готово.