Кръв в урината се нарича хематурия на медицински език и може да се появява от време на време, може и да е доста продължително упорито състояние
Според това каква е причината, по-точно какъв е източникът, кръвотечението е бъбречно или от пикочните пътища.
Вярно ли е, че един от основните признаци на гломерулонефрита е появяване на кръв в урината?

Кръв в урината може да се появи в следните ситуации и състояния:

След физически натоварвания - това може да се случи и при напълно здрави хора, в случая говорим за микрохематурия. След като си починете, всичко ще се оправи и няма да има нужда от никакво лечение.

При бъбречнокаменна болест. По принцип кръв в урината се появява тогава, когато камъкът тръгне да се движи и премества от легенчето в пикочните пътища и после в пикочния мехур. В случая може да се появи много кръв, но не е задължително, може и по-малко. Обаче почти винаги това състояние се съпровожда с болка. Особено ако камъчето е малко, но грубовато и подвижно. Те по-често травмират меките тъкани на пикочния канал. След като камъчето бъде изхвърлено, вече няма и кръв в урината. Не се изисква особено лечение.

При инфекции на пикочната и половата система, например при пиелонефрит, източник на кръвотечението стават капилярите на възпалените отекли стени на бъбречните легенчета и устието на пикочния канал. При това състояние в урината се откриват и микроби, предизвикващи възпалението. След овладяването му вече не се отделя кръв с урината. В лечението се включват и антибиотици, но преди това се прави изследване на микрофлората.

Тумор в бъбрека и пикочните пътища. Кръв в урината се наблюдава, когато туморът притиска близките меки тъкани, кръвоносни съдове, пикочните пътища, а също и при разпада му. Появява се малко кръв. Тази болест трудно се поддава на консервативно лечение. По принцип, наред с тумора се отстранява и самият бъбрек.

Кръвта в урината често е ранен признак за началото на гломерулонефрит. Еритроцитите в урината са застояли и от дългия контакт с нея се алкализират и деформират. Затова хематурията при гломерулонефрит винаги се съпровожда с наличие на белтък в урината. С намаляване на възпалителния процес намалява и наличието на кръв в урината.

Хематурия, която не е свързана със заболявания на пикочно-половата система, може да се наблюдава при заболявания на кръвта, при бъбречна недостатъчност също. Урината може да се оцвети и след прием на някои лекарства.

Разбира се, много е важно да се установи източникът на това състояние и да се лекува основното заболяване. Ако в първата порция урина няма кръв, но в следващите две се появи, източник може да бъде увредена шийка на пикочния мехур, на задната част на уретрата или на простатната жлеза. Ако пък урината е оцветена още от първите проби, вероятни причини могат да бъдат тумор в бъбрека, в пикочния мехур, рак на простатната жлеза, т.нар. хеморагичен цистит. Лечението зависи от причината, която е предизвикала хематурията. Както вече споменахме, по принцип се лекува заболяването, което я е предизвикало.


Яна БОЯДЖИЕВА