Хората, които прекаляват с пиенето, развиват цироза или хепатит
Всеки знае, че злоупотребата с алкохол вреди на черния дроб. А може ли човек да разбере по някакви признаци, че нарушенията и болките в този орган се дължат именно на алкохолизъм, а не на някаква друга чернодробна болест? Досега не съм попадала на по-конкретна информация за това. Знам, че алкохолизмът се лекува трудно, но има ли някакво лечение на чернодробната алкохолна болест? Или поне облекчаване на симптомите?.

Алкохолната болест се проявява в три основни форми - стеатоза, хепатит и цироза. Алкохолът се отнася към преките хепатотоксични агенти, а техните безопасни и опасни дози са определени. Много изследователи смятат, че приемът на 40-80 грама етанол на ден в продължение на 10-12 години предизвиква риск от развитие на алкохолна чернодробна болест. Около половината от тези хора, които употребяват опасни дози, страдат от тежките поражения на органа - цироза и хепатит. Това показва, че тук освен прекия токсичен ефект от етанола се въвличат и наследствените фактори, както и въздействието на околната среда.

Болестта възниква заради различни нарушения на функционалната способност и структура на черния дроб. По ниво на разпространение и социално значение алкохолната болест на черния дроб заема второ място. Проследява се и твърдата зависимост между патологичните изменения в органа и дозите алкохол, както и продължителността на употребата му. Трябва да се има предвид, че в начален стадий уврежданията в черния дроб са обратими. И, разбира се, никакъв лечебен метод не би помогнал, ако продължи употребата на алкохол.


Как да се дoсетим за заболяването

- Появява се тежест в дясното подребрие.
- Няма изменения в биохимичните чернодробни проби.
- Черният дроб се увеличава.
- Уврежда се и стомашно-чревният тракт.
- Появяват се киселини заради възпаление на хранопровода.
- Хранопроводът може да се спука.
- Често се случва кръвоизлив.
- Развива се гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.
- Страда задстомашната жлеза.
- Появява се честа диария и болки в корема.
- Страда мозъкът, дегенерира нервната система.
- Нарушава се функционирането и на периферната нервна система, болният получава изтръпвания, нарушава се чувствителността в крайниците.
- Уврежда се сърцето, повишава се кръвното налягане, възниква сърдечна недостатъчност.
- Нарушава се работата на скелетните мускули, променят се кръвните клетки, засяга се кожата.
Тези симптоми могат да помогнат на лекаря да диагностицира хронична алкохолна чернодробна болест дори ако пациентът не си признава злоупотребата с алкохол и чернодробните увреждания да протичат скрито.


Апропо!

Основен и най-ефективен метод за лечение на алкохолната болест на черния дроб е пълното спиране приема на спиртни напитки. Отказът от алкохол на стадий мастна дистрофия на органа позволява изцяло да се възстановят неговите размери и структура. При тежък остър алкохолен хепатит се назначават хормонални препарати - кортикостероиди в случай на алкохолен хепатит; анаболни стероиди, инсулин и други. Съществена част от лечението е възстановяване на дефицита от витамини и микроелементи, както и пълноценно балансирано хранене.

Яна БОЯДЖИЕВА