СПЕЦИАЛНО ЗА “ДОКТОР
Много от лекарите подценяват болестта и това усложнява нещата

Най-разпространената форма на белодробните заболявания е хроничният бронхит. За причините за възникването му и методите на лечение разговаряме с д-р Марина Краева.

- Това самостоятелно развиващо се заболяване ли е или е следствие от други нарушения?
- Бронхитът не възниква, както се казва, на празно място. Основни виновници са острата респираторна вирусна инфекция и бактериите - стафилококи, пневмококи, стрептококи. Ако не им се противопоставим, от носоглътката те постепенно се спускат надолу до трахеята и бронхите и като следствие започва развитие на бронхита. Други причини за заболяването са тютюнопушенето (обичайната за пушача кашлица сутрин е признак на бронхит) и въздухът, замърсен с прах, дим, въглероден двуокис, серен анхидрид.
- Когато става дума за хроничен бронхит, повечето от нас остават с убеждението, че колкото повече лекарите лекуват това заболяване, толкова болните продължават да боледуват. Каква е причината за това мнение?
- Причината е преди всичко в нас самите. За нас заболяване като бронхита се нарежда някъде между хремата и леката травма от падане например. Ето затова подхождаме несериозно към лечението, и особено в началото на заболяването. С времето свикваме с периодично появяващите се кашлица и храчки, а постоянното неразположение и слабост отдаваме на обикновена умора. Но, за съжаление, не си даваме сметка, че при недостатъчна терапия хроничният бронхит може да премине в обструктивна форма. Това означава нарушаване проходимостта на дихателните пътища, което с времето води до бронхиална астма и до емфизем. Освен това бронхитът прави организма ни уязвим пред пневмонията и онкологичната патология на белите дробове.
- Как могат хората, които не са се сблъсквали с това заболяване, да разпознаят първите му признаци?
- В на начален стадий клиничната картина на бронхита е подобна на тази при острите респираторни вирусни инфекции - човек става вял и постоянно има желание да се свие някъде, да поседне. Болните се измъчват от главоболие, температурата се повишава до 37-37,5 градуса, но може и да остане нормална. На този етап от развитието на болестта инфекцията все още не се е задълбочила и не е стигнала до дихателните пътища. Затова няма кашлица. За да не се допусне инфекцията по-дълбоко в дихателните пътища, ще ви помогнат следните средства:
Инхалации: четвърт глава лук или няколко скилидки чесън се нарязват на ситно, слагат се в хартиена фунийка и 3 пъти на ден по 10 минути се вдишват техните богати на фитонциди пари. За всяка процедура си правите нова съставка.
Обилен прием на течности: 1 супена лъжица липов цвят се залива с чаша вода и сместа престоява 15 минути. Добавя се чаена лъжичка мед и се пийва по малко на всеки половин час. Това помага за понижаване на температурата и активизира имунитета.
Изплаквания: по 7-8 пъти на ден. Ето как се приготвя разтворът: в чаша гореща вода се сипва супена лъжица аптечна настойка от невен или чаена лъжичка сода бикарбонат.
- А ако болният е пропуснал тези първи признаци?
- Появата на суха кашлица вече говори за това, че възпалението се е спуснало надолу - към дихателните пътища. В началото на заболяването кашлицата обикновено се появява сутрин - веднага или скоро след събуждането. Тя може да е суха или да е съпроводена с малко количество храчки. Според степента на разпространение на инфекцията в дихателните пътища, кашлицата става влажна и се засилва, а количеството отделяни храчки се увеличава. Зелените или жълтите храчки говорят за наличие на бактериална инфекция. Ако при това състояние болният не се задушава, вероятно става дума за необструктивен бронхит - той има сезонен характер. Задушаването свидетелства за обструктивна форма на болестта. Появяването на обструкции води до дихателна недостатъчност, а оттук пътят до астмата е много кратък.
- Какво да предприеме човек, който се е закашлял и се е появила и храчка?
- Веднага щом се появи кашлица, трябва да се обърнете към лекар. При бронхит базисната терапия включва на първо място прием на отхрачващи препарати. Изборът им зависи от типа кашлица. А средство против кашлица се назначава само в случаите, когато тя е суха и предизвиква болки в гърдите. При “продуктивна” кашлица с обилни храчки се предписват отхрачващи вещества, които още повече да засилят отделянето им. През това време трябва да пиете колкото се може повече течности - сиропи, сокове, чай, защото тогава и препаратите действат по-ефикасно. Ако храчките се отделят трудно, през деня пийте топла алкална минерална вода. А 30 минути след това легнете на леглото по корем, после свийте тялото и се опитайте да кашляте без излишно напрежение. Дишайте дълбоко, но не учестено. Почуквайте с краищата на дланите си гърба, това ще облекчи състоянието ви. На болните с хроничен бронхит се предписват лекарства, разширяващи бронхите. Те се наричат бронхолитици и се вкарват в организма чрез инхалации или с помощта на аерозоли. Те подпомагат изхрачването и частично отстраняват липсата на кислород в белите дробове. Болните с бронхит, особено хроничен, са с доста намален имунитет. За да го поддържате, можете да приемате настойка от женшен, алое, витамин С и всички познати средства, предназначени за тази цел. Добър ефект оказват физиотерапевтичните процедури, масажът на гръдния кош и дихателната гимнастика.
- Вие не споменахте нищо за приема на антибиотици при бронхит. Назначават ли се тези средства?
- Да, но най-важното е болният в никакъв случай да не приема самостоятелно тези медикаменти. Те могат да унищожат нормалната микрофлора на лигавицата в дихателните пътища, която изпълнява защитна функция. Затова антибиотиците се назначават от лекуващия лекар. А по отношение на антибиотичната терапия трябва да знаете, че в 50 на сто от случаите бронхитът е провокиран от вирусен грип, пара-грип, риновируси. При тях антибиотичната терапия не влияе, или поне подобно въздействие не е доказано. Затова при остър бронхит антибиотици и сулфаниламиди се предписват, ако има наличие и на пневмония. При хроничен бронхит само три основни симптома могат да оправдаят назначаването на антибиотични препарати. Това са задушаване, увеличаване количеството храчки и наличие на гной в тях. В такива случаи е желателно да се определи чувствителността на микрофлората към храчките и да се направи рентгенография на белите дробове.
- Много от нас поглъщат храчките. Така инфекцията отново остава в организма. Не е ли опасно това?
- Важното е храчката да излезе от дихателните пътища, обратен път за нея вече няма. В стомаха бактериите, намиращи се в храчката, бързо загиват под въздействието на стомашния сок, затова няма никаква опасност за здравето. Но ако храчките са много, е желателно да се изплюват, тъй като в големи количества могат да предизвикат позив за повръщане.
- Доколко ефикасни са домашните средства, прилагани в борбата с кашлицата и храчките?
- Домашните средства са много полезни, но е задължителна консултация с лекуващия лекар. По-важно е да знаете, че успешното лечение до голяма степен зависи от нашите битови условия:
• Редовно почиствайте с влажна кърпа жилището си. Изтупвайте килимите, защото прахосмукачката изсмуква едрия прах, но ситният си остава.
• Най-малко три пъти на ден проветрявайте стаята си за по 5-10 мин. Хора, страдащи от хроничен бронхит, не трябва да допускат температурата на въздуха у дома да превишава 19-20 градуса.
• Особено внимание трябва да обърнете на храненето си - обогатете го с обикновени и с листни зеленчуци, с плодове и подправки. А в период на обостряния, храната ви трябва да бъде калорична.

- Какви профилактични мерки могат да помогнат за предотвратяване на белодробните заболявания?
- Важно условие за профилактика на хроничния бронхит е отказът от тютюнопушене. Именно тютюневият дим създава условия за дълбоко увреждане на дихателните пътища. Своевременно лекувайте различните респираторни и вирусни заболявания - ангина, синузит, тонзилит, аденоиди и др. Голямо значение за профилактиката на бронхита има закаляването - особено водните процедури, донякъде хладният душ сутрин. Важни са и разходките, особено в борова гора. А особено полезни са заниманията с йога. В период на ремисия посетете лечебен курорт (ако можете да си позволите). Накрая ще ви предложа няколко рецепти при храчки:
• Смесете по 2 супени лъжици алтей, листа от подбел и риган и ги залейте с чаша вода. Нагрейте сместа на водна баня 15 минути. Прецедете и пийте по 4-5 супени лъжици топла настойка 7-8 пъти на ден.
• Добро отхрачващо средство е алоето. Вземете 2 листа и ги сложете за през нощта на най-долния рафт на хладилника, след това ги нарежете на ситно. Смесете една чаена лъжичка от получената кашица с чаена лъжичка мед. Приемайте по 2-3 чаени лъжички от сместа 3-4 пъти на ден до пълно оздравяване.
• За премахване на пристъпообразна кашлица и усилване на имунитета, както и за разреждане на храчките, си правете парни инхалации с настойка от борови пъпки. Такава смес може да се приема и вътрешно. Процедурата се повтаря 3-4 пъти на ден.


Едно интервю на Емилия ДОНЕВА