СПОР(Т)НО
Нашите пак станаха световни шампиони със седемте смъртни гряха и реки от кръв

С композицията ^Седемте смъртни гряха^ Албена Денкова и Максим Стависки отнесоха съдии и съперници в Токио като куцо пиле домат. И докараха златото в страна, където цяла зима не валя сняг. Триумфираха след низ от спортни и житейски драми. Но най-шокиращото е, че държава с две пързалки има вече две световни титли във фигурното пързаляне!

ДЕНЯТ НЕ СЕ ПОЗНА ОТ СУТРИНТА
Албена Денкова не хареса новите костюми за шампионата. Те пристигат с три дни закъснение в Токио. Шити са по поръчка в Санкт Петербург.
Но въпреки сваровския си кристал вдигат кръвното на Албена. Повтаря се кошмарът олимпиадата в Солт Лейк Сити, когато на летището невнимателен митничар съдира състезателната рокля на Денкова.
Накрая нашите залагат на старите си екипи. На всичкото отгоре се чувстват скапани от часовата разлика. А и в началото съдиите ги режат по навик. Но побеждават!
От Япония долетя и новината, че двамата ще се женят през лятото. Стависки обещава, че ще направят сватба, която ще се помни. Едва след нея ще решат дали да се върнат на леда.
КОНКУРЕНТИТЕ ГИ КЛАХА С КЪНКИ
Червените бабички и реститутките мислят, че фигурното пързаляне е нещо като бални танци. Но понякога на леда се лее повече кръв, отколкото в бокса.
Миналата година на турнир в Америка британската двойка Шиниъд и Джон Кър прегази нашите като луда крава. Сакатлъкът стана на загрявката.
Максим се отърва с натъртване в бедрото. Но прорезната рана на Албена руква като фонтан. Кръвта й обагря белия костюм на Стависки. Той излиза на обезболяващи и придържа ранената Албена като фронтови фелдшер.
Накрая печелят турнира! Най-големият им кошмар се разиграва през 2000 година в Ница. Пак на загрявката американски конкурент нарочно разряза с кънка крака на Албена. Последва тежка операция. Денкова се обездвижва за три месеца и изпада в силна депресия.
На Евро 2004 в Будапеща пък върху танцовата ни двойка връхлетяха италианците Фаела и Скали. Албена отскоча встрани. Но Максим пада по лице и жабарите се сгромолясват върху него. Отървава се по чудо с насинено око и разцепена вежда.
ГОРШКОВ ГИ ПСУВА КАТО ХАМАЛИН
Двойката е заедно вече десетина години. Но печели едва от лани. Причината е едно недоразумение, наречено Алексей Горшков. При този треньор няма шест-пет.
Той нарича дори руските си състезатели нищожества. Непрекъснато унижава учениците си. Любимите му лафове са ^педераст неблагодарен^ и ^изрод малоумен^. И двойките му се разбягват непрекъснато. В началото корифеят работи за жълти стотинки.
Обаче вижда в нашите дойна крава. И ги прилапва. Но след световното в Дортмунд Денкова и Стависки стават поредните му изкупителни жертви. И отнасят псувните и униженията.
На европейското през 2005-а Горшков се цепи пред руските журналисти, че ^Денкова и Стависки се ояли, вирнали нос и не искат да тренират^. Според клюката президентът на федерацията им казва в прав текст на Горшков да спре да работи срещу интересите на Русия. Горшков изпълнил указанията на шефа си.
Албена и Макс дълго не проумяват, че мръсно им правят собствените хореограф и треньор. Изкарват осем кошмарни години с Алексей. Но след петото място на световното в Москва казват ^баста^. Горшков е шокиран, че губи добри пари и лятна база за подготовка у нас.
И им отмъщава при всяка възможност.
Отървали се от тирана, Албена и Максим тръгват нагоре. През 2005-а започват да тренират при Наталия Лининчук и Генади Карпоносов. И стават двукратни световни шампиони!

ДВЕТЕ ПОЛОВИНКИ НА ЗЛАТОТО

АЛБЕНА ДЕНКОВА

Родена е на 3 декември 1974 г. в София. Започва с художествена гимнастика. На девет години преминава към пързалянето. Според специалистите е прекалено късно. Но Албена опровергава догмата. Сестра й Ина Демирева също е фигуристка.
В началото Денкова се състезава индивидуално и достига до кандидат-майстор на спорта. След това решава да се прехвърли в танцовите двойки. Първият й партньор е Христо Николов. Двамата нямат големи успехи и преди осем години Ицо слага край на кариерата си. Денкова не участва цяла година. Тя е на ръба на отчаянието и мисли за отказване.
Започва трескаво да търси нов партньор. В България няма такъв. Накрая майката на Стависки я одобрява. Предлага й да замине за Москва, за да се пробват. Така знаменитият дует се събира. Албена е с морски произход. Баща й Драгомир Демирев е от Царево и има къща в градчето. Той е национален състезател по подводен риболов. А майката Силвия Цветанова върти семейния рибен ресторант “Морско око” в София.
Денкова завършва Висшия икономически институт в София. Мечтае да учи моден дизайн. Заедно със Стависки сами си подбират костюмите и музиката към съчетанията.

МАКСИМ СТАВИСКИ
Роден е на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон. Завършва със златен медал училището по изкуствата в Москва. После се дипломира във висш руски физкултурен институт.
Майка му Рашел е известна журналистка и директор на най-голямото национално радио “Голос Росии”. Тя мечтае синът й да стане журналист. Но той избира спорта.
Максим също е соло в началото. Но чупи крак и половин година лежи в гипс. Преди десетина години майките на Стависки и Денкова се запознават чрез Световната федерация по спорта.
И събират своите отрочета в танцова двойка!
Той си признава: ^Всъщност майка ми взе решението без мен и аз й се доверих^. Две години двамата фигуристи имат само телефонна любов. През 1996 г. Максим се разделя с партньорката си Анастасия Белова. Треньорите му одобряват българката.
Той е кибритлия. Публично псува съдиите след европейското във Варшава ^Майната им на оценките, майната им и на съдиите.^ А когато ги оставиха без медал на олимпиадата в Торино, добави на всеослушание, че хомосексуалната мафия дирижира този спорт.


НАЙ-ДОБРАТА НИ ФИГУРИСТКА УМРЯ НА 18 ГОДИНИ!

Виктория Димитрова май стана жертва на допинг и сърдечен порок

Вики е е най-голямата ни фигуристка преди Албена Денкова. Тя умира на 8 ноември 1994 г. Случаят е потулен. С половин уста се говори за сърдечен порок и диуретици. Никой не вярва, че тийнейджърката получава инфаркт.

ВИНАГИ ПЪРВА
Виктория олицетворява името си, означаващо победа. Животът й минава на леда. Тренира от 4-годишна. Започва в ^Славия^.
Не обича смесените двойки. У нас е все първа. Най-напред побеждава при децата, после при девойките младша и старша възраст. Накрая триумфира над жените. Пробива на международния лед. Става първата българка, която се ^абонира^ за финалите на всички големи състезания, където участва: олимпиади, световни и европейски първенства.
И единствената, печелила международния турнир ^София^. Малко преди смъртта си побеждава на балканиадата в Румъния.
Всички я тупат по рамото. Но тя споделя с близките си, че няма да миряса, докато не спечели световно, европейско или олимпиада!
УМРЯ КАТО ПОБЕДИТЕЛ
8 ноември 1994 г. Първокурсниците имат час по лека атлетика в НСА. Изпитват ги на 100 метра с препятствия. Студентите бягат само една серия.
След старта Вики се понася над бариерите. Догонва и изпреварва другите момичета.
След финала се свлича върху пистата. Лежи абсолютно неподвижно.
Най-напред състудентите й мислят, че се шегува. Но майтап няма. Започват да крещят за помощ. От хандбалната зала дотичва лекар. Той вика линейка, ала Вики вече бере душа. Опитват сърдечен масаж и изкуствено дишане. В болницата момичето пристига вкоченясало. Отива си на 18 години и половина.
СТРАХОТНА ТРАГЕДИЯ
Родителите са в шок. Вики е единственото дете в семейството. Майката и бащата недоумяват. Дъщеря им не е боледувала. Слави се с желязно здраве и не получава контузии. Дори гриповете и настинките я заобикалят.
Всички недоумяват от какво може да си отиде едно 18-годишно момиче: Травма? Наркотици? Алкохол-менте? Отрова? Фатална любов?
Проверката показва, че Вики не умира от контузия. Не пие, не пуши, не се друса.
Родителите на Димитрова си мислят дали не са я отровили. Но в България тя няма съпернички. Единствено Цветелина Абрашева й оказва някаква съпротива. Но неизменно е втора след покойницата. А и Цвети е интелигентно момиче.
Никой във фигурното пързаляне не приема тази хипотеза насериозно.
Има един необясним факт. Няколко месеца преди смъртта на Димитрова един руски треньор събира информация за нея. После иска да му я покажат. Предлагат на чужденеца да го запознаят с момичето, но той отказва и си тръгва.
В този спорт страните от бившата СССР са на светлинни години пред нас. Но точно тогава рускините изпадат в криза при жените. А Вики набира скорост...
В тази възраст любовта наистина е фатална. Не и при Вики. Тя се сприятелява със звездата Стивън Къзънс. Но после обявява отбой. Красавецът се оказва обратен.
Малко по-късно шампионката започва роман с доскорошната звезда Иван Динев. Тогава той е на 16 години, а Виктория на 18. Разликата във възрастта обаче хич не смущава каката. Като първокурсничка в НСА фигуристката се запознава с брата на Весела Лечева. Момчето я харесва.
Но Виктория споделя пред приятелки, че няма да тръгне с хубавеца: ^Той ще иска да излизаме, да му ходя по срещи, а откъде време?^
Зобът убил Вики Димитрова!
Една година след трагедията майката отива при Ванга. Пророчицата заявява, че Виктория загива неестествено: ^Това момиче писана смърт нямаше.^
Умира на Архангелов ден. Сред фигуристите се говори, че шампионката е кремирана, за да заличат следите от допинга, с които са я тъпкали. Тигърът на печата научава, че Вики има сърдечни проблеми и взема диуретици за рязко отслабване.
В ^Съдебна медицина^ патологът д-р Гергов заявява: ^Аз по-здрави органи досега не съм рязал. Какво ще пиша в смъртния акт, не знам.^
Само след месец Гергов се обръща като фурнаджийска лопата. Връчва смъртен акт, който сякаш е на бабичка. Според него 18-годишната шампионка си отива от пресен инфаркт на миокарда. И изведнъж се оказва смъртноболна: хроничен гноен трахеит, перибронхиолит, оток на мозъка и белите дробове, дистрофия на черния дроб и на бъбреците - те имат и некронекроза. По второто мнение на доктора всички вътрешни органи са прогнили и износени като на столетница.
Гергов не смее да погледне майката в очите. Пъха й съдебномедицинската експертиза с думите: ”Няма следи от анаболни стероиди!” И побягва.
ИЗГАРЯТ Я НАБЪРЗО
Родителите завеждат дело. Но кремацията унищожава всички доказателства. На кладата изгаря и възможността за повторна експертиза. Диагнозата на д-р Гергов скрива като чадър БСФС, федерацията, клуба, треньорите и лекарите.
Бащата на Вики, Борислав Димитров, е бивш военен. Той иска да застреля “корумпирания анатом”. Но успяват да го спрат.
Вики тренира и побеждава със сърдечни проблеми. Това също е публична тайна в този спорт. Всички го знаят, без майката и бащата!
Г-жа Надежда Димитрова е категорична: “Аз бях сестра в кардиологията. Нямаше да припари до леда, ако ни кажеха, че е с болно сърце.”
Всяка година и преди състезание Вики минава медицински прегледи. Диагнозата винаги е : “здрава, годна за тренировки и състезания.^
Виктория май е поредната жертва на допинга.
Тя не е хващана. Но честите й проверки може да означават, че съдиите се съмняват в нея. В много кратък период е стимулирана от трима лекари: в “Славия”, “Академик” и националния. Дявол знае кой с какво я тъпче.
Спортистите познават почнал ли си да зобиш по външни признаци. При Вики рязко натрупване на мускулна маса се наблюдава на два пъти. Първия път шампионката набъбва на 13 години. Втория - година преди смъртта си.
Това косвено се потвърждава от майката: “Вики започна да пие разни препарати на 13 години. Гълташе хапчета с шепи. Сутрин, обед и вечер. Даваха й толкова много, че като ги наредеше едно до друго, задръстваха масата - таблетки, ампули, прахчета, сиропи.” Толкова зоб ще дойде множко и за състезателен кон. Камо ли дете. Но и да не са допинг шепите лекарства могат да вкарат в гроба здрав човек.
Пъртината, която пробива покойната, извежда Денкова и Сависки до световната титла. Признават Вики за най-добрата българска фигуристка. Трофеите й са в музея на спорта. Има и турнир по фигурно пързаляне ^Виктория Димитрова^. Ама нея я няма.

Юри СТЕФАНОВ