От нея се разболяват хората, които злоупотребяват с консумирането на месо, храни, богати на пурини, и алкохол
Аз съм на 71 година, пенсионер, не злоупотребявам с храната, всеки ден ходя на разходка. И сега изведнъж - подагра. Заболя ме големият пръст на левия крак. Аз мислех, че се подува от обувките или от ходенето, но когато отидох при личния си лекар, той веднага отсече - подагра. Само съм чувал за такава болест и затова ще ви помоля за повече подробности.

Подаграта е смущение на пуриновата обмяна. При неправилно хранене и злоупотреба с алкохол в организма се натрупва пикочна киселина от обмяната на пурините на нуклеиновите киселини. Болните от подагра са обикновено хора, които злоупотребяват с консумирането на месо, храни, богати на пурини, алкохол. Заболяването най-често се открива при мъже на възраст от 35 до 50 години. Жените почти не боледуват. В писмото си вие не ни пишете точно от какъв вид подагра страдате, затова ще ви кажем, че заболяването се проявява в две форми - остра и хронична.

Острата форма започва с пристъп на много силна болка ставата на големия пръст на крака. Болката атакува обикновено през нощта, на разсъмване. Ставата изведнъж се подува, а кожата е зачервена и топла. Най-лекото докосване усилва болката. Температурата на болния по време на пристъпа може да стигне до 39-40 градуса. През деня болката стихва, но ставата продължава да е подута и кожата зачервена.

През следващите нощи болката пак се подновява. Пристъпът трае няколко дни. Интервалът между отделните пристъпи може да бъде доста дълъг, понякога трае с години. Подагреният пристъп може да засегне освен ставата на големия пръст и други стави на долния крайник - глезенна, коленна и т.н. При хроничната подагра започва отлагането на соли от пикочна киселина в ставните хрущяли и ставните торбички. Това е причината да се стигне до деформация на ставите. На мястото на отлагането на солите на пикочната киселина, предимно натриеви урати, започват да се образуват малки възелчета, наречени тофи. Първоначално те са меки, но след това се втвърдяват и започват да създават все повече проблеми. Тофите се откриват лесно по ръба на ушната мида, по-рядко по ставите на пръстите.


Свързват портокаловия сок с първите признаци на болестта

Преди известно време прочетох в един ежедневник, че прекаляването с портокалов сок може да доведе до подагра. Това писание ме притесни, тъй като съм баба на две големи внучета и всяка сутрин им правя фреш от портокали. Досега само съм чувала, че портокаловият сок лекува, а сега изведнъж точно обратното. Надявам се да ми кажете кое е правилното
.


Оказва се, че има връзка между това, колко портокалов сок пием на ден и риска да се разболеем от подагра. Поне така се твърди в наскоро проведено изследване. Жените, които пият две чаши портокалов сок на ден, е два пъти по-вероятно да се разболеят от подагра, са установили американски учени.

За целите на изследването учените от университета в Бостън проследили хранителните навици на 80 000 жени на възраст над 22 години. За тези, които пиели по една чаша сок на ден, имало много малка вероятност да се разболеят от подагра. Другата група жени, които консумирали по две и повече чаши портокалов сок на ден, се излагали на 2,4 пъти по-голяма опасност да пипнат подаграта. Резултатите потвърждават необходимостта от намаляване на приемането на фруктоза, заключават експертите. Подаграта често се свързва с обилен хранителен режим, включващ прекалено много алкохол и червено месо.


Факт!
Миналата година учените установиха, че подаграта засяга 3,5% от жените на възраст между 60 и 69 години, 4,6% от тези на възраст между 70 и 79 години и 5,6% от жените над 80 години.


Какво съветват специалистите:

- Помнете, че мастните киселини омега 3 намаляват възпалението.
- Консумирайте храни, богати на бета-каротин - жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, витамин С, витамин Е, който се съдържа в растителните мазнини, семена, ядки, бобови култури, яйчен жълтък. На организма е необходим и селен, който се съдържа в риба, ядки, пълнозърнести продукти.
- Яжте череши, вишни и боровинки - намаляват възпалението и пристъпите от подагра.
- Сведете до минимум или напълно изключете употребата на алкохол.
- Пийте чай от коприва или кориандър. Тези билки помагат на организма да отдели от бъбреците пикочната киселина.
- Варете под капак 2-3 корена от глухарче в един литър вода. Пийте чая три пъти на ден преди хранене.
- Не прекалявайте с консумацията на дивечово месо, въобще на месо и особено на дреболии.
- Определете си поне 2 дни от седмицата за напълно постна храна.
- Пийте повече течности (поне 1,5 l на ден). Те помагат за промивка на бъбреците.
- Ако изпаднете в пристъп, обърнете се към лекар - ревматолог за по-нататъшно напътствие.
- Борете се със страстите, това е полезно и за тялото, и за духа.

Всяка промяна на обичайния режим на болния може да предизвика ставни кризи - преумора, претоварване на ставите, грешка в диетата, травми, простудни заболявания, стрес, употреба на алкохол и др.Те са причини за ставните кризи, а не за самото заболяване.


Заболяването може да засегне и сърцето

Повече от пет години се лекувах от подагра. По едно време се беше стигнало и до рязане на големите пръсти на краката, но благодарение на едни чудесни доктори от “Пирогов” аз бях излекуван. Една година нямах никакви проблеми, но в един момент започнах да получавам сърцебиене и когато отидох на кардиолог, ми каза, че това е последствие от подаграта. Възможно ли е сърцето да пострада от това заболяване?

Да, това наистина може да се случи. При забавеното лечение на подаграта се засягат и вътрешните органи. И най-вече сърцето. Заболяването е известно в медицината като миокардиодистрофия и се лекува продължително. В бъбреците може да се развие хроничен подагрен нефрит. Болните, които страдат от хронична подагра, с течение на времето получават деформация на крайниците, което значително намалява тяхната трудоспособност. Затова още при първите симптоми се прави консултация със специалист и се започва лечение.


Какво лечение се прилага при подагрените болки?

Често се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства. Такова лекарство е Indomethacin, което намалява болките и възпалението, но то трябва да се изпише по преценка на лекуващия лекар. Това лекарство не трябва да се комбинира с аспирин, защото се затруднява излъчването на пикочната киселина. Започва се с относително висока доза и постепенно се намалява успоредно с намаляване на ставната болка. Трябва да се има предвид и това, че лекарството има и сериозни странични ефекти. Например при пациенти, които имат стомашни язви, гастрити, бъбречни възпаления или чернодробни увреждания. Тогава употребата на Индометацин създава определени рискове.
Милена ВАСИЛЕВА