Баща ми беше театър-майстор, а майка ми гардеробиерка, заразиха ме с любов към театъра
Актьорът Марин Янев ударно се завръща на малкия екран в най-новия исторически сериал „Недадените", който ще се завърти в ефира на БНТ от следващия месец. На 17 февруари Марин Янев отпразнува своя 70-и рожден ден.

Малко по-късно чрез 12-серийната филмова поредица българите ще си припомнят героичната постъпка на сънародниците си, които преди 70 години спасиха своите евреи от лагерите на смъртта. В драматичната сага Марин Янев пресъздава Богдан Филов. Министър-председателят в 57-ото и 58-ото правителство е един от най-спорните образи в историята на България. Името на Филов се свързва не само с политиката, но и с археологията, историята и изкуството.

Зрителите ще видят не само отношенията и различията между него и цар Борис III, но и малко познатото лице на историческия период между 1940 и 1945 г. Специалистите определят актьорската игра на Марин Янев като „истинско попадение" в звездния актьорски състав на лентата.

За първи път Мариус Куркински, Камен Донев, Владо Пенев, Пенко Господинов и Марин Янев застават заедно на малкия екран, за да разкажат за най-героичния подвиг от новата родна история - спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Сценаристът Емил Бонев посвещава на сериала близо десетилетие, вплитайки реални исторически личности и събития.

Марин Янев още не ходи на училище, когато се качва на сцената за първи път –

момче, което предава една телеграма. „Родителите ми ме заразиха с бацила театър, споделя актьорът. Баща ми работеше в театъра като театър-майстор. Отговаряше за декорите, всичко зад завесата, без актьорите. А майка ми беше гардеробиерка на костюмите. Цялото ми детство е пропито с грим, театрален прах и мирис на декори. И досега нося аромата на театъра, онази специфична миризма, която влезе ли у теб, няма излизане”.

„Аскеерът” за поддържаща мъжка роля, тази на Господа в "Църква за вълци" не е изненада. Расте в атеистично време, когато религията дори се преследва. Но: „Баба ми по майчина линия беше много религиозна - с вълнение си припомня актьорът. - От 11 деца оцелява само едно - майка ми. И баба ми се посвещава на Бога от благодарност за това чудо.

Баба ме водеше из манастира, където стана послушница

Много топлина получих от нея. Един от най-добрите подстъпи към доброто е вярата. Да вършиш добрини в името на нещо. Днес се кръстим, но не знаем защо. Трябват ни опори - една от тях е религията. Всичко е в нас - и добро, и лошо. Тези квалификации сме ги създали ние - стоят и чакат удобната почва, да се развият...”

На прага на своя 70-годишен юбилей актьорът споделя: “Аз съм на възраст, в която имам съзнание за скоростта на пясъчния часовник. Нямам време да се разделям с приятели, макар че това разделно време ми донесе и подобни горчилки. Нямам време за намерения, трябва да го правя днес и сега. Доволен съм, че имам работа и планове, че край мене е моята внучка, която ме кара да бъда по-добър”.


Един от най-обичаните актьори

Артистът със забележителен глас Марин Янев е роден във Варна на 17 февруари 1943 г. Завършва специалност актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1967 г. в класа на Боян Дановски. Работи в държавни театри във Варна, Пловдив, София. От 1985 г. е част от трупата на Народния театър в София. Сред театралните му роли са Антифол в "Комедия от грешки" от Шекспир, Мак Мърфи в "Полет над кукувиче гнездо" от Д. Васерман, Хенри в "Камината" от Маргарит Минков, Господа в "Църква за вълци" от Петър Анастасов, Оливарес в "Осъдени души" по Димитър Димов...

Носител е на "Аскеер 1998" за поддържаща мъжка роля за Господа в "Църква за вълци" и на наградата на Съюза на артистите в България през 1980 г. за мъжка роля за Мак Мърфи в "Полет над кукувиче гнездо". Участва в класически български филми като „Козият рог", „Дърво без корен", „Къде живееш?", „Жребият”… Но „Пътят към София” ме направи известен, твърди самият Янев.Станислава ГАВРИЛОВА