Подозират, че 18-годишната Даниела Николаева е била отвлечена за бяла робиня
Мистериозно изчезване на абитуриентка държи на нокти родителите и съучениците й, които вече дни наред я търсят под дърво и камък, научи „ШОУ”.
 
Следите на 18-годишната Даниела Николаева от „12” А клас на варненското СОУ „Димчо Дебелянов” се губят от миналата сряда следобед. Дидка, както я наричат всички, изкарала първата смяна на учебния ден и както винаги се прибрала в дома си. На следващата сутрин обаче не се появила, което разтревожило нейните съученици.

Няколко момичета, както и класната, веднага се свързали с родителите на Даниела. Паниката станала върховна, когато те разбрали, че майката й бащата на момичето също са сковани от ужас, тъй като нямали никаква представа къде е дъщеря им и какво се случва с нея. Тя не отговаряла на телефонните повиквания - нито на родителите си, нито на някоя от своите приятелки.

Съученички на Даниела веднага започнали кампания в интернет по издирването й и публикували нейна снимка във Фейсбук с надеждата някой да съдейства с информация за местонахождението й. „Ако някой има информация за нея или я е виждал, моля да ми пише! Споделяйте снимката, за да могат да я видят повече хора. Благодаря предварително!”. С този пост съученичката на Дидка Йоана Ламбева взриви социалната мрежа. Само за няколко часа шокиращото съобщение бе споделено хиляди пъти, а до приключването на редакционния брой на „ШОУ”, то бе разнесено из интернет от над 10 000 фейсбук потребители.

Междувременно вестникът на народа също направи собствена проверка по случая с мистериозното изчезване на абитуриентката и се свърза със съученички и приятелки на Даниела. Пред наш репортер те разказаха, че са повече от потресени от случая, тъй като Дидка била едно от най-кротките и свити момичета, за които никой не би си помислил, че може да се забърка в нещо подобно. Именно този факт събудил сериозна уплаха в тях и ги накарал да започнат да я издирват под дърво и камък. Притеснението на момичетата било засилено от факта, че, седмица преди да изчезне,

Даниела се появила в училище със следи от насилие

„Дойде с насинено око, при това доста сериозно. Всички го видяхме и веднага я попитахме какво и се е случило. Карахме я да ни сподели - дали някой от техните да я е ударил или пък някой друг, но тя само кимаше с глава. Така и не ни каза обаче какво точно е станало”, разкрива пред народното издание другата Йоанна в класа – едно от малкото момичета в класа, с които Дидка общувала.

„Винаги е била доста затворена и необщителна. Единствено с мен и още едно момиче си разменяше по някое дума, но даже не мога да кажа, че сме били близки. Дидка не общува с класа много. Даже ми е казвала: „Никой не уважавам от този клас, само вас двете”, разкрива още Йоанна. Другото момиче, за което се знае, че е най-добрата приятелка на изчезналата Даниела в класа, е Ралица. Тя обаче също останала в потрес, като разбрала, че съученичката й е изчезнала мистериозно. Двете често си споделяли личните си преживявания, но се оказало, че дори за нея липсата на Дидка е абсолютно необяснима.

Междувременно родителите на изчезналото момиче, за които източници на „ШОУ” деликатно споделят, че са от ромски произход, отишли в полицията да я обявят за общодържавно издирване. „Ченгетата обаче само вдигнали рамене и казали, че нищо не могат да направят, защото била навършила пълнолетие и можела да ходи, където си поиска”, разкрива пред народното издание източник, пожелал анонимност.

От близо седмица насам майката и бащата на Даниела с всяка минута се побърквали от главоблъсканици и мрачни мисли за това какво може да се случва с щерка им. „Хората не знаят какво да правят. Само стоят и

плачат, викат, крещят...

Нормално - детето им го няма!”, обясняват пред наш репортер съученици на изчезналата Даниела, които са били свидетели на това как уплашените родители не могат да си намерят място от притеснение.

Мистиката около Даниела Николаева не води началото си от нейното изчезване, научи „ШОУ”. Появяването й в класната стая с насинено око също не бил първият случай, в който тя шокирала своите съученици с нанесените по нея белези. „Месеци преди това Дидка дойде в училище с ужасно изгорена ръка. Цялата се беше подула и имаше мехури. След това пък дойде със силно изкълчена ръка. Винаги обаче намираше някакво елементарно оправдание и се измъкваше, без да каже какво точно й се е случило”, обясняват пред наш репортер съучениците й. Те често я разпитвали да не би вкъщи да става жертва на системно домашно насилие, заради това, че не е особено добра ученичка и често носи бележник, пълен с не особено задоволителни оценки. Даниела обаче само поклащала глава и подминавала безмълвно въпросите на разтревожените си съученици.

„Наистина сме я питали дали някой е малтретира, но тя винаги е отричала. Като я питаш нещо - само кима с глава или казва по една-две думи. С мен малко повече си приказва и аз като я бях разпитала за изгорената ръка, ми каза, че сама се изгорила с ютията, без да иска. Като си е изкълчи пък каза, че паднала. Общо взето, Дидка си е малко хамавичка”, обяснява пред „ШОУ” съученичката й Йоанна. Тя разкрива и друг стряскащ факт и той е свързан с това, че често Даниела се появявала в школото не особено трезва. „В последно време тя доста пиеше. Един ден даже като дойде в училище, легна на стола и каза: „Снощи много се напих!”, доверява съученичката й. Поведението на Дидка започнало да удивява другите в класа, защото досега никой не я познавал в подобна светлина. След изчезването на доскоро едва забележимото момиче обаче излезли наяве и други тайни около нея. В седмицата преди изчезването си тя споменала пред своята съученичка Галя, че е

срещнала голяма любов

„Всички едва тогава разбрахме, че си има гадже. Само за един знам, че беше ходила с него, но се бяха разделили...”, обясняват пред наш репортер близките съученички на Галя. „Преди да изчезне, Дидка й казала, че от седмица си има ново гадже, което й се кълняло в любов и я карало да заминат двамата в чужбина. Мисля, че ставаше дума за Испания, но не съм сигурна”, разкрива пред „ШОУ” Йоанна. И добавя, че новата връзка на съученичката им ги притеснила ужасно, не само защото никой не познавал мистериозното гадже, а поради далече по-плашеща причина. „Най-страшното е, че казала на Галя, че новият й приятел й наредил в никакъв случай да не казва на родителите си. Това ни кара да се съмняваме, че някой я е принудил насила да тръгне с него”, категорична е притеснената Йоанна.

Междувременно „ШОУ” научи от варненската полиция, че Даниела Николаева вече е обявена за издирване, след като родителите й са пуснали жалба. От дирекцията на МВР в морската столица обаче отказват да коментират случая с мотива, че майката й бащата на момичето не искат да се шуми около него.

Има и друга причина за внезапно настъпилото мълчание, научи „ШОУ”, и тя е свързана с мистериозно обаждане на Даниела до нейните родители, което, колкото успокоило тях и съучениците й, толкова ги и изплашило. „Момичето се е обадило на майка си и провело разговор с нея, в който казало, че... се е оженило! Докато говорело обаче, си проличало силно притеснение в гласа й, което разтревожило жената”, разкрива пред „ШОУ” отлично запознат с издирването на Даниела. Той добавя, че майката разказала как, докато говорила с дъщеря си, веднага си проличало и присъствие на трети човек в стаята, който й дишал в слушалката.

Към момента не е ясно къде точно се намира Даниела, но разследващи в морската столица разясниха пред „ШОУ”, че дори тя да каже някое място, това никак не означава, че е точно там. Едно от подозренията на полицията е свързано с това, че дванайсетокласничката вероятно е станала жертва на трафик на бели робини. Стари ченгета припомнят, че класическата схема с подмамването на свенливи ученички не е нито от днес, нито от вчера, и не малко тийнейджърки са попадали в капана на сладкодумни батковци, които им се кълнат в любов. Една от версиите е именно, че Дидка е отвлечена, а обаждането й, в което се казва, че „се е оженила за голяма си любов”, която е срещнала едва преди седмица, е просто прах в очите, за да не бъде издирвана.
Отлично запознати със ситуацията варненски ченгета разкриха и една друга вероятност. Тя е свързана с това, че момичето действително може да е избягало от вкъщи с първия срещнат, обяснил й се в любов заради евентуално домашно насилие, на което е била подлагана системно. Съществува и трета хипотеза, която е свързана с етноса на Даниела и начина на вземане на булка. Тепърва обаче предстои варненската полиция да намери правилните отговори, които ще я отведат до следите на мистериозно изчезналата Дидка.

Орлин ФИЛИПОВСКИ