ВЕРСИИ
Възобновиха разследването на смъртта на висаджийския бос

Небезизвестният пернишки бос Райко Кръвта имал пръст в убийството на шефа на “ВАИ Холдинг” и бившата групировка ВИС - 2 Георги Илиев. Това е най-новата версия, по която вече от два месеца работят криминалистите от Бургас, и с която се възобновява прекратеното досъдебно производство за екзекуцията на Георги Илиев.

Според новата работна хипотеза, публикувана във вестник “Банкеръ”, през 2004 г. босът на ВАИ дава 900 000 евро назаем на благоевградския висаджия Васил Горчев. Двамата се знаели много отдавна, тъй като навремето Кьоравия бил дясната ръка на брата на Георги Васил Илиев, основател на ВИС.
Няколко месеца след получаване на хилядарките Кьоравия отказва да ги върне на Илиев, гласи новата работна хипотеза. Това било причината Васил Горчев да бъде “поръчан” и да бъде показно разстрелян на 20 януари 2005 година пред хотел “Ален мак” в Благоевград.

Връзката с Райко Кръвта
Райко Алексиев – Кръвта (преименувал се през 2003 г. на Васил Арарски след престоя си в Испания – б.а.) пък е един от най-доверените хора на Кьоравия в Перник и областта. Когато застанал пред гроба на Васил Горчев, Кръвта се заклел, че ще отмъсти за смъртта му, говори се сред разследващите. Седем месеца по-късно, на 25 август 2005 г., неизвестен и до ден-днешен снайперист прострелва Георги Илиев в сърцето с един-единствен специално усилен куршум. Шефът на “ВАИ Холдинг” и бившата групировка ВИС 2 умира в собственото си заведение в Слънчев бряг – “Буда бар”, където гуляе след мача на отбора си “Локомотив” (Пловдив) - ОФК Београд.
По време на екзекуцията му Райко Кръвта заедно с компанията си е бил в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас. Разследващите установили, че Кръвта се интересувал от местата, посещавани от Илиев, интересувал се дори от яхтата му. Даже си бил купил и водолазен костюм, за да можел да наблюдава по-отблизо плавателния съд, смятат работещите по случая.
Райко Кръвта, естествено, не надживява с много Георги Илиев. Висаджийските “следователи” работят по-успешно от ченгетата и разкриват за нула време убиеца му. След което “го съдят по бързата процедура”. На 12 октомври 2005 г. Кръвта е покосен с изстрели от автомат “Калашников” на излизане от кафене “Емералд” в центъра на Перник.
Следите на 900 000-те хиляди евро, дадени от Георги Илиев на Васил Горчев, са безследно изчезнали.
Приемниците на Кьоравия - Ангел Димитров - Чората и Георги Тодоров - Гурвата също се преселиха скоропостижно в отвъдното. Чората умря по време на полицейски арест на 10 ноември 2005 г., а Гурвата почина от хронична цироза на 16 юли 2006 г.

Ели СТАТКОВА

ДОСИЕ
От РПУ-Слънчев бряг изтече информация, че вече са разпитани шестима души от близкото обкръжение на Васил Арарски – Райко Кръвта. Основните въпроси към тях били къде са се намирали по време на убийството на Георги Илиев и дали техния бос Райко Кръвта е питаел омраза към боса на “ВАИ Холдинг”. Един от разпитваните вече е признал, че е бил по Южното Черноморие в деня на екзекуцията на Илиев, издават полицейски източници. И шестимата привикани в РПУ-Слънчев бряг били категорични, че Кръвта и Илиев са били в конфликт – и заради смъртта Васил Гьорчев – Кьоравия, и заради износа на проститутки към Испания.
Установено било също, че 4-5 дни преди убийството на Георги Илиев Райко Кръвта е бил в Несебър.