ЗАБРАНЕНА ЗОНА
• Подобна схема бе осъществена от корпорация в Чехия, но в последния момент някой е отстранил боса на ^Мултигруп^ от играта
• Скандал гръмна около покупката на резиденция ^Арбанаси палас^ от наследниците на Илия Павлов

На 7 март 2003 г. в 19,45 часа босът на ^Мултигруп^ Илия Павлов е прострелян с един-единствен куршум в гърдите пред входа на офиса си на столичния булевард ^Г.М. Димитров^. Бодигардовете му веднага го транспортират до най-близката болница, но когато пристигат, най-богатият човек в България вече е издъхнал.

Неизвестният и до ден-днешен снайперист е изпълнил ^мократа поръчка^ изключително професионално. Застава на 47 метра от ярко осветения вход на корпорацията, прикрива се в сянката на ниска порутена сграда, подпира пушката си на специална скоба и изчаква жертвата да му падне на мушката. Според балистичните експертизи килърът е стрелял с карабина ^Щайер^ с оптичен мерник и инфрачервен сензор. Тя е модерна и сигурна. С убийството на Павлов доказва и цената си, възлизаща на десетки хиляди долара.
Разследващите журналисти, които дълго са си блъскали главата върху множеството версии за разстрела на Илия Павлов, признават, че са стигнали до задънена улица. И го определят като аналог на случая ^Кенеди^ - сложен пъзел от икономически и политически интереси, примесени с криминален елемент. До ^под кривата круша^ е стигнало и делото за убийството на най-знаковата фигура в българския бизнес след 10 ноември. Стигна се дотам, че се тиражираха хипотези, граничещи с ненаучната фантастика - като тази на шефа на ^Булгаргаз^ Васил Филипов. Той твърди, че разполагал с информация, подадена му от МВР, че прекият убиец на боса на ^MG^ е гръмнатият автоджамбазин Ганеца. Павлов бил пратен в небитието за отмъщение, тъй като преди години заръчал убийството на бившия премиер Андрей Луканов.
Наистина, между разстрела на двамата има много общи неща. Но в случая с Илия Павлов се е действало много по-чисто – никакви улики, само подвеждащи следи - изгорен ^Опел^ и убийството на молдовския мафиот Степан Рибаков няколко часа по-късно. При Андрей Карлович пък бе намерен пистолет, подхвърлен зад парното на близка до дома му кооперация на столичната улица ^Латинка^.
И досега битува легендата, че именно Луканов е човекът, раздал ^златото на партията^ на бившите борчета като Илия Павлов и други фигури от по-нисък ранг. Дали е така, историята мълчи. Както и счетоводителите на ЦК и тайните служби. След смъртта на Павлов обаче бивши ченгета яростно започнаха да настояват в медиите, че, видите ли, причините за убийството на боса на ^Мулти^ трябвало да се търсят в последвалите размествания на пластовете не само в корпорацията, но и в глобалната структура на българския бизнес. А миналото му - тоест, произходът на капиталите, нямали никакво значение. Разбира се, това също звучи неубедително, защото ако има нещо мътно около ^първоначалното натрупване^, то няма как да се ^избистри^ с времето. Нито да стане маловажно, тъй като покойникът определено бе ^мъж с минало^. Нищо, че от страниците на органа на столетницата той призова ^гущера да откъсне опашката си^. По-късно се разбра, че автор на посланието е последният шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов - Митьо Гестапото, който известно време бе дясна ръка на Илия Павлов.
Предположенията с всеки изминал ден нарастват лавинообразно, но това само затруднява достъпа до истината. Старо правило е, че тя е гениално проста. И за децата е ясно, че усложняването на картината цели да затрудни до невъзможност разследването и всичко да свърши с до болка познатото: ^Случаят е приключен, забравете^.
Засега с най-голяма тежест се ползват хипотезите, свързани със стартиралата преди няколко години вторична подялба на печеливши отрасли - комуникации, енергетика, туризъм... Но и това звучи прекалено общо. Явно висши кръгове имат интерес това знаково убийство никога да не бъде разкрито - най-пресният аналогичен пример е с Емил Кюлев.
Най-интересната версия се тиражира от среди, близки до западните тайни служби. Преди смъртта си Илия Павлов се е опитал да изкупи външния дълг на България чрез своя индустриален холдинг. Малко преди това подобна схема бе осъществена в Чехия, където крупна корпорация изкупи задлъжнялостта на страната. Но това е прекалено апетитна лъжица дори за устата на такъв крупен предприемач като Павлов. И той логично е отстранен от играта.
Колкото до генезиса на първия му милион, уж никой не вярва във вехтия вартбург и нарязаната за скрап подводница. Но пък и никой не се наема да заяви гласно, че не става въпрос за една вехта ^подлодка^, както казват ^братушките^, а за цял дял - алъш-вериш с метални отпадъци, от който се печелят луди пари - особено в зората на ^дивия капитализъм^ в Източна Европа. Спецове от западните разведки пишат в мемоарите си, че цели отрасли са били изкупени от подставени лица, платили огромни суми направо в централните комитети на комунистическите партии на тези страни. Така че бъдещите източноевропейски ^олигарси^ са купили бизнеса си, а не са чакали митичните ^куфарчета^. Друг е въпросът откъде идват средствата за ^цесията^ и дали не става въпрос за просперираща международна организация, позната в Италия като ^камора^, а в Япония - като ^якудза^.
Напоследък около името на покойния бос на ^Мултигруп^ отново се заформи скандал. Оказа се, че търновски бизнесмен е купил от наследниците му резиденцията ^Арбанаси палас^ за 2 191 000 лв. Новият собственик на бившата резиденция на Тато, а после и на Илия Павлов е 39-годишният Румен Цветанов Христов, който е парафирал договора по сделката в качеството си на управляващ и представляващ ^Тръст Асет мениджмънт^ ЕООД. Новият сайбия живее във великотърновския квартал ^Картала^ и управлява скромен хотелски комплекс ^Загорие^, също в Арбанаси.
При последната продажба обаче става ясно, че по неведоми пътища от 1996-а до 2006 г. площта на резиденцията се е увеличила с почти 15 дка. Увеличението дошло за сметка на общински терени. Според акт №6177 от 1996г. целият имот е с площ от 33 200 кв.м. По това време резиденцията все още е държавна.
В нотариалния акт №10874 от края на миналата година, когато Христов я купува от наследниците на Илия Павлов, обаче размерите набъбват на 48 064 кв.м. Според юристите на община Велико Търново врътката с имота е направена за втори пореден път. Те не могат да си обяснят как през 1996г. е оформен парцелът, след като имотите са били извън регулация, което противоречи на закона.
По непотвърдени данни няколко години след като резиденцията е станала частна, е издадена грешна скица за имота, с която са прибавени 15 дка общински терени, намиращи се до хеликоптерната площадка. Веднага след това от ^Мултигруп^ взимат констативен нотариален акт и предприемат врътка, като препродават (вероятно фиктивно) цялата резиденция на друга компания, която е близка до корпорацията ^Минстрой майнинг^. При сделката въпросният нотариален акт е оформен с помощта на грешната скица. Броени дни след това сделката е развалена, тъй като от ^Минстрой^ ... не плащат. Така се стига до последния нотариален акт, в който реално фигурират 15-те декара в повече.

Юлиан ЧЕРНЕВ