Интернет сайтове рекламират това вещество като лекуващо почти всичко
Джим Хъмбъл е металург, изобретател и златотърсач. Живее в Лас Вегас, Невада, като пенсионер-златотърсач. На 64 г. заминава в джунглите на Гвиана. Тогава спасява четирима мъже, заболели от малария, с доза стабилизиран кислород. След това, докато продължава с търсенето на злато, лекува хора, болни от малария и от коремен тиф. Тъй като не разчитал на случайността, той се заел да проучи причините за тези резултати. Оказало се, че и хора, страдащи от множество други заболявания, също реагирали добре на приема на ММС. Лечението на такъв широк спектър от патологии изглеждало чудодейно. Но това, което ставало в действителност, било, че хлорният диоксид просто си вършел обичайната работа - оксидирал молекулите с ниско рН, включващи анаеробни организми, вируси, паразити, токсини и отлагания от тежки метали, които се натрупват в човешките тъкани. Джим Хъмбъл твърди, че хлорният диоксид е доста по-различен от хлора. Хлорният диоксид убива патогените чрез окисляване, без да засяга здравите клетки. А хлорът ги убива чрез хлориране. Хлорният диоксид не действа така. Той унищожава патогените чрез оксидиране. Чрез оксидиране молекулите се разкъсват и не създават други комбинации. Те просто се разпадат и се изхвърлят навън от тялото. Повечето хора, които искат да изпробват ММС, го правят по съвет на приятели и познати. Но нека чуем какво е мнението и на официалната медицина.

...Тогава започваме да търсим алтернативни методи на лечение. Нищо лошо - идва моментът, когато се налага да се спасяваме сами и да потърсим надеждата там, където свършва официалната медицина, където ги няма лекарите, на които с доверие сме поверили всичките си надежди да оздравеем. Лошото е, че трябва сами да преценяваме кое от тези лечения е ефективно, а в някои случаи да поемем и риска, че лечението може и да ни навреди. Тази ниша в нашето съвремие не подлежи на контрол от професионалисти, никой от тях не се интересува дали този наш личен избор няма да ни съсипе, вместо да ни помогне. Това важи особено за разпространяваните по интернет еликсири, хранителни добавки, лекарства и вещества, за които се твърди, че лекуват всичко. И докато се люшкаме от отчаянието към надеждата, замъгляваме преценката си и попадаме в мрежите на хора, които печелят от мъката на другите.


Какъв е изходът?

Засега не виждам такъв. Аз съм журналист, не съм лекар, нито химик и затова и реших да измина дългия път на едно журналистическо разследване и да съпоставя всички гледни точки. В края на краищата всеки решава сам за себе си.


За какво става дума?

Случайно попаднах на сайт, на който се предлага вещество, наречено ММС, и се препоръчва за много заболявания. Знам, ще кажете: “И, какво от това? Да не би да е само този сайт?” Да, прави сте, но продължавайки да търся информация за ММС попаднах на изключително тревожни публикации в чужди сайтове. В тях имаше публикувана информация за хора, които са починали след приемането на ММС. Нещо повече - това вещество като средство за лечение на болести е забранено официално в САЩ и Канада. В тези публикации ММС се определя като белина. Може да си представите ужаса, който изпитах, когато разбрах, че хората на практика пият белина. Що за човек ще е този, който може да твърди, че белината не само няма да ви навреди, но и ще ви излекува?

Продължих да търся информация заради нашите читатели. Изгледах много документални филми, на които няколко учени и лекари, заедно с хора, приемащи ММС, живи и дори излекували заболяванията си, твърдят, че хлорният диоксид не е белина и не вреди на организма. А напротив - подсилва многократно имунната система, позволявайки на организма да се справи с болестта.


Различните гледни точки

Това са фактите, без намеса и без коментар. Въпросът е: какво е ММС, според хората, които го предлагат за продажба, и според тези, които са го употребявали. ММС е натриев хлорид, който при активация с киселина (лимонтузу, лимон, оцет) образува хлорен диоксид. Той е най-мощният убиец на патогени, познат отдавна на човечеството. Хлор диоксидът разрушава анаеробните и аеробните микроорганизми, включително бактерии, гъбички, плесени, ферменти и паразити, които са известни като болестотворни организми. Той е по-слаб окислител от кислорода и не може да окислява здрави телесни клетки, но притежава много по-голям капацитет за окисляване от него! Хлор диоксидът е единственият известен химикал, който има тези качества и който може да предизвика такива процеси в тялото, без да причинява странични ефекти. ММС действа като компресор на имунната система! Чрез използването на хлорен диоксид имунната система е в състояние да се справи успешно с болести като малария, артрит, хепатит (А, В, С), херпес, алергии, ХИВ, СПИН, рак (включително левкемия), астма, атеросклероза, диабет, амиотрофична латерална склероза, лаймска болест, грип, очни заболявания, гъбички, възпаления, синузит, подагра и всевъзможни кожни заболявания! MMС за първи път се употребява за лечение на малария в Африка, където за по-малко от ден има повече от 75 000 излекувани или общо 98% от третираните с този препарат.

Има го и в България.


Доц. Иван Хаджиев от Стара Загора: Сега синът ми се чувства по-добре

- Г-н Хаджиев, каква е вашата история?
- Синът ми е на 54 г. Влезе в болница през февруари м.г. Стоя два дни в гръдна хирургия и го изписаха. Казаха ни, че умира. Изпратиха ни на химиотерапия. Но още първата процедура не можаха да я направят докрай, защото той се зачерви целия и веднага я спряха. Казаха ни, че е много рядко, но това се случвало. След месец трябваше да направят нова химиотерапия с друг серум. Но и втория път не можаха да проведат химиотерапия. Д-р Илиева само ни каза, че съжалява много, но не може да помогне на сина ми. Каза, че той умира, да си го вземем вкъщи. Каза ни, че има ракови клетки и в мозъка, както и в кръвта. Това бяха думите й. И аз какво да направя, взех си сина вкъщи. Почнахме да търсим лечение в интернет. Тогава попаднахме на информацията за ММС и за Джим Хъмбъл.

- Защо се спряхте именно на него?
- Преди това пробвахме лекарството на Симончини - със сода бикарбонат и кленов сок. Синът ми изпи един литър кленов сок със сода бикарбонат в продължение на един месец, но състоянието му се влоши повече. На нас това не ни помогна. Тогава открихме Джим Хъмбъл. След като разбрахме, че той е химик, металург и особено че 16 години е работил в НАСА, а там не вземат кой и да е, се спряхме на неговото лекарство и започнахме да го лекуваме с ММС. Момчето ни наистина беше много зле - умираше, потеше се много, не може да се храни, не може да спи, беше станал 71 кг. А е висок 1.90 - мъж - планина. Два месеца го взехме при нас да се грижим за него и му давахме ММС. Започна да спи добре, спря да се поти, започна да се храни и синът ни в момента е 90 кг.

- Лекувате го само с ММС ли?
- Да, само с това го лекуваме. А има злокачествен рак на белите дробове. Такава диагноза му поставиха лекарите.

- А сега правили ли сте му изследвания?
- Нарочно не правим такива изследвания по съвет на лекарите. Казаха ни да изчакаме още малко и тогава да му направим скенер. Те също следят състоянието му, тъй като са и мои приятели. Но промяната се вижда - той не можеше сам да стане и да отиде до тоалетната, а сега излиза дори навън. Засега синът ни няма проблем. Какво ще стане по-нататък - не знам, като знам какво заболяване има. Най-важното сега е, че той се чувства много по-добре.

- Колко време още трябва да приема синът ви тези капки?
- Той е в последен стадий на заболяването си и при него, предполагам, трябва да продължи по-дълго. Всичко в него е рухнало, няма имунна система, която да го закрепи. А ММС действа точно на имунната система, за да може да се пребори с рака. Какво ще стане по-нататък - не знаем. Към края на януари ще го заведем да му направят нов скенер, за да видим какво ще е състоянието му. Но сега той диша по-добре, макар и с един лоб.

- Как се казва синът ви?
- Георги Иванов Хаджиев. Сега през февруари ще направи една година от лечението, а му даваха само два-три месеца живот.Радослав Радев: Продуктът се разпространява без одобрение
Продажбата му чрез маркетинг се организира от мощна финансова пирамида

Доц. д-р Радослав Радев е хоноруван преподавател по фармакология към Секцията по фармакология и клинична фармакология в Медицинския факултет при Тракийски университет в Ст. Загора и в Медицинския колеж при Университет “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

- Доц. Радев, вие какво мислите за ММС?
- Прегледах подробно материалите, свързани с ММС - хлорния диоксид и направих някои допълнителни справки.
По принцип това съединение принадлежи на групата дезинфектанти от халогенен произход - йод, хлор и техните съединения. В медицината тези съединения се използват за дезинфекция на предмети от външната среда, бельо, съдове, инструменти, храни, питейна вода и пр., но никъде не се говори за вътрешната им употреба. Това, че хлорният диоксид може да унищожава широк кръг патогенни микроорганизми, гъбички, маларийни плазмодии и др., е вярно, но се отнася за тяхното присъствие извън организма.

- И не може да се прилага вътрешно?
- Теоретично това може да стане и във вътрешната среда на организма, но при условие, че съединението е нетоксично и безопасно за здравите тъкани и органи. За съжаление, попадайки в организма, хлорният диоксид се разгражда на хлорид и хлорад, от който се образува хипохлорна киселина, известна като белина. Именно по тази причина Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) забранява неговото приложение като лекарство за вътрешна употреба и е разпоредила изземването му от търговската мрежа. При това FDA е най-компетентната организация в световен мащаб, която разрешава или забранява използването на определени медикаменти или лечебни методи и с нейното мнение се съобразяват всички останали институции.

- И тази забрана сигурно се базира на съответните проучвания?
- Да, разбира се! Основен критерий за безопасността и ефикасността на дадено лекарство са т. нар. клинични проучвания. В наличната документация за хлорния диоксид е цитирано такова проучване, но то се отнася само за неговото влияние върху физиологичните параметри на участващите в експеримента хора, без да се споменава каквото и да е заболяване. Смущаващо е също така, че на това съединение се приписват лечебни свойства по отношение на заболявания, за които не е доказано, с някои изключения, че се предизвикват от болестотворни микроорганизми, като рак, аутизъм при деца и юноши и др. Също така е смущаващо, че “лекарството” се разпространява по системата “мулти левъл маркетинг”, която по същество представлява финансова пирамида, облагодетелстваща тези, които се намират на нейния връх.


Светослав Стаматов - собственик на сайт в България: Лекарството не може да се патентова, нарушава много финансови интереси

Той е първият човек у нас, който официално става част от екипа на Джим Хъмбъл

- Г-н Стаматов, вие предлагате в интернет веществото ММС (хлорен диоксид), за което твърдите, че помага при почти всички заболявания, включително и при рак. Имате ли отзиви от ваши клиенти дали ММС наистина им е помогнало?
- Да, имам отзиви на клиенти с всякакви заболявания, включително и на такива, които са се излекували от рак.

- А на хората, които ви търсят, предлагате ли им възможност да се консултират с медицинско лице? Или те сами решават дали да ползват ММС без допълнителни консултации?
- Те сами решават дали да го ползват, на базата на информацията, която има в сайта. Но, всъщност, има и лекари, с които работя, но поради естеството на тяхната работа, като лекари на официалната медицина, им е трудно да го препоръчват официално, макар че някои от тях го дават на пациентите си. Но като цяло е инкогнито, така да се каже.

- Имате ли разрешение за продажбата му?
- Не, тъй като ММС не се води лекарство и затова няма как да бъде предлагано като лекарство. Не се води и като хранителна добавка.

- А в САЩ изпитвано ли е действието му при различните заболявания?
- В момента Джим Хъмбъл работи с изключително много хора и учени по целия свят, за да изпитат ефекта му на действие, но нищо от това не се прави с фармацевтичен картел, а от други, независими учени, защото фармацевтичната компания няма интерес това да се случи. Джим Хъмбъл сам е предприемал много стъпки, с които да направи официално признаването като лекарство на ММС, но това не се случва, защото то е просто химическо вещество. Не може да се патентова, има нарушени много финансови интереси.

- Според наш консултант, фармацевт, когато лекарството се приеме, то се разгражда в организма до белина. Какво може да ни се случи, когато попадне в организма ни белина, всеки знае. Как ще коментирате това? Опасно ли е ММС за хората, които го приемат? В интернет има публикувана информация за няколко смъртни случая. Освен това с официално разпореждане употребата му е забранена в САЩ и Канада.
- Нищо подобно - никаква белина не става. Белината е съвсем различно химическо вещество от хлорния диоксид. Освен това никога не е имало смъртни случаи. Това са абсолютно недоказани неща. Това се прави само за сплашване на хората. Никъде по света няма нито един смъртен случай, предизвикан от употребата на ММС. Дори и при много големи дози не може да се случи такова нещо.

- А в България има ли такива смъртни случаи след приема на ММС?
- Не, няма такива случаи. ММС не може да навреди по никакъв начин, защото свойствата му са такива - той е прекалено слаб оксидант, засяга само болните клетки. Здравите клетки не може да ги увреди.

ММС се разпада в организма на сол и вода

Така че няма как да има такива случаи. Ако се разровите в интернет, ще попаднете на хора, които са противници на ММС и те дават всъщност официалната версия, която ние познаваме много добре. Но ако поровите по-упорито, ще попаднете на хора, които са само доволни от действието на ММС и които продължават да го използват - лекуват себе си и децата си. Белината е натриев хипохлорид и няма нищо общо с хлорния диоксид.

- Интересно защо сравняват ММС с белина?
- Да, явно в индустрията се ползва и за избелване, но оцетът също може да се използва за избелване. Нали? Обаче го слагаме в салатите. Така че това е въпрос просто на фармацевтични интереси. Бих искал да споделя още няколко неща. Относно безопасността на хлорния диоксид, американското правителство е забранило само продукта ММС, но не и използването на самия хлорен диоксид! Не могат да направят това, тъй като самите те го използват като супер безопасен метод за пречистване на вода, както и в месопреработвателната промишленост. Вторият голям проблем е, че те не могат да патентоват ММС, тъй като това са прости химически съединения и следователно, няма как да печелят от това.

- Но наричат ММС белина, нали?
- ММС няма нищо общо нито като състав, нито като действие, с това, което се продава по магазините като “Белина”. FDA разпространява бюлетин, в който се казва, че ММС е опасен и от него се получава гадене и разстройство. Не предупреждават обаче за токсичните химикали, наречени “лекарства”, с които тровят хората всеки ден! Нека не забравяме и това, че най-много хора умират от правилно предписани медикаменти, на които страничните ефекти са ужасяващи. И това не го казвам аз, това е официална статистика! FDA защитава изцяло интересите на фармацевтичната индустрия, като възпира всички методи, които може да премахват причините за заболяването. А не просто да притъпяват симптомите и така да превръщат заболяването в хронично, както прави фармацевтиката, от което, разбира се, печели най-много! ММС не лекува болестите! То просто пречиства водата в организма, като така премахва причините за заболяванията, а те са вируси, бактерии, гъбички, паразити, тежки метали от ваксините и т.н. Факт е, че 95% от заболяванията са причинени точно от изброените патогени! Няма патогени, няма и заболявания! Не зная дали ще се намери безумец, който да отрече това!

- Но в няколко форума в интернет се говори за случаи на смърт, последвала приемането на ММС?
- Държа да подчертая, че в целия свят няма нито един смъртен случай, причинен от употребата на ММС! Които тиражира подобни лъжи,

има явен финансов интерес

ММС да не се разпространява. И когато говорим за финанси, искам съвсем ясно да заявя, че от 01.01.2013 г. ММС ще се разпространява абсолютно безплатно! Така че, който обвинява мен или Джим Хъмбъл във финансова изгода на гърба на страдащите хора, ще трябва пак да си помисли!

- Кой ще покрие разходите, за да може да го предоставяте безплатно?
- Като първия човек в България, който официално е член на екипа на Джим Хъмбъл, аз съм приел разпространението на информацията за ММС като своя мисия. По света има два начина за разпространение на ММС. Да продаваш ММС и да печелиш от това няма нищо лошо, след като помагаш на хората. Или да разпространяваш ММС безплатно, като разчиташ на дарения от вече излекувани хора! Разбира се, за да се осъществи това, трябва някакъв ресурс, който аз нямах. Сега с помощта и на приятели вече мога да направя тази трансформация, като с това напълно обезоръжавам противниците - хейтъри, лумпени или платени провокатори, обвиняващи ни, че сме шарлатани и че печелим на гърба на болните хора. Никой не би раздавал нещо безплатно, като разчита на дарения от вече излекувани хора, ако знае, че е шарлатанин и това, което предлага, е боклук и не работи! Има логика нали?...


Милена Василева