Съвременните Питии вземат от 30 до 1500 лева от наивници
Единственото съсловие, което не отмаряше по време на коледните и новогодишните празници, е това на маговете и чародеите. Родните Касандри и Нострадамуси не искат да чуят за промоционални цени и отстъпки на услугите си. Всички те работеха безотказно, каквото и да струва това на множеството им чакри и свръхсетивни възприятия. Да се разбере от самите тях какви все пак ще са цените им, се оказа нелека задача.

“Не работя на конвейер. Зависи от конкретния проблем. Работата ми не е никак лека, съдбите на хората не са шега работа и изискват много психическа енергия”, отсича бургаска ясновидка. Тя е една от най-оборотните по морето. От извилата се пред дома й опашка от чакащи стана ясно, че прогнозата за бъдещето варира от 20 до 30 лева. Развалянето на магия обаче излизало доста солено. Ако клиентът искал да се раздели категорично с проблемите от миналото или да ускори печалбите в бизнеса си, трябвало да се прости най-малко с 500 лева.

Развалянето на черна магия, която се правела за смърт, можело да скочи и над 1000 лева, коментират запознати. Високата цена се определяла и от високата клиентела на провидицата. Пред дома на ромката често пъти спирали скъпи коли, навестявали я бизнес дами, местни политици, както и босове от подземния свят. Не по-скромна в предлагането на услугите си е и гадателка в Камено. Пророчицата раздвижва третото си око за не по-малко от 300 лева, особено когато трябва да спаси нечий дом от проклятие, клетва или друг вид енергийно вмешателство. Прогнозата на каменската гадателка и тази година ще е 30-40 лева, казват нейни клиентки. Класическото леене на куршум при силна уплаха няма да падне под 60 лева, като цялата процедура преминава през три етапа от по 20 лева. Най-чести почитатели на този вид техника са пенсионерките. Възрастните дами заделяли колосалната сума от символичните си спестявания най-често за да спасят и стабилизират здравето на внуците си.

Друга “нестандартна” жена пък помага на клиентите си посредством целебни талисмани

“Зарядните устройства”, гарантиращи благополучие и здраве, имат стойността на “уникати”. “Талисманът е под формата на каишка за GSM. Всеки се изработва индивидуално от художник, преди да бъде зареден. Предпазва собственика от “зли очи”, гарантира сигурно пътуване, а освен това предразполага и хората, с които ви предстоят важни разговори” , уведомяват ни вещите асистенти на ясновидката. Ако искате да получите талисмана си по пощата, допълва анонимният телефонен глас, цената е 45 лева.
За да се консултирате с ясновидката Яна от комплекс “Славейков”, трябва да си приготвите сума от 30 лева. Оказва се, че повечето й клиенти не се притесняват от цената и са склонни с лека ръка да се разделят с парите си.
“Какво са 30 лева, ако животът ми се промени и тръгне в желаната от мен посока?!”, разсъждава на глас млада жена, чакаща пред дома на червенокосата пророчица.

За разлика от бургаските си „колеги”

столичните провидалци не си играят „на дребно”

Те явно се смятат за по-големи майстори езотерици и за тях такива суми са „под достойнството” им. Небезизвестният Кеазим ходжа например си иска по 100 лв. на сеанс, но както сам подчертава, с еднократно посещение при него проблемите ви не могат да се решат и сумата, която ще ви измъкне, ще нарасне многократно. Врачката Мария Асенова пък официално е обявила в сайта си, че ясновидството й струва 60 лв. - за българи, и същата сума, но в евро – за чужденци. За изчистване на отрицателна енергия (разбирай разваляне на магии) гледачката с вид на магистрална проститутка иска 600 лв. за българи или 600 евро – за чужденци. Но ако й се обадите по телефона, съвременната Пития, която се самообяви за наследница на Ванга, съобщава, че за развалянето на магия ще трябва да й платите 1500 лв.!!! Въпреки че коментарите, които са публикувани за нея във форумите в интернет, не са никак ласкави.
Не са по-ласкави и отзивите за Кеазим ходжа: „Кеазим ходжа е абсолютен шарлатанин и обирджия, не познава и се гаври с хората, взима скъпо и не върши никаква работа”, пише в сайта Сподели.Нет потребителка, подписала се с името Ягода. Други пък, които са го гледали в предаването на Карбовски “Отечествен фронт”, му се присмиват по форумите, че е казал: “В рода си ти имаш Иван или Иванка, някъде в родата ти на твоята баба или на твоя дядо”. Интересно е как хората все още се връзват на подобни глупости, чудят се потребителите. Кеазим ходжа прилага такива елементарни похвати, че изобщо не е ясно кой нормален човек може да му повярва, се питат участниците в коментарите.

Мартин АЛЕКСАНДРОВ