Ивайло Брусовски се родил с фамилия Димитров, но я сменил в съда, за да звучи "по-холивудски"
След Манчестер Юнайтед Левиджов, Винету Митев и Доналд Джеферсън още един българин шокира отечеството, преименувайки се на любимия си американски актьор Брус Уилис. Русенски актьор смени родното си име, за да се “сроди” с легендарния си колега. Вече тринадесет години Ивайло Димитров носи гордо новата си фамилия Брусовски, но малцина подозират какво се крие зад нея.

Актьорът Ивайло Брусовски от Русе решил да се прекръсти още докато бил студент в НАТФИЗ. Това станало през 1999 година, когато все още носел рожденото си име Ивайло Николаев Димитров, разказаха пред “ШОУ” негови приятели. Още тогава бъдещият театрал сериозно се замислил каква кариера ще гради и как ще пробие в света на изкуството с най-масовата и обикновена балканска фамилия Димитров. В търсене на индивидуалност, той решил да смени родовото име и избрал за свой патрон кумира си в киното Брус Уилис. След кратко съдебно дело русенският актьор узаконил новото си име и вписал в личната си карта екстравагантната фамилия с холивудско звучене - Брусовски.

Дали този хитър финт му е помогнал на актьорското поприще и колко, не е много ясно. Негови състуденти от НАТФИЗ твърдят, че Ивайло избрал Брус Уилис за своето съзнателно кръщение не само защото му бил върл фен, но и защото бил убеден, че

двамата си приличат като две капки вода

С необичайния си избор на ново фамилно име, при това присвоено съвсем законно, Ивайло Брусовски влезе в легендарния списък на родните чешити. Колегите му по съдба до един се сдобиха с бърза слава, след като се събудиха с нови и странни имена. Никому неизвестният Мирослав Савов от родопското село Барутин се превърна в медийна звезда, след като се кръсти Доналд Джеферсън. Той сменяше имената си няколко пъти, а накрая се размина на косъм да сложи пред името си титлата “сър”. Съдът обаче в последния момент се осъзнал, че това е вече прекалено и отрязал мераците му.

Имаме си и Винету Келешев, който живее в Неделино и който избрал за свой патрон прочутия индиански вожд. Първо се казвал Севдалин, после -Юсеин, след края на възродителния процес - Митко, но открил себе си едва като същински Винету, макар че не може да се пребори с бледоликия си тен.

Футболният запалянко Марин Левиджов от Свищов пък реши да се именува Манчестър Юнайтед в чест на любимия си отбор.
За щастие актьорът Брусовски не е отишъл толкова далеч, защото би могъл да избере например гротескните производни Чарлишийнов или пък Шварценегеров.

Всъщност в Русе всички са приели отдавна новата фамилия на Ивайло и рядко си спомнят, че някога се е казвал Димитров. Актьорът е доста популярен в родния си град. Той е горд баща на две красиви дъщери, на които е избрал шармантните западни имена

Алиса и Дороти

По-малката е кръстена на майката на Брусовски – бившата прочута балерина Дора Иванова. Актьорската дарба се предава по наследство в рода му. Ивайло Брусовски е син на популярния от близкото минало актьор Николай Ангелов, известен повече с артистичния псевдоним Микей. Той е познат на зрителите с второстепенни роли в “Записки по българските въстания”, “Господин за един ден” и “Маргарит и Маргарита”. Под давление на амбициозните си родители Ивайло стъпва за първи път на театралната сцена, когато бил само на 3 години. Тогава се появил за минути в пиесата “Ричард ІІІ” на Уилям Шекспир, разказва самият той. След средното образование решил да следва “Бизнес и мениджмънт”, но после се отправил към НАТФИЗ.

През 2000 г. завършил в специалност "Актьорско майсторство", а на следващата самият той решил да преподава. Организирал школа по актьорско майсторство за деца и тийнейджъри, която се радва на успех повече от 10 години. Освен като актьор и преподавател Брусовски се изявява още като режисьор, автор на пиеси и дори композира музика за някои постановки. Бил е и водещ на училищни балове. Випуск 2010 на русенското училище “Възраждане”, дори са качили видео в Интернет с кадри от тържеството си в “Чарлино Плаза”, на което Брусовски се появява като конферансие. Злобен коментатор е припомнил под клипа, че 5 години по-рано същият актьор се изявявал по баловете отново в същото школо, но като видеооператор. Напук на завистниците обаче “българският Брус Уилис” продължава да работи със замах на театралното поприще. Една от последните му изяви е на сцената на варненския театър “Българан” в постановката “Дяволите на Хитър Петър”.

Петя ТОДОРОВА