БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА
Известната не само в България, а и в чужбина старозагорска екстрасенска Момера Пенчева е родена през 1938 година в Габрово. Докато не навършила 40 години, дори не подозирала каква дарба се крие в ръцете й. Дарбата й се отключва навръх рождения й ден.

Първия сеанс Момера Пенчева прави на съпруга си и сама се учудила на ефекта, който постига. Как провежда сеанса? Вдига лявата си ръка с длан към човека, който стои пред нея. Това всъщност е екранът на вътрешния телевизор на феноменката. Докато опипва болните органи с дясната си ръка, с лявата вижда състоянието на пациента си. В началото Момера приема хората един по един и всеки преглежда старателно, с изключително внимание. Но когато пред дома й в Стара Загора се извиват големите опашки и хората чакат по няколко дни, тя започва да провежда масови сеанси. Но при този метод на работа тя поема върху себе си огромно натоварване и има моменти, в които й се струва, че след минутка ще рухне.

ЗА КРАТКО ВРЕМЕ МОМЕРА СТАВА НАЙ-ПОПУЛЯРНА СРЕД ЕКСТРАСЕНСИТЕ В БЪЛГАРИЯ Името й започва да се повтаря от уста на уста, за нея се разказват какви ли не истории – тя съживила мъртви от гроба, излекувала раково болни в последен стадий на развитие, слепите излизали от Момера с широко отворени очи. Тези, които все пак имаха шанса да се доберат до Момера, излизаха с широко отворени очи. Докато провежда лечението им, Момера между другото ги разпитва за техни близки, за които нито знае, нито ги е чувала или виждала.
Разбира се, че старозагорската феноменка има и ясновидска дарба, но я използва само при определянето на диагнозите и лечението.
Най-голямата фенка на Момера е актрисата Аня Пенчева. Те са толкова близки, че красивата актриса успява да отведе Момера в дома на Тодор Живков на улица “Секвоя”. Стига се дотам, че и Тодор Живков и внучката му Жени Живкова за всичко се съветват с Момера. И тя нито веднъж не ги е подвела.
СРЕЩАТА НА МОМЕРА С КАШПИРОВСКИ ОСТАВЯ ТРАЕН ОТПЕЧАТЪК В ПАМЕТТА Й
През 1990 година Момера Пенчева е поканена от руския професор Фьодор Мурашев да участва в един грандиозен проект, организиран от най-високо ниво. Става въпрос за масови сеанси по биоенерготерапия, в които трябва да участва и нашенката. Когато Момера демонстрира дарбата си, прословутите академици Казанчеев и Спиркин й предлагат да се изследва в техните лаборатории. И тя го прави, но предизвиква истинска сензация. Вероятно това е дало сили на великия Кашпировски да стане пациент на нашенката.
Ето какво казва той пред едно руско списание след срещата си с Момера Пенчева:
“До края на живота си няма да забравя тази среща с българката. Тя беше толкова красива, че всеки би се радвал на тази славянска красота. Тя се зае с мен и аз бях изумен от силата на енергията й…”
НАШЕНКАТА УЧАСТВА В СПАСЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ
Когато Момера пристига в Москва, разбира, че заедно с големи лекарски екипи ще участва в лечението на пострадали от Чернобил. Под ръководството на проф. Морашев се провеждат както в Москва, така и в Украйна много масови сеанси с цел болните да се извадят от тежкото положение, в което се намират. По-късно Момера си спомня, че това, което вижда в Украйна, я разтърсва из основи. Пораженията от Чернобил са толкова големи, че пострадалите не могат да се изброят. Част от тях отнасят надеждите си в Двореца на спорта, защото са чули за чудото на невероятната българка. Втурват се инвалиди с колички, други едва се движат, подкрепяни от близките си, а има и такива, които са внесени в залата на ръце. Пет дни екипът, в който участва и Момера, провежда лечебни сеанси. Всеки от лечителите прилага своя метод, а когато Момера започва сеанса, залата онемява. Всеки, който е чул за българката, иска да се докосне до нейната енергия. Хората в залата са убедени, че Момера притежава божия дарба и само ако успеят да се докоснат до нея, ще оздравеят. И чудото става, хората, с които нашенката контактува, наистина стават на крака, чувстват се силни. Останалите крещят името й и със сълзи на очи я молят да остане още няколко дена.
Всеки, който се е докоснал до тази жена, пази топъл спомен за усмивката й, за думите й, които са му подействали като църковна молитва. Пациентите на Момера и до ден-днешен я описват като един невероятен човек, уравновесена, земна, добра. И не е подвела никого. Многократно заявява, че не може да лекува хората, които страдат от епилепсия, диабет, с байпас на сърцето, както и бременни.
Момера е една от малкото феномени, които страшно много уважават медицината. Тя никога не съветва своите пациенти да не вярват на лекарите, както го правят много други нейни колежки, а точно обратното. И е категорична, че нейните методи на лечение не противоречат на официалната медицина. Самата тя никога не взема лекарства, предпочита народните методи на лечение.

Красимира ИВАНОВА