Повече от 100 са причините, трябва да се открие истинската
Днес обединихме няколко от читателските писма, в които ни задавате въпроси, свързани с кратки или продължителни болки в крайниците. Помолихме за отговор нашия консултант д-р Бончо Бонев, невролог, психолог и иглотерапевт.

От една седмица ме болят краката. Отначало болките бяха по-слаби, но станаха по-силни. В един момент въобще изчезват и след няколко дни се появяват пак. Според мен няма причина, защото съм на 32 години, спортувам, не прекалявам с ходенето, нямам травми по краката?


Разграничаването на един вид болка от друг се свежда до три основни наблюдения. Болките в краката се срещат почти толкова често, колкото и болките в гърба. Причината може да бъде явна, както в случаите на мускулен спазъм, след продължителен полет със самолет, където има много малко място за краката. Много пъти обаче хората нямат представа защо ги болят краката. Ето най-важните причини за тези болки:

Възможно е кръвоносните съдове, пренасящи кръвта към мускулите на краката, да са стеснени от атеросклероза. Може да се получи спазъм в прасеца, след продължително ходене на дълги разстояния. Но след няколко минути почивка неразположението изчезва.

Спазмите са израз на мускулите на краката, които имат нужда от повече кислород. Той не достига поради стесняване на някоя от артериите. Ако имате подобни симптоми, погледнете пръстите на краката си. Те навярно са бледи и студени на пипане и имат малки ранички по кожата, които не зарастват. Когато заболяването е по-тежко, през нощта понякога се появява болка в пръстите на краката или в горната част на ходилото.

Неправилното кръвообращение се увеличава значително при заболяване на кръвоносните съдове. А това се случва при пушачите и при хипертониците.

Затова е изключително важно да се направи консултация с невролог или съдов хирург, особено ако болките в краката започнат да се повтарят по-често.


Изпитана рецепта за ставни заболявания

В еднолитров буркан се настъргват на ситно диви кестени с корите, така че бурканът да се напълни до половината. Налива се камфоров спирт, който да покрие кестените, след което бурканът се затваря с капачка и се оставя да престои 5 денонощия на слънце или до гореща печка. След това към кестените и камфоровия спирт се прибавят една чаена лъжичка нафталин, една чаена лъжичка нишадър на прах и една чаена лъжичка медицинска сяра от аптеката. Така получената смес се оставя да престои още две денонощия, като от време на време се разбърква. На седмия ден се прибавя една супена лъжица терпентин. Така получената настойка се прецежда и с нея може да се разтрива всяка част на тялото, където има мускулна болка.


Усещам слабост в коленете

Имам проблеми със ставите. Не са сериозни, но ме притесняват. Когато седя по-продължително време в кафенето и тръгна да ставам, усещам слабост в коленете, а в последно време и болка. Разбрах, че в такива случаи са полезни радоновите минерални води. Какви са тези води и къде мога да отида на лечение?

Радонът е газ, който се получава при разпадането на радиоактивните елементи в земните недра. Той се разтваря във водите, които преминават през радиоактивните земни слоеве, и отделя при разпадането си радиоактивни лъчи. Тези лъчи стимулират и регулират функцията на клетките, което от своя страна наистина помага при ставно-костни заболявания. У нас радонови минерални води, с които се извършва лечение, има в Павел баня, Долна баня, село Баня - Благоевградско, Велинград, Нареченски бани, Момин проход, Стрелча и Клисура. В повечето от изброените населени места има санаториални комплекси, които работят и със Здравната каса. Добре е да попитате личния си лекар точно кое място е подходящо за вашия проблем и тогава предприемайте пътуването.


Крайниците страдат и от дископатия

Възможно ли е кракът да ме боли от дископатията, която имам в кръста? И ако е така, защо когато дископатията ме схваща, кракът ми не реагира въобще. А ме боли, когато дископатията е в покой?

Не е изключено тази болка да е свързана с дископатията в гръбнака. Но в повечето случаи някой нерв, който излиза от гръбнака и отива към крака, е притиснат от деформация на един от прешлените. Възможно е притискането да е и от изместен или разкъсан диск. Разграничаването на един вид болка в крака от друга в крайна сметка се свежда до три основни признака, които сте в състояние сами да наблюдавате. И те са:

Ако болката се облекчава при повдигане на крака нависоко, най-вероятно е да имате флебит.
Ако се чувствате по-добре, когато оставите ходилата си да висят свободно, значи гравитацията помага на притока на кръв към краката и проблемът ви е свързан с артериите.

Ако болката се придружава с безчувственост и изтръпване, проблемът ви е в гърба. Тоест, имате дископатия.


Невропатията започва с остър спазъм

Диабетичка съм от 10 години и имам проблеми с краката. Правих си изследвания и резултатите хич не са обнадеждаващи. Казаха ми, че имам проблеми с кръвоносните съдове на крайниците и не е изключено да се стигне до операция. Страхувам се и затова ще ви помоля да ми кажете нещо повече от онова, което ми казват лекарите. За да разберете за какво става въпрос, ще ви кажа, че понякога кракът ми, отдолу по стъпалото, става безчувствен и по него избиват сини петна. Когато му направя компрес с хладка вода, като че ли отокът намалява, а и петната изчезват. Сигурно има начин да ми се помогне, без да лягам на операционната маса?

Това, което сте ни написали в писмото си, наистина говори за неврологични смущения при кръвообращението. При диабетиците възникват много неврологични смущения, а резултатът е болка или слабост в единия или двата крака. В началото на заболяването кракът изглежда съвсем нормален, пулсациите са добри, както и цветът. На пипане кракът е спокоен и топъл. Но изведнъж започват да се появяват стрелкащи болки. Значи е време да се започне стабилно лечение. Но как? Лечението на невропатията зависи изцяло от причината за появата на проблема. А тя може да бъде следната:

Липса на един или няколко витамини и ако това се промени, болките ще изчезнат.
Контролиране на диабета, макар че този контрол невинаги има обратим ефект върху невропатията.
Възможно е пациентът да страда от автоимунно заболяване и ако то бъде излекувано, невропатията ще спре да напомня за себе си поне за известно време.

Има и друг вариант - лечение чрез инжекции, стимулиращи симпатикусовите нерви, стига лекарят да е сигурен, че това може да помогне.

Когато няма възможност за прилагане на конкретно лечение, болките, причинени от невропатията, могат да бъдат туширани с помощта на болкоуспокоителни медикаменти. Най-лесно приложимият метод за терапия е приемането на ацетаминофен, ибупрофен или аспирин.Милена ВАСИЛЕВА