Тя е най-често срещаното психично разстройство, но добрата новина е, че се лекува
Знаете ли, че много известни личности са страдали от депресия: Едгар Алън По, Уинстън Чърчил, Винсент Ван Гог, Наполеон Бонапарт, Ейбрахам Линкълн, Гогол, Чарлз Спържън. Вижте какво е споделил Ейбрахам Линкълн по този повод: “Аз съм най-жалкият човек на Земята. Ако това, което чувствам, се разпредели поравно на цялото човешко семейство, няма да има нито едно весело лице на Земята. Дали ще бъда някога по-добре, не мога да кажа. Аз предвещавам с ужас, че няма. Да остана така, както съм, е невъзможно. Струва ми се, че или трябва да умра, или да се подобря”.

За определяне, лекуване и преодоляване на депресивното състояние от гледна точка и на науката, и на Библията, разговаряме с клиничния психолог Петър Вълков. От 2008 г. е член на Българската християнска медицинска асоциация, а от 2010 - член на Сдружение “Добро бъдеще и надежда”. Научните интереси на г-н Вълков са: стрес и психосоматична медицина; психологически аспекти на междуличностната комуникация; семейно консултиране и фамилна терапия; когнитивно-поведенческа психотерапия; пневмопсихосоматика.

- Г-н Вълков, в днешно време много се говори за депресията, всеки трети казва “аз съм в депресия”, и то в повечето случаи през зимата. Наистина ли е толкова разпространено това заболяване и имат ли представа хората за точното определение на това състояние?
- Да, наистина е разпространена. Това е най-често срещаното психично разстройство, но добрата новина е, че се лекува. 10 на сто от населението страда от депресия; 25 на сто от студентите в университетите са засегнати от това състояние. Жените страдат 2 пъти по-често от мъжете. Клиничното определение за депресията е следното: това е състояние, характеризиращо се с потиснато или тъжно настроение, понижаване на психичната активност, съчетано с различни соматовегетативни нарушения. Не случайно наричат депресията “стая в ада”, “ревяща буря в мозъка”.

- Само стресът ли е причина за възникване на това състояние?
- Стресът е основен фактор за отключване на депресията, но има и други причини като:

- биологически - генетична предразположеност, нарушена биохимия в мозъка, недостатъчна физическа активност, странични ефекти от лекарства, неподходяща диета, телесни заболявания, мозъчни заболявания и др.;
- психологически - стрес, погрешно, т.е. негативно мислене, безпомощност и др.;
- духовни - пребъдване в грях, неверие, окултизъм и др.

Диагностичните характеристики за депресивно разстройство са дистимия, анхедония, астения - състояния, проявяващи се най-малко две седмици.

- След като депресията е психично разстройство, тя проявява ли се и с физически симптоми?
- Да. Възникват и чисто физически симптоми:

- главоболие, виене на свят, съхнене в устата;
- напрежение или стягане в областта на гърлото или гърдите;
- изпотяване, сърцебиене, нарушение на сърдечната дейност, болки в сърдечната област;
- стомашни болки, потиснатост, запек или стомашно разстройство, газове;
- често уриниране, болки в половите органи, нарушена сексуална активност;
- обща изтощеност и липса на свежест.

Вижте, депресиите могат да протичат под различни форми: от чисто телесни заболявания до разновидности, породени като реакция на външни събития, например загуба на любим човек или ценни взаимоотношения, предмети, работа и др. При всяка депресия има два компонента: соматично-биохимичен и психично-поведенчески. Симптоматичната депресия е резултат от болести, тежък грип или продължил с месеци хепатит. Под шизоафективна депресия в психиатрията се разбира депресивно състояние, настъпило след шизофренно заболяване. Има униполярни и биполярни депресии. Под “късна депресия” се разбира тежка форма, която се проявява при хора в напреднала възраст и отчасти е причинена от стареенето на мозъка. За отключването на депресията могат да послужат преживяванията в детството или юношеството.

Важно е да се разграничат духовните от физическите симптоми

- Може ли категорично да се каже от специалистите какво причинява депресиите?
- Има твърде много теории за това какво причинява депресиите. Едно можем да кажем със сигурност - външните и вътрешните причинители, свъзани с душата и тялото, не могат да се разграничат така ясно, както бихме искали. Те взаимно си влияят. И все пак разграничаването на духовните от физическите симптоми е важно, защото: първо, ако смятаме физическите симптоми за духовни, можем да държим хората морално отговорни за проявите на тези физически симптоми, и второ, ако приемаме духовните симптоми за физически, тогава можем да извиним греха или да нямаме надежда за духовен ръст при човек с психиатрична диагноза. За да направим подобно разграничаване, трябва да си зададем два въпроса: заповядва ли, или забранява Библията дадено поведение? И: може ли това поведение да бъде описано най-добре като сила или слабост?

Имайте предвид, че вината не е непременно грях, но може да бъде знак за духовен проблем

Мислите за самоубийство също не са винаги грешки, някои от тях са следствие от желанието просто да се сложи край на болката.

- А вие можете ли да ни ги опишете все пак: кои са физическите и кои духовните симптоми?
- Физическите са: проблеми със съня, промяна в теглото, отпадналост, влошена концентрация на вниманието, емоционален спад, тъга - това е вид болка и в нея няма нищо грешно.

Духовните са: вина - тук искам да уточня, че тя не е непременно грях, но може да бъде знак за духовен проблем; мисли за самоубийство - и в това отношение непременно ще уточня, че не трябва да избързваме с осъждението - някои от тези мисли са следствие от желанието просто да се сложи край на болката. Другите духовни симптоми са срам; страх; неблагодарност; непростителен дух; безнадеждност; неверие; гняв; завист.

- Вие сте първият мой събеседник, който обяснява такова болестно състояние и от гледна точка на Библията. Нима и библейските герои са страдали от такова състояние?
- Давид е бил в депресивно състояние, но в същото време изпълнен с надежда. Йов, Мойсей, Илия, Йона, Петър - и те са преживели депресия. От тази гледна точка депресията задава следните трудни въпроси: “Справедлив ли е Бог? Защо Бог мълчи? Защо Бог се скрива?” Грехът може да доведе до депресия и пример в това отношение са Каин и Саул. Бог предупреждава Каин за опасните последици, но той не внимава.

Ето как изглежда схемата на греховната депресия: нараняване-гняв-отмъщение, т.е. състояние, което укрива нараняването, гнева и отмъщението. Една испанска поговорка казва следното: “Не всички очи плачат по едно и също време, но всички очи плачат от време на време”.

Важна стъпка за терапия е воденето на разговор с болния

- Време е да преминем към терапията. Как се лекува депресията?

 Самуел Пфайфер пише, че терапията може да бъде разделена на четири части:

- разговор - тук включваме индивидуалното консултиране и по-точно “Консултирането като психологическа помощ”;
- практическа помощ и разтоварване;
- общо активиране и лечение на физическите заболявания;
- лекарства.

При леките психични разстройства може да не се предписват лекарства, но при тежките винаги трябва да се търси съвет от такъв специалист. Ще изложа няколко стъпки във воденето на разговор с изпаднали в депресия хора. Ние хората трябва да се научим да възприемаме сериозно човека с неговата болест и страдание, като му покажем готовността си да бъдем винаги до него в тежкото му състояние. Необходимо е да покажем на събеседника и той да разбере, че не ни е безразличен. Нужно е да поговорим върху неговата житейска история и събитията, коита са предизвикали депресията. Човекът трябва да разкаже какво му се е случило.

Възможно е симптомите на това състояние да са резултат на спотаен гняв, обида, жалост към себе си, чувство на вина или извършена от него безнравствена постъпка. Тук е уместно да се разкаже на този страдащ човек за пътя към мир с Бога. За това, че трябва да осъзнае своя грях, да се покае и ще получи прошка. Обръщането към Бога дава истинска надежда, ново мироусещане и умение да се победи депресията. Често хората изпадат в депресия поради неуспех или нещастие в семейството, например смърт на близък човек, проблеми с децата, загуба на работа и т.н. В такива моменти трябва да проявим съчувствие с простичките думи: “Да, разбирам как се чувстваш! Бог те обича и няма да те остави, Той винаги е до теб”. Не е тайна, че искрената молитва към Бог помага. Знаете ли какво казва Махатма Ганди: “Без молитва отдавна бих станал ненормален”. Понякога човек губи почва под краката си, когато си е поставил прекалено високи цели, които няма как да постигне. Неуспехът води към депресия. От нас се изисква да обясним на такъв човек, че ако някой нещо е постигнал, това съвсем не означава, че всеки може да постигне същото. Успехът и неуспехът не трябва да се измерват с човешки мерки.

От 30 години медицината има лекарства, които влияят върху развоя на депресията

- В какво се изразяват другите етапи: практическата помощ, лекарствата?
- Само разговорите не са достатъчни. Ние, които сме се заели да помогнем на депресирания болен, трябва да проявяваме гъвкавост, за да можем да “свалим” човека от висините на духовните обещания до “низините” на всекидневието. От чисто практическа гледна точка би било добре да го насърчим да помага на близките си, да поддържа добра физическа форма. Доказано е, че здравият организъм е способен да се съпротивлява и е по-слабо подложен на психически и физиологически страдания. Относно приема на лекарства - повече от 30 години медицината разполага с лекарства, способни да влияят върху развоя на депресиите. Приема се, че те въздействат върху нервните клетки и водят до равновесие на биохимичните процеси на мозъка.

Въпреки това много въпроси все още не са получили отговор. В тази област са нужни нови изследвания. Чрез антидепресивните медикаменти лекарят се стреми да постигне следните цели:
- уталожване на вътрешните борби и нервността;
- намаляване на осакатяващите страхове;
- преодоляване на тъжното настроение;
- възстановяване на пълноценния сън;
- повишаване на защитните сили спрямо натоварванията във всекидневието;
- предотвратяване на повторна възможност за ендогенна депресия или маниакално-депресивна психоза.

- Какво ще пожелаете и препоръчате на нашите читатели в заключение?
- При леките депресивни състояния описаните симптоми имат нисък интензитет и не възпрепятстват или пречат в малка степен на способността на човека да се справя с всекидневните си задачи. Имайте предвид, че често хората дори не разпознават, че състоянието им се дължи на депресия, а отдават проблемите си на умора, на някакво житейско неблагополучие или на телесно неразположение. При леките депресии най-често се вижда как негативните мисли влошават положението. Искам да завърша с това: не бива да се съмнявате, че Вярата може да окаже истинска помощ при превъзмогването на депресията. Християнската вяра променя мисленето в позитивна посока - тя дава надежда, утешава, насърчава и насочва погледа нагоре.

Липса на енергия и натрапчиви мисли за смъртта съпътстват болестта


- Има ли определени критерии, по които специалистите поставят диагнозата “тежка депресия”? Т.е., какви са симптомите?
- Разбира се. За по-голяма яснота тези критерии са разделени в три групи:

А. Загуба на интерес към почти всякаква активност или развлечение. Лошо състояние на духа: депресивност, тъга, летаргия, потиснатост, ранимост. Имайте предвид, че честите смени на чувствата не са типични за депресията.

Б. Диагнозата депресия може да бъде поставена, ако в продължение най-малко на две седмици се проявяват средно четири от следните симптоми:
- Липса на апетит и бързо намаляване на теглото или непрестанно желание за ядене и рязко покачване на теглото.
- Безсъние или прекомерна сънливост.
- Вътрешно или външно изявено неспокойствие или забавеност на реакциите.
- Загуба на интерес към всички обичайни дейности.
- Липса на енергия и изтощеност.
- Усещане за ненужност, самообвинения, прекомерно голямо и неоснователно чувство за вина.
- Оплаквания за намалена способност за мислене и съсредоточаване, липса на твърдост при вземане на решения.
- Натрапчиви мисли за смъртта, желание за смърт, самоубийство и опит за самоубийство.

В. При поява на недепресивни маниакални идеи и странно поведение, както и в случай, когато депресията е свързана с предхождаща я психоза, непременно трябва да се провери дали не става въпрос за друго заболяване.

Запомнете!
Един от типичните признаци за опасност от самоубийство е неестественото спокойствие след периоди на тревожност

- Г-н Вълков, искам да ви помоля да поговорим по-подробно за признаците, които показват възможен опит за самоубийство. Как може околните да разпознаят опасността от самоубийство на свой близък, изпаднал в депресия?
- За ползотворно консултиране на хора в депресия е особено важно навреме да се разпознае опасността от самоубийство. С такива хора трябва да се водят разговори, като се задават специални въпроси, чрез които пациентът да разкрие своите мисли. Да, има признаци, които показват възможен опит за самоубийство:

- предишни опити или сигнали в тази насока;
- наличие на самоубийци сред роднините и близките;
- преки или непреки заплахи за възможен опит;
- конкретна представа или подготовка за самоубийство;
- неестествено спокойствие след спорове за самоубийство и периоди на тревожност;
- сънища за самоунищожаване, пропадане и катастрофи.

- А има ли отличителни болестни симптоми в това отношение?
- Разбира се, че има и могат да бъдат разпознати:
- начало или затихване на депресивни фази;
- признаци на безпокойство или раздразнение;
- продължително безсъние;
- кризисни периоди в биологичното развитие - пубертет, раждане, климактериум;
- тежко чувство за вина и обреченост на неуспех;
- продължителни или нелечими болести;
- налудничави мисли за подобни болести;
- алкохолизъм или зависимост от медикаменти.

Тук е мястото да спомена, че факторите, свързани с обкръжението, също могат да подскажат за състоянието на болния от депресия човек. Такива фактори са:

- липса на здраво семейство в детството;
- липса или недостиг на общуване - самота, изолация, любовни разочарования;
- липса на работа, излизане в пенсия, финансови затруднения;
- липса или недостиг на пълноценно религиозно общуване.

Яна БОЯДЖИЕВА