ПОД НОЖА

Новият нос на Пеньо от ^Биг Брадър^ повиши интереса към пластичната хирургия у нас, споделя докторът

Д-р Михаил Скерлев е специалист по пластична хирургия - собственик на Центъра по естетична пластична хирургия “ГАЛАТЕІА” в София. Комай той е единственият българин, участвал в разделяне на сиамски близнаци в чужбина. Д-р Скерлев е работил в ЮАР, участвал е в миналогодишния конгрес на пластичните хирурзи в Бразилия, организиран от Международната асоциация на естетичните хирурзи, и е секретар за България на Световната организация, под чиято шапка е асоциацията.

- Вярно ли е, че сте разделяли сиамски близнаци?
- През септември 91-ва заминах за Южна Африка да си опитам късмета. Работих два месеца в Дърбан, и после - в Претория. В болницата, в която аз работех - в “Гаранкува”, наистина преди осем години участвах в една уникална операция за разделянето на сиамски близнаци. Мисля, че бяха от Кения. В екип работеха неврохирурзи и пластични хирурзи. Възстановяваше се част от черепа, имаше кожни дефекти... изобщо - невероятен шанс беше за мен да участвам в нещо толкова рядко.
- Оживяха ли тези деца?
- Зная, че бяха живи и здрави година след операцията, за по-късно - не знам, нямам информация. Но това, на което бях свидетел, беше наистина поразително - особено възстановяването на черепа. Аз също започнах да се занимавам с реконструктивна хирургия. Първоначално асистирах на мой приятел. В Африка има много катастрофи, битов травматизъм и огнестрелни наранявания. А за мое учудване, един от най-разпространените начини за самоубийство там е самозапалването. Така че случаите, които се нуждаят от специалисти като мен, в Африка са бол.
- Има ли някаква разлика между белите и чернокожите по отношение на кожата?
- Не бих казал, в момента, в който скалпелът отреже, отдолу е едно и също. Поне от моя гледна точка. Има разлика в това, че по-тъмната кожа е по-проблемна при заличаването на т.нар. келоиди - лошите белези.
- А тук имате ли някакви по-известни пациенти?
- И да имам, не бих ви казал. Ако пациентът сам се похвали, както беше с Азис и д-р Георгиев, аз нямам нищо против, но никога няма да кажа “еди-кой си е бил при мен”!
- Как си обяснявате феномени като нестинарите, чиито стъпала не изгарят в огъня. Или пък дервишите, които забиват шишове в лицето си, а нямат белези?
- Ами не знам, не мога да си го обясня. За нестинарите...наистина това противоречи на всичките ми познания за физическите закони, известни ни на този етап. А за дервишите, белези не може да няма - няма болка, което разбира се, също е уникално явление. Физическите закони са обективни, тук най-вероятно става въпрос за управляването им по друг начин - изпадане в транс, и т.н...Но обяснението на подобни явления не е в компетенцията и възможностите на пластичните хирурзи. Ние нямаме правото да рискуваме с непроверени средства. Има например знахари, които предлагат различни мазила - каквото за кон, такова и за човек, така не може.
- Има ли големи скандали на Запад, така както тук нашумя случаят с “човека без лице”?
- Аз имам опит в Южна Африка и за там мога да кажа - да, има такива скандали. И може би ги има навсякъде по света. Пластичният хирург често е между “Осанна!” и “Разпни го!”, защото недоволни винаги има. Твърде често очакванията се разминават с действителността не поради некадърността на хирурга, а именно защото той, в крайна сметка, не е “магьосник”.
- Моя приятелка - стоматолог, ми каза, че при нея се появил пациент, който бил ядосан на всички стоматолози, понеже не искали да му сложат едри зъби, и тя е трябвало да го убеждава, че самата конструкция на устата му не позволява това, че с “големите зъби” няма да може да говори...
- Ето, виждате ли - за това става въпрос. И както става ясно, този човек е сърдит на всички специалисти, не иска да приеме доводите на лекаря, защото те не му харесват - иска неговото, и то на всяка цена. А след това със сигурност ще има оплаквания. Може ли при това положение лекарят да направи компромис?! Категорично не.
- Има ли конкуренция между вас, пластичните хирурзи? Учуди ме фактът, че сте близки приятели с д-р Николай Георгиев (“авторът” на пениса на Азис - б.а.), и дори сега се помещавате в неговата предишна клиника... Питам ви, защото все се говори, че във вашия бранш има “удари под кръста”...
- Не е вярно, не съм съгласен. Вярно е, че ние с д-р Николай Георгиев сме приятели, но дори и да не беше така, от опит знам, че пациентът, който е решил да дойде при мен, няма да отиде при него. И обратното. Практиката го доказва. Много е интересен “пазарът”. Ще ви дам един пример: когато д-р Страхил Ефремов от клиника “Малинов” оперира носа на Пеньо от “Биг брадър”, изведнъж възникна голям интерес към пластичната хирургия.

Едно интервю на
Еми МАРИЯНСКА