Ако оплакванията се появяват след физическо натоварване, вероятно причината е белодробно или гръбначно заболяване
Напоследък често изпитвам болки в гърдите в областта на сърцето и особено след физическо натоварване. По принцип знам, че сърцето не боли. Трябва ли да отида при кардиолог, за да разбера на какво се дължат болките?

Болката в лявата част на гръдния кош, която се появява при физическо натоварване, най-често се дължи на заболяване на гръбначния стълб, а не на сърцето, както си мислят повечето хора. Изключение прави само перикардитът - възпалението на обвивката на сърцето.

При каквато и да е болка в гръдния кош обаче непременно трябва да потърсите помощта на лекар, който да установи точната причина за проблема. От значение е дали болките се дължат на физическо натоварване, доколко са продължителни, изчезват ли в състояние на покой.

Ако са свързани с преумора, по-скоро става въпрос за проблеми с гръбначния стълб или заболяване на белите дробове. Затова не бива да пристъпвате към лечение с лекарства, за които не знаете дали ще ви помогнат.

Повечето от нас при болка в гърдите си мислят, че става въпрос за проблеми със сърцето и пият хапчета, свързани с болести на сърцето. Не го правете, преди лекарят да ви е казал от какво точно страдате. И дали въобще става въпрос за заболяване, или за следствие от физическа преумора.


Възможна ли е профилактика против хипертонията
Заболяването най-често възниква при хора, предразположени към него

Моите родители страдат от високо кръвно налягане. Страхувам се, че може и аз по наследство да стана хипертоничка. Предава ли се проблемът по наследство? И още нещо искам да ви попитам - възможно ли е на млади години да направим така, че никога да не боледуваме от хипертония в по-късна възраст?

Ако вашите най-близки роднини са страдали от високо кръвно налягане на възраст до 50 години, рискът и вие да заболеете е по-голям, отколкото при останалите хора. При повечето болни от хипертония лекарите не могат да установят точната причина за появата на болестта. Опасността да започнете да страдате от високо кръвно налягане се увеличава значително с възрастта. Тя е по-голяма при хората с наднормено тегло и при пушачите, при тези, които предпочитат солена храна и водят заседнал начин на живот.

Апропо!

Най-често високото кръвно налягане се дължи на заболявания на бъбреците. Нерядко тласък на болестта дават нарушения на хормоналния баланс на организма. Причина за хипертонията може да бъдат и травми или тумори в мозъка. Към повишаване на кръвното налягане може да доведе и употребата на контрацептиви, стероидни хормони, аспирин, индометацин, лекарства, потискащи апетита, както и някои антидепресанти.
Затова специалистите препоръчват на младите хора да се хранят здравословно, да спортуват, да си правят по-често излети на чист въздух. Това е най-добрата профилактика против високото кръвно налягане.


Защо при повишаване на кръвното налягане получавам силно главоболие?

ого хора години наред живеят с високо кръвно налягане и то въобще ни им създава никакви проблеми. Защо при мен не е така - малко да се повиши кръвното ми и получавам силно главоболие? Понякога дори започвам да повръщам и чак когато си взема хапчето, тези симптоми изчезват.

Не завиждайте на тези хора, които не усещат, че се движат и работят с високо кръвно налягане. Периодичното или постоянното повишаване на кръвното налягане невидимо уврежда малките артерии и е една от причините за нарушения ритъм на работа при всички органи и най-вече при мозъка, сърцето, очите и бъбреците. Не са малко хората, които не забелязват, че постоянно живеят с хипертонични кризи. Само при случайно измерване на кръвното налягане или при профилактичен преглед може да се открие хипертонията. И тези хора трябва да се радват, че им е провървяло, защото често първата сериозна проява на хипертонията са нейните усложнения и най-вече силното, нетърпимо главоболие, което води до инсулт. Хората, навършили 40 години, трябва да мерят кръвното си налягане поне веднъж в месеца. Налягането 140/90 вече се приема за проблемно. Тоест, време е да се отиде при лекар и да се започне лечение.


Милена ВАСИЛЕВА