Чрез упражнения за дишане и медитация удължаваме живота си с години
На разположение на софиянци до края на седмицата ще е изложбата на уредите за вдигане на тежести на Шри Чинмой, които ще са в градинката пред Паметника на Съветската армия. Едновременно с това ще текат и прожекции на документалния филм за духовния учител “Предизвикателство към невъзможното”. Двете събития са безплатни и са част от уникалния пътуващ музей “Повдигане на света с единството на сърцето”, който е преминал през редица градове по света, а след София ще се отправи и към Пловдив.

“Работих с Шри Чинмой в неговите разнообразни дейности, като една от тях беше именно повдигането на огромни тежести”, споделя организаторът на експозицията Девашипу Торпи, като допълва, че на изложбата ще бъдат показани осем от неговите специално изработени уреди. “Той обясняваше, че е започнал да повдига тежести, единствено за да вдъхнови човечеството”, посочва още Торпи, който познава духовния учител от 8-годишен. Ето какво разказа пред в. “Доктор” и гуруто на отслабването у нас – Иван Гарабитов, който е основател на “Чинмой клуб” за високо спортно майсторство, за силата на духа и здраво тяло.

- Г-н Гарабитов, какво се изисква, за да може човек да вдига толкова големи тежести, както е успявал Шри Чинмой?
- За да започне човек да вдига големи тежести, трябва първо да започне с по-малки. Самият Шри Чинмой първоначално е вдигал 18 кг. с едната си ръка, а едва след 18 месеца той вече успява да повдига до 3 240 кг. Това се постига единствено с медитация и концентрация – няма друга методика, която да направи тези резултати реални. Когато медитираме, ние се възстановяваме, защото не може да се натоварваме постоянно. Половин час медитация и релаксация се равняват на 8 до 10 часа сън.

- Каква подготовка се изисква, за да се постигнат подобни резултати?
- Първо трябва да отделим време за медитация, защото тя е тази, която ни кара да постигнем бързи, трайни и неограничени резултати.

Няма граници на човешките възможности

Медитацията ни изкарва от дисбаланса на стреса, защото той е този, който създава проблемите ни. Ако отделяме по 10-15 минути всяка сутрин за медитация, денят ни ще бъде по-светъл, чист и спокоен, и ще бъдем в състояние на изпълним целите си. Медитацията отваря нашето вътрешно и външно съзнание за себенадминаване. Тя ни кара да бъдем щастливи, да обичаме себе и да постигаме вътрешен мир.

- Значи ли това, че може да се излекуваме само със силата на мисълта?
- Да, твърдо можем да се излекуваме от всяка болест без лекарства. Разболяваме се от неправилното дишане, хранене и мислене. Но както можем да се излекуваме, така можем и да се разболеем само със силата на мисълта. Няма здрав дух в болно тяло! Трябва да правим упражнения за дишане, да се концентрираме в духовното ни сърце и всяка сутрин да заставаме пред огледалото с усмивка и да благодарим, че сме по-добре от вчера.

- Какви упражнения трябва да правим, за да бъдем в хармония със себе си?
- Достатъчни са 10 минути всяка сутрин за дихателни упражнения за изчистване и тонизиране на организма, за да се поддържа добро физическо и хармонично тяло. Ако го правим в продължение на година,

все едно са ни направили три пъти пречистване на кръвта

Чрез упражнения за дишане и медитация можем да удължим живота си с 10-25 години, но и да го намалим с толкова, ако не правим нищо за тялото си. Неправилното дишане, мислене, възстановяване и хранене ни правят нещастни и водят до стрес, който се натрупва в нас.

- С какво могат да ни помогнат физическите упражнения?
- Тези упражнения държат в синхрон нашето физическо и духовно тяло. Трябва всяка сутрин да правим по 10-15 минути упражнения за изправяне на гръбначния стълб, защото колкото сме по-гъвкави, толкова сме по-дълголетни, здрави и щастливи. По походката на човек може да се прецени възрастта му, а някои деца се движат като 70-годишни. Всичко това е причинено от стрес, защото още с раждането си се стресираме. Този стрес се натрупва в организма и идва момент, в който това дете започва да се разочарова, отчайва и да изпада в депресия. Оттам идват наднорменото тегло, различните болки и т.н.

- Стресът ли е в основата на всички болести?
- Абсолютно, стресът е във всичко! Депресията, страхът и агресията са на стресова основа. От стреса отпада имунната система, нарушава се обмяната на веществата, ставаме по-страхливи и нещастни, което води до агресия и изолация. 


Деница ЯКУЛОВА