Липсата на слънчева светлина и достатъчно витамин D, както и по-дългите нощи, са причините за това състояние
Обръщам се към вас, защото години наред имам сериозен проблем със зимната депресия и лекарствата не ми помагат. Когато започнат зимните дни и стане студено, мен ме обхваща едно неприятно чувство, сякаш не съм аз. Не понасям дните, в които всичко се сковава от студ. Не ми се излиза от дома, не ми се гледа телевизия, не ми се слуша музика. А съм музикант - свиря на цигулка в голям оркестър. Дори колегите ми разбират, че съм изпаднала в депресия, и съветват да хвана самолета и да отида в някоя топла страна, за да се оправя. Няма да скрия, пила съм три години подред антидепресанти, но имам чувството, че те ме объркват повече. Дайте ми някакъв съвет.

Когато дните започнат да се скъсяват и небето стане оловносиво, много хора изпадат в някаква странна меланхолия. Но това състояние не може да се нарече депресия, това е просто временна меланхолия. При вас обаче, след като тази меланхолия се повтаря от години, нещата са по-сериозни. Както самата твърдите, лекарствата не ви помагат, а по-скоро ви пречат. Тогава?...
Немският физиолог Рюдигер Шмидт-Хом предлага едни от най-простичките мерки против такива състояния. Според него има три физиологични причини за есенната депресия. Първата, естествено, е липсата на слънчева светлина, която обикновено постъпва от очите към мозъка. Това намалява синтеза на серотонин, който всъщност е хормонът на щастието и равновесието. Освен това настъпват и по-дългите и студени нощи. А това кара тялото да произвежда по-големи количества от хормона мелатонин.
Следващата причина за възникването на депресията е в това, че организмът не получава достатъчно витамин D, който се набавя чрез кожата, когато тя се излага на слънчевите лъчи. Затова специалистите препоръчват на хората, изпаднали в депресивни или меланхолични състояния, да стават рано и да прекарат поне 10 минути пред облачното и сиво небе. Така те поемат част от дневната светлина, което е достатъчно, за да се повишат нивата на серотонина. А какво правят изпадналите в депресия - затварят се в къщи, спускат пердетата и стоят така до вечерта. Опасно е, много е опасно...

Ранното ставане от сън също помага за преодоляване на апатията

Малко хора си дават сметка, че когато спят до късно сутрин, организмът им използва голямо количество серотонин точно преди събуждане. Затова специалистите съветват хората с меланхолично настроение да стават рано и да се разхождат поне 20 минути. Освен това трябва да обърнат сериозно внимание на това как се хранят. Ако започнат да консумират повече риба, яйца и мляко, обогатено с витамин D, бързо ще преодолеят депресията. Освен така необходимия на организма през зимата витамин D, рибата съдържа и мастни киселини Омега-3, които повишават настроението.

За ведрото настроение, което да се пребори с депресията, са изключително важни ведрите мисли и положителният поглед към околния свят, казва Хорст Канен, един от най-добрите фитнес-треньори в Кьолн. Той препоръчва по-честото излизане на кафе и на разходка с приятели и с любими хора. Съветва всички хора, които са склонни към депресия, всяка сутрин като станат от леглото, да сложат една шепа бобчета в левия си джоб. А след всяко приятно изживяване да преместват по едно от зърната в десния джоб. Ако до вечерта левият джоб остане празен, значи сте казали “сбогом” на депресията.

Чистият въздух и физическата активност също повишават настроението в мрачните зимни дни. Според един от най-добрите специалисти в света депресията се дължи на това, че за дълго време се затваряме вкъщи, спим и се движим много малко. Д-р Франк Шнайдер е шеф на отделението по психиатрия и психотерапия в университетската болница Аахен и всяка сутрин се разхожда заедно със своите пациенти на чист въздух. Той е категоричен, че “зимната депресия” не е заболяване. Състоянието на апатия не бива да се смесва с клиничната депресия, чиито основни симптоми са дълбока тъга и липса на енергия, продължаващи поне две седмици. Психиатърът твърди, че хората могат дълго време да издържат без естествена светлина, ако имат достатъчно социални контакти. Дори когато хората са в ужасно настроение, не изпадат автоматично в депресия, ако половин час дишат чист въздух и се разхождат на открито, отбелязва д-р Шнайдер.


Светлината от лампите може ли да прогони заболяването

Студентка съм трети курс в УНСС, специалност “Мениджмънт”. Мразя зимата, защото изпадам в някакво безтегловно състояние за няколко месеца. Приятелите ми казват, че не могат да ме познаят. И са прави, та аз самата не мога да се позная. Всичко ме дразни, дори и това, че професорът ни леко тактува с пръста по бюрото. Не се чува тропане, но самото движение на пръста му ме изнервя. Знам, че това не е нормално, защото през лятото съм съвсем друг човек - весела, общителна, сговорчива. Кажете ми за какво става въпрос? Личният лекар ми казва, че ми липсват витамини, за образуването на които в организма е необходима слънчева светлина. Силно светещите лампи не могат ли да я заместят?

Терапията с ярка светлина наистина помага на някои хора със зимна депресия. Светещите лампи стимулират мозъка да започне да отделя предизвикващия сън хормон мелатонин. Така се възстановява цикълът бодърстване-сън и се повишава настроението. Обаче този тип лампи не са нужни на здрави хора, чието ниско настроение се дължи на сезонни причини. При тях разходките на чист въздух са достатъчни, за да повдигнат духа си. Бащата на съвременната психиатрия Емил Крепелин още преди сто години е писал за “печалните хора на зимата”, при които настроението се подобрява през пролетта с разпукването на цветните пъпки. Твърди се, че за всичко е виновно т.нар. “трето око”. Повечето психиатри днес са съгласни, че важен фактор за есенно-зимните депресии е т. нар. “шишарковидна” жлеза - хипофизата, която е разположена в мозъка и изпълнява задачата на трето око, като при някои влечуги. Тази жлеза регулира денонощния режим и ритъма на организма.

4 начина да се преборите с проблема

Колкото по-студени и кратки стават дните, толкова по-лесно и по-често изпадаме в мрачно настроение
Не стойте на едно място!

Зимната депресия е пряко свързана с понижeното ниво на серотонина в организма. Затова правете по-често ритмични движения като поклащане на крака, потропване с пръсти или дъвчене на дъвка, това увеличава производството на серотонин. Топ 10 на храните, които ще ви помогнат да погледнете по-ведро на света, са: пуешко месо, бобови кълнове, аспержи, слънчогледови семки, омар, извара, ананас, сирене тофу, спанак и банани.


Вижте плюсовете и се възползвайте!
Ако постоянно се оплаквате от студа, мрака и влажното време, със сигурност няма да излезете от гадното настроение през цялата зима. Вижте и плюсовете на снежния сезон, съветват психолозите. Кога друг път можете да се спускате по белите писти, да гледате фееричния полет на снежинките, да танцувате, докато се пързаляте с кънки, да се наслаждавате на ледените дантели по стъклата...

Не спирайте да се забавлявате!
Много хора престават да правят неща, които обичат, просто защото е зима. Така сами се вкарват в “блуса”, твърдят клиничните психолози. Съветът им е да се опитате да си представите вашата идеална зима. След това си помислете как да я превърнете в реалност. Накарайте нещата да се случат - няма случайности, хората трябва да ги предизвикат. Независимо от сезона, човек, който има цели, винаги е по-жизнен, устремен и щастлив от събратята си без посока в живота.

Увеличете нивото на хормона на настроението!
Така наричат фенилетиламина (PEA), който повишава енергията, настроението, интереса и вниманието. Произвежда се в големи количества, когато човек е влюбен, и е в недостиг, когато сме нещастни поради несподелени чувства. Можете да си го набавите от синьо-зеленото водорасло, което се предлага като хранителна добавка. Италиански учени установили, че жени, приемали го под тази форма в продължение на два месеца, с 40% понижили симптомите на депресия.


Тодорка НИКОЛОВА