Медици подозират рецидив на страшната болест, съдейки по изтерзания външен вид на бившия вицепремиер
Бившият началник на политическия кабинет на Симеон Сакскобургготски се прибра в родината след над 20-годишен престой /с прекъсвания/ в САЩ, където преподаваше в университета в Бриджпорт, а след това се отдаде на консултантски бизнес. В името на истината “ваклото агне” на СДС, както го наричаха навремето, “натори” почвата за завръщането си в България постепенно, по табиета на своя довчерашен /и пореден/ кумир – царя.

Отначало бе обявено, че щял да адвокатства в кантората на видния юрист Хари Харалампиев в родния Пазарджик, след това се оказа, че ще си отвори офис на столичната ул.”Бунтовник” в “Лозенец”. Засега мераклиите да го видят и пипнат, но не и да разберат намеренията му, могат да го направят в скромната му панелка в ж.к. “Люлин-7”, където живееше със съпругата си – рускинята Марина и с дъщеря си Мария, преди да стане това, което е. Или това, което беше.
По непотвърдени официално слухове Ганев

искал да доизживее отпуснатия му от Бога и... рака срок в страната

където е дошъл на бял свят преди 57 лета. Още преди 2 години у нас се заговори, че бившият вицепремиер в кабинета на Филип Димитров е бил повален от най-страшната болест, но с адекватно и модерно лечение в Америка и последваща химиотерапия в Мексико е успял да се изцери. Тогава майката на ексвъншния министър Мария Ганева едва не получи инфаркт, защото “разбрала от медиите за болестта на сина си”. Жената, разбира се, отрече всичко и каза, че той си бил здрав от малък, никога не боледувал, с изключение на някаква банална пневмония в САЩ, която го свалила на легло, но само защото не си обърнал внимание и се заинатил да я кара на крак.

Негови екссъратници обаче допускат, че спецът по конституционно право вече е бил наясно със състоянието си, но не е искал да тревожи майка си. Нещата наистина тръгнали от затъмнение в белия дроб, което за съжаление не се дължало на възпалителен процес, а говорело за рак.

“Вероятно след период на значително подобрение е настъпил рецидив на болестта. Само по този начин може да се обясни изтощеният външен вид на Ганев, който приличаше на подменен, на свой восъчен двойник от музея на мадам Тюсо. Явно се е влошил, но дали българските лекари ще могат да направят нещо повече от американските си колеги, е под голям въпрос”, коментираха за “ШОУ” столични онколози.

Макар и измъчен, бившият лектор в школата на МВР в Симеоново имал ако не дългосрочни, то поне средносрочни планове за участие в българския политически живот. Още действал задкулисно, но с наближаването на изборите и оформянето на коалициите щял да постави картите на масата. Според неговите опоненти, които са разположени из целия спектър на политическото пространство, тези “карти” отдавна били белязани. В смисъл, че

Стоян Ганев бил “подставено лице” /без да се разбере на кого – на ЦРУ, на ФБР или на КГБ/

на наскоро преселилия се в отвъдното “преподобен” Муун, на различни олигархични кръгове “по света и у нас”... Във всички изредени хипотези присъства доза логика, но все пак бъдещето “включване” на набедения за “мунист” международен финансов консултант към една или друга фракция ще даде изчерпателния отговор. Макар и тогава вече да е много късно.

В началото на прехода името на някогашния царист, напъден от величеството и новите хора в кликата му, бе намесено в поредица скандали, най-чутовният от които, безспорно, остава “оня списък”. През далечната 1992 г. имената, чиновете и псевдонимите на резидентите на българските спецслужби в посолствата ни в чужбина, се озоваха “по заповед на щуката” в куфарчето на Ганев, което обаче бе откраднато от колата му. С този изпреварващ ход от “цакащ” тогавашният шеф на МВнР се превърна в “цакан”, защото кадровата му политика по назначаването на посланици и дипломати беше, образно казано, непоследователна, объркана и странна. Най-фрапантният може би пример е с назначаването на зам.-началник на отдел “Кадри” и... уволнението му само след седмица с мотиви, останали вече толкова години мистерия с главно М.

Новото голямо питане в случая е към кого ще се прилепи сменилият партии, роли, маски и господари експолитик, на коя политическа сила ще удари рамо – с логистика, или със средства, връчени му за целта от поредните му покровители в сянка? При едно от последните си идвания у нас Ганев каза, че уважавал извънредно много Яне Янев, Волен Сидеров и Бойко Борисов. Дали ще раздава съвети и на тримата, или ще реди листи “зад кадър”, или и едното, и другото, все още е загадка.

Човек на “ШОУ” научи, че настоящият софийски адвокат едва ли ще заиграе “соло”, защото

върху главата му можели да се изсипят “три тира компромати”

Не че това ще впечатли някого, но все пак – не е особено прилично, нали?

Първият удар, ако много надигне главичка, щял да дойде от световноизвестния руско-американски ВИП-финансист Владимир Квинт, негов колега от Бриджпортския университет. При всички положения изтъкнатият консултант на “Артър Андерсен” и международен спец по управление на цели икономики щял да има право, защото въпросът с авторството на прословутите “800 дни”, с които Симеон Втори дойде на власт, вече можело да се смята за окончателно “отметнат”. Преди време /пък и от време на време/ Стоян Ганев се опитваше да си присвои “авторските права” върху царската програма, “забравяйки”, че

Владимир Квинт е участвал и в написването на “500”-те дни на Горбачов

– икономическия манифест на “перестройката”, и това е известно в цял свят. С изключение може би в България. Че топикономистът и бивш съветник на Симеон може да е използвал “моменти” от “символ-веруюто” на Горбачов при създаването на царското “обещание”, е вън от съмнение. Но, така или иначе, “800”-те дни на величеството са си чисто негови, на Квинт.

Естествено той си замина от страната ни, без да дочака тяхното реализиране на практика. Споделил, че можел да съди Ганев, но явно “колегата” му е ниска топка. Всъщност подчертал пред свои бизнес партньори Владимир Лвович, аз се спасих, защото основните ми тезиси бяха така опорочени, меко казано, от лакеите на Симеон и от самия него, че ако бях останал, можеше да ме вкарат в затвора.

Виктор НАУМОВ