Преди всичко на болния са му необходими психически и физически покой
Как може да се разбере, че започва хипертонична криза - кои признаци и симптоми са характерни за това състояние? На какво се дължи внезапното повишаване на кръвното налягане, което, както знаем, понякога може да бъде фатално? Аз нямам такива проблеми, но съпругът ми е с наднормено тегло и кръвното му постоянно скача. Затова искам да знам как да постъпя, ако това се случи?
 

Хипертоничната криза се характеризира с внезапно, бързо развиващо се и обикновено значително повишено кръвно налягане, което се съпровожда от типични клинични симптоми. Тя е едно от най-честите усложнения на хроничната хипертонична болест. Причината е във възникването на внезапен спазъм, който обхваща всички кръвоносни съдове. Има случаи, когато най-изразено е свиването на съдовете на главния мозък, а друг път - на коронарните съдове на сърцето.
Какви са причините за възникването на такива кризи:

На първо място нервно-психично напрежение.
Прекалено физическо натоварване.
Постоянно преяждане с тлъста храна и пиене на газирани напитки.
Злоупотребата с алкохол.

При жените до криза може да се стигне поради хормонални промени, характерни за предменструалния синдром и климакса.

По какъв начин протича лечението

Отговорът на този въпрос е еднозначен - с медикаменти, предписани от лекар, и здравословен начин на живот. А лечението на хипертонията обикновено протича с обикновени, алопатични средства, каквито лекарят е назначил. Тъй като хипертоничната криза често води до инсулт, инфаркт и други тежки заболявания, трябва да знаем как да окажем първа помощ до идването на лекаря. Впрочем при тежките случаи най-добре е да се повика “Бърза помощ”.

Преди всичко на болния са му необходими психически и физически покой. За да се намали притокът на кръв в главата, трябва тя и горната част на тялото да се повдигнат с възглавници, така че болният да е полуседнал в леглото. Може да бъде поставен и в кресло. При леките случаи може да се окажат ефективни, забавящи развитието на някое от усложненията, процедури: затопляне на ходилата и коленете с помощта на грейка и завиване или с гореща вана на краката, ако тази процедура не предизвиква странични ефекти. При топлите вани на краката те трябва да са покрити с вода до горната част на коленете. Ако времето е студено, се поставят синапени компреси на тила, отзад на шията и на гърба - два реда по протежение на гръдната част на гръбначния стълб. Още по-добре е тези компреси да се поставят в областта на кръста и мускулите на прасците.


Как се прави процедурата?

Намокря се всяка синапена хартия в топла вода, след това се слепват по две с намазаните с горчица страни отвътре и се залепват на тялото. Всичко това се прави с цел да се разширят кръвоносните съдове на мускулите и кожата. При това общото количество на кръвния поток се увеличава при неизменен обем на циркулиращата кръв. В резултат на това се понижава артериалното налягане. Ако болният е силно изплашен, напрежението му може да се намали с медикаменти или с билкови препарати.


Може ли лошото време да окаже влияние

Кризите често се провокират и от резки изменения на времето като понижаване на атмосферното налягане, бърза промяна на температурата на въздуха, повишаване на неговата влажност, голяма слънчева активност и магнитни бури.

Най-рисковото време за хипертонични кризи е есента, когато времето е неустойчиво. Освен това до криза може да доведе и рязкото прекъсване на лечението с препарати, които понижават кръвното налягане.


Внимание!

При всяка хипертонична криза, както казахме, рязко се повишава кръвното налягане, но не винаги има пряка зависимост между величината на кръвното и тежестта на състоянието.
Равнището на артериалното налягане, при което е възможно да се стигне до криза, може да бъде различно дори при един и същ болен. Понякога от значение е бързината, с която се вдига кръвното налягане.


Помагат ли лекарствата в такива случаи

За намаляване на високо артериално налягане може да се вземат едно-две дражета нифедипин, който достатъчно бързо нормализира налягането и честотата на сърдечните съкращения при кризи от всички типове. Но към него трябва да прибягвате само ако вече сте ползвали този препарат. Имайте предвид, че лекарствата, които болният обикновено взема за нормализиране на високото кръвно налягане, може да се окажат не така ефективни при внезапна хипертонична криза. Особено важно е при такава ситуация непрекъснато да се измерват стойностите на кръвното налягане, защото всички мерки, които се взимат за преодоляване на кризата, трябва да са съобразени с това дали кръвното налягане променя стойностите си или не. И всяко показание се записва, за да знае какво точно трябва да направи медицинският екип, който е извикан. Ако не го правите, лекарят най-напред ще започне да мери кръвното, да дава медикаменти, а с това се губи много време, което може да се окаже фатално за болния.

Какви са първите клинични прояви

Клиничните прояви на настъпващата хипертонична криза са: световъртеж, главоболие, най-често в тилно-теменната област, което се усилва от шума, ярката светлина, физическото натоварване. Понякога може да се появи и шум в ушите или проблеми със зрението. Това може да е появата на мъгла пред очите в необичайно за това време, мушици пред погледа или внезапни проблеми с паметта. Възможно е понякога кризата да предизвика гадене или повръщане. Случвало се е пациентът дори да стигне до припадъци. В такива случаи се вика “Бърза помощ”. Преди да се стигне до там, се провежда адекватно лечение. Иначе...

• Нелекуваната хипертонична болест е опасна с многото усложнения, които може да предизвика. А това обикновено са: инфаркт, инсулт, атеросклероза, включително и заболявания на кръвоносните съдове на бъбреците.

• При това заболяване болният става раздразнителен, оплаква се от бърза умора, шум в ушите, безсъние и други проблеми. Особено опасно е повишаването на бъбречното налягане. То може да предизвика уремия, което води до отравяне на организма...Красимира ЯНЧЕВА