Китайците смятат, че не можеш да си добър специалист по бойни изкуства, ако не познаваш добре китайската народна медицина
Така твърди един от най-изявените народни лечители в България - Станчо Станев. Практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.
Преди да ви предложим изключително интересния разговор с него, ще посочим само някои от организациите, които е създал или ръководи и на които е член: президент е на Международната академия на Далечния изток “Шъндао”; президент на Центъра за традиционни китайски изкуства; директор на “Българска Ушу академия”; директор и председател на УС на “Институт по енергетика на човека”; съучредител и представител на България на “Световен ден на тайчи и цигун” и официален член на “Международния институт по цигун”.

- Г-н Станев, вие сте многостранна личност, но тъй като в. “Доктор” предлага на своите читатели най-вече здравни материали, ще се съсредоточим върху тази тема. Но въпреки това ми е любопитно да ви попитам как започна всичко при вас?
- Всичко започна от китайските бойни изкуства. Още през 1967 г. отидох в Китай да изучавам китайски бойни изкуства и там попаднах в такава школа, където заедно с бойните изкуства изучавах и китайска култура, и китайска философия, и китайска народна медицина. Китайците смятат, че не можеш да си добър специалист по китайски бойни изкуства, ако не познаваш добре китайската народна медицина. Затова учих едновременно всички тези дисциплини и получих званието “Майстор на петте съвършенства”.

- Какви лечебни оздравителни методи прилагате във вашата практика?
- По принцип китайската народна медицина прилага няколко метода, като най-признат е иглотерапията. Практикува се китайски точков масаж, т.нар. моксатерапия и др. Всички те работят по определени схеми. Аз предимно се занимавам с цигун-терапия. Това е един от методите на китайската народна медицина, който изучава и жизнената енергия, която притежава всеки човек. Цигун е работа с жизнената енергия. Това е метод, според който човек може да работи с жизнената енергия в своето тяло, както и с енергията на други хора. По този начин се осъществява

баланс в енергийно отношение

Знаете, че според китайската медицина в тялото на човека има т.нар. енергийни меридиани. Така както има кръвоносни съдове, нервна система, лимфна система, така има и енергийна система. И обикновено всеки орган има свой меридиан - на белия дроб, на бъбреците, на черния дроб и т.н. Когато органът боледува, значи пътят към него е запушен и при въздействие на тези места се освобождава пътят на енергията.

- По какъв начин се въздейства?
- Може да се въздейства чрез масаж, може и по други начини, например чрез иглотерапия - целта е да се освободи запушената точка. Ако е запушен някакъв участък - чрез цигун се освобождава, нормализира се енергията.

Тези методи хармонизират даденото място и тялото като цяло. И цигун е най-бърз метод. Ефектът от него се усеща най-бързо. Например при цигун-иглотерапия иглата влива енергия в дадената точка. И тук вече ефектът е още по-голям.

- Моля да разкажете и за още един много древен метод, който специално вие практикувате, наричате го “външната Ци”, казвате, че въздейства и локално, и дистанционно. Трудно ли е да се обясни?
- Не, не е трудно. По принцип при този метод на цигун-терапията се използва мисълта на човека. Тук няма механично въздействие като иглата и масажа. В този случай движението на енергията се осъществява чрез мисълта. Тя е тази, която раздвижва актива в тялото и прави баланса. Това се постига чрез занимания и упражнения по цигун.

Ако пациентът е при мен, аз въздействам с мисълта, ако е далече от мен - пак го правя с мисълта. За нея няма прегради и разстояния.

- Значи болният човек може да ви се обади, да обясни оплакванията си и болежките и вие да му въздействате?
- Да, точно така. Е, не е така директно, не е толкова елементарно и просто. Необходима ми е негова снимка, имената му, местоживеене, къде се намира в момента, както и подробности за заболяването и т.н.

- Да ви помоля да разкажете и за тракийските лечебни методи, вие споменавате за тях, както и за лечебните методики на богомилите. Има ли нещо общо между всички тези древни методи и как те могат да помогнат на съвременния човек?
- Знаете, че има различни школи - индийска, китайска, тракийска и т.н. И всички те имат една и съща основа. Всички те приемат човека като част от Вселената, всички те по еднакъв начин гледат на причините за дадено заболяване и съответно въздействат по еднакъв начин. Както

индийците си имат своите древни методи,

така и траките са имали. Въз основа на всичко това аз възнамерявам да подготвя нов - български лечебен метод, скоро ще го представя и в книга. Аз имах възможност да пътувам из повечето страни от Далечния изток и да се срещна с много майстори и лечители от различни школи и направления. Това ми даде възможност да разширя още познанията и опита си и да се убедя, че в самата си същност всички древни лечебни школи са еднакви. Ето това беше в основата на моите дългогодишни изследвания в тази област, които скоро ще излязат в книга.

- Вие давате конкретни съвети и рецепти, и то кратки. Моля да дадете и на нашите читатели - няколко, например при стрес, за сърцето, за бъбреците...
- Кратки са, защото са приложими. Има много добри рецепти от български лечители, но те са по-сложни. Ето например:

 за предпазване от стрес яжте банани, защото те съдържат веществото триптофан, което участва в образуването на “хормона на удоволствието”;

за укрепване на сърцето и засилване на кръвообращението си направете следната напитка - в чаша черен чай прибавете две лъжички ябълков или винен оцет, две лъжички мед и малко уиски;

 най-бързият начин за изчистване на камъни в бъбреците е, като в 3 л вряла вода сложите 3 супени лъжици ленено брашно. Ври 10 минути, след което изстива и се добавят 3 лимона и 3 лъжици мед. Пие се 20 минути преди ядене 3 пъти дневно по една винена чаша в продължение на 3 месеца. И няма да усетите камъните как ще излязат.

Хубаво е съвременните хора да се интересуват и от тези древни лечебни методи, които имат своята сила и с хилядолетия са доказвали своите възможности. Но да бъдат внимателни, за да не попаднат на случайни хора.


Яна БОЯДЖИЕВА