Ванга сама е признавала, че леля Слава е по-голяма от нея
Доц. д-р Иво Лозенски е известен учен, геофизик, който открива нови територии за науката, като експериментира с помощта на паранормалното. В близко сътрудничество с феномена Слава Севрюкова доцентът става автор на хипотеза за “програмираната” Вселена. Такова е заглавието и на следващата му книга, по която работи в момента. Наука, религия и паранормално търсят в трудовете на Лозенски своето логично обяснение за света и човека.

Всичко тръгва от прелюбопитните разговори между учения и Слава Севрюкова, водени в продължение на цели 30 години. Репортер на “Над 55” пожела да научи повече от самия доцент.

- Доц. Лозенски, повече от 30 години живеете и работите заедно със Слава Севрюкова – до смъртта й, а и... след това. Как ви срещна съдбата?
- Един ден един мой бивш съученик - Иван Мицев, ми каза, че познава жена, която “вижда” всичко и през един студен февруарски ден на 1962 г. ме заведе при нея. Когато се запознах със Слава, аз веднага бях завладян от нейната свръхсетивност. Тя „видя” онова, с което ще се занимавам в бъдеще – точно ми описа как ходя “от точка до точка”, разнасям някакви уреди със стрелки и копчета, замервам и записвам. Всъщност тя описваше една бъдеща моя рационализация – първата ми геофизична апаратура, която създадох 3 години след тази среща. По същия начин ми предсказа, че ще ходя и ще се връщам от Русия. Пророчеството й се сбъдна - станах аспирант в Московския геопроучвателен институт и през 69-та защитих дисертация там. Слава не ми каза, че ще остана до нея цели 30 години, но явно го е знаела още в онази първа наша среща, защото съвместното ни съжителство се случи съвсем естествено. През 1981-ва започнахме системни изследвания заедно.

Не създадох семейство до смъртта й, а и дълго след това. Тя нямаше деца, и аз нямам собствени. Свързах живота си с жена, чиито деца и внуци имам като свои, но собствени нямам - това са изпитания, които приемам за програмирани по съдба.

- Как разбрахте, че Слава е починала?
- Живеехме заедно, в един апартамент - аз се грижех за нея. Съпругът й отдавна беше починал. Сутрин винаги влизах в стаята й, като тръгвам за работа, за да й кажа, че тръгвам. И тоя път така: „Лельо Слава, тръгвам!” - й казах, но тя не отвърна. Забелязах, че главата й е леко клюмнала на една страна. В първия момент помислих, че спи. Побутнах я и тя изпусна въздух. Беше починала в съня си. Извиках съдебен лекар, който потвърди смъртта. До края на деня не можех да осъзная, че това е истина, отказвах да го приема и все очаквах да стане чудото - да се пробуди и да ми проговори.

- Кога ви „проговори” отново?
- На десетия ден от смъртта си. „Чух” глас някъде в гърдите си, който беше толкова смислено подреден като израз и интонация, че нямаше съмнение, че ми „говори” тя. Оттогава този глас не ме е напускал. Нашето общуване продължава ментално. Понякога по нейна воля, друг път аз търся контакт, но връзката продължава да съществува. Мисля, че придобих нейните способности в някаква степен, доста висока, но продължавам да смятам, че тя е недостижима до днес - Слава Севрюкова е феномен номер едно в историята на България.

- Повече от Ванга?
- Разбира се, и Ванга сама го е признавала. На Ванга са думите:

“Сичко, що е издумала, нарисувала, начертала Слава, ке се сбъдне!”

Слава не приемаше много хора - само сериозни случаи, касаещи здравето предимно, и не обичаше да се шуми около нея. Нашата програма беше друга и ние създадохме хипотеза, която според нея ще изиграе роля от огромно значение за един по-различен научен подход към света.

- Теорията ви се изправи дори срещу учени от ранга на Айнщайн...
- Никой не е безгрешен. Науката се е движила напред именно като сблъсък от теории, които са се опровергавали на различни етапи от човешкото развитие. Ние не отричаме теорията на Айнщайн за скоростта на светлината, а даваме нови хоризонти на идеята, че мисълта е по-скоростна и от нея. Слава преодоляваше с енергията на мисълта си огромни разстояния, ментално тя можеше да бъде и беше навсякъде във Вселената. Без да е учен, тя описваше съвсем точно структурите на сложни явления - формата на атомното ядро, на атомната орбита, беше способна да създава вакуум и да провежда експерименти във вакуумна среда. Ако трябва да обобщя, то нейната дарба беше да прониква дълбоко в микрокосмоса не с помощта на свръхапаратура, а само със силата на мисълта.

- Кога самата Слава разбира, че притежава дарбата да “вижда”?
- Още като малко момиченце. Баща й и двамата й братя са на фронта и тя вижда, че има картичка от баща й, но още не е стигнала до тях, а е на кухненската полица в къщата на тяхна братовчедка. Първоначално скрива от майка си, че е “видяла” това, като я излъгва, че го чула от един свой братовчед. Макар ясновидството и знахарството в семейството да не са нещо необичайно, а направо наследствена родова черта, очевидно тя още не е приемала дарбата си. А

брат й Иван е бил ясновидец, баба й Елена – знахарка

- Кажете повече за диагностичните способности на Слава Севрюкова...
- За нея нямаше значение дали болният е в стаята й или на хиляди километри оттам. Самата тя беше добродетелен човек и харесваше искреността. Това качество на пациента беше важно за диагностиката й. Незначително отрицателно влияние оказваха пръстени, гривни, фиби - изобщо метални предмети, докато златни накити се отразяваха положително. Но както казах, най-важен беше духовният унисон с пациента.

- Самата тя е постила...
- Държеше пълен пост - без храна, без вода. От 6 сутринта, до 6 вечерта. После след молитва вечеряше, каквото Бог е дал. Христос й се явява като видение след една изморителна нощна смяна по времето, когато тя работи като предачка във фабрика „България”. По разказа й, тогава чува: “Помни, твоето име ще бъде известно на света!”

- Какво е глобалното й предсказание за света?
- Едно от тях е: „Ще има бич Господен, ще се потресе Земята. Молете се да се съкратят тези дни! Последните времена ще бъдат само на ума. Ще дойде голям дух, ще слязат чеда на земя! Любовта да надделява във всичко!” Друг път е бивала и по-конкретна: „Ще дойде време, когато земни експедиции ще посещават Сатурн”.

А що се отнася до нашия народ конкретно, Слава считаше, че изплащаме родова карма, която е трудно изпитание, но то все повече ни доближава до Бога.

- Случай, който особено много ви е впечатлил?
- През 77-ма получихме писмо с четири фотографии, изпратени от Прага. Снимките са правени на Златни пясъци през 1973 г. На всяка от тях, освен къпещите се летовници, се вижда ясно силуетът на мъж, до кръста във водата. Кой е той? Слава получи видение, че това е рибар, който се е удавил в морето при силна буря. Духът му

не е могъл да се откъсне от земните желания и се е превърнал в бродещ дух

Останал е невидим за живите хора наоколо, но не и за чувствителната фотолента. Материализирал” се е само над водата - не е могъл да я пробие - така обясняваше тя тайнствената фигура на човека от снимките. Историята се потвърди.

- Във връзка с преражданията, говорила ли е за известни личности от човешката история?
- За Хитлер казваше, че е „от тъмата” и че е бил цар Ирод, а също така и Нерон. В записите, които притежавам, тя понякога говори за неизвестни случаи с криминален оттенък. Например за Яворов казва: „Ръцете му са чисти. За смъртта й (на Лора) той няма вина!”

- Вие притежавате писмени записки и аудиозаписи на Слава Севрюкова. Нямате ли намерение да се направи филм по тях?
- Имам, но явно не е узрял моментът да открия режисьор, който не само да е добър професионалист, но да усетя в него духовен унисон с личността на Слава. За мен това е отговорност, която дължа пред паметта й.