Най-голямата глупост, която съм чувала, е, че мъжът ми е умрял от СПИН
Вдовицата на популярния астролог Иван Станчев - Оксана Хорват, ще почете рождения му ден - 19 септември, по свой начин. Тя е наследила професията му и в момента е един от най-търсените психотерапевти и астролози. Завършила е педагогика, немска философия и психология като втора специалност.
 
Работила е и в Германия, където се запознава с Иван, който по това време държи ресторант там заедно със свой съдружник, също българин. Иван предлага на Оксана още на първата среща да й направи хороскоп, а по-късно й предлага и... брак. След като бизнесът му се разпада, той се връща в България. Блондинката го последва и се омъжва за него. Ражда се дъщеря им Анаис, която вече е на 8 г. Когато малката е на 2 и половина, баща й умира от лимфом - болест, която протича извънредно бързо.


- Оксана, на 19 септември покойният ти съпруг Иван Станчев имаше рожден ден, ще го отбележите ли и сега с дъщеричката ви Анаис?
- Ние с дъщеря ми и близките на Иван отбелязваме рождения му ден всяка година, но само в семеен кръг. На 16 септември моите ученици и учениците на Иван учредяваме Съюз на астролозите в България. Той ще носи името „Иван Станчев“ в негова памет. В него ще се обединят хора, които работят по метода на Иван, той е разработил наистина своя голям принос към астрологията.

- Сънувала ли си Иван, откакто той почина?
- Да, аз го сънувам от време на време. Има моменти, в които той ми подсказва отговори на някои въпроси, които ме вълнуват, или ми дава някакви нови насоки. Някой път пък го сънувам просто защото ми липсва и го виждам в съня си.

- Какво ти “казва” на теб за детето....?
- За пет години съм го сънувала многократно. Имало е различни случаи. Например преди три години ограбиха апартамента ни. Три дена преди това аз го сънувах и той ми подсказа, че това ще се случи, но аз не го разбрах тогава. Чак след това навързах нещата. Последния път, когато го сънувах, той нещо ми намекна, че трябва да работя с деца. Засега не знам какво точно ще правя, но вероятно ще се ориентирам повече към работата с деца.

Имала съм и няколко „срещи“ насън с него, в които ми е показвал и разказвал, че той е жив, че там има друг живот, че се развиват нещата... Така че аз абсолютно съм сигурна, че
животът тук не приключва

после преминаваме към някакво друго състояние и там е по-хубаво, отколкото тук.

- Посещаваш ли често гроба на Иван? Водиш ли малката Анаис там?
- Да, посещаваме го с детето. Ходим, въпреки че аз не го чувствам, че е там. По-скоро го усещам, че е вкъщи или в сърцето ми. Гробът не е мястото, което да ми е връзката с него.

- Наскоро медиите писаха, че до теб има мъж, но ти го криеш...?
- Пълни глупости!

- Имала ли си през годините по-напористи ухажори, ти си красива жена, пък вече всички са наясно, че си вдовица?
- Дали има или няма ухажори, то този въпрос зависи от двама души, не само от един. Аз като не искам, какво значение има колко другите са настоятелни? Като не се чувствам готова, няма значение и колко са напористи...

- Като самотна майка сигурно ти е трудно да се грижиш за детето и финансовата ви стабилност... Как се справяш с парите?
- Справям се така, както много други жени в България се оправят. Работя много, няма лесно. За съжаление детето страда от това, че много рядко имаме възможност да прекарваме повече време заедно. Но пък такъв е животът...

- Според някои твърдения в интернет ти печелиш доста добре и изкарваш по 1000 лева на ден?
- Много ми е интересно и смешно това как някой стои и смята колко печели някой друг човек. Дай, Боже, да изкарвам по 1000 лева на ден, ама е доста далеч от истината. Ако получавам толкова много, най-малкото ще прекарвам повече време с дъщеря си...

- Каква е цената, която взимаш за един „поглед“ в бъдещето чрез астралогична прогноза?
- Всеки астролог сам определя цената на своите хороскопи.

При мен хороскоп струва 100 лева, консултация - 50 лева

Значи смятай по колко часа трябва да работя, за да изкарвам по 1000 лева на ден...

- Книгите на Иван Станчев са много популярни в Германия. Коректни ли са към теб и дъщеря ти издателите? Плащат ли ви авторско право като законни наследници, или и те я карат по български?
- Горе-долу по български я карат. Малко съм разочарована от това книгоиздаване, трябва да си призная.

- Може би трябва да си потърсиш правата по съдебен ред?
- Ох, за това човек трябва да има и време, и средства, пък и енергия. Просто аз предпочитам да разчитам на моите си сили, на моите усилия, отколкото да търся нещо. Реално погледнато – да, наследник съм, но не съм имала никакъв принос при написването на книгите... Нямам нито време, нито енергия да се занимавам с това. Като си напиша моите си книги, тогава ще си следя за авторското право.

- Коя е най-голямата глупост, която си чувала за Иван?
- Ами това, че е умрял от СПИН.

- Сигурно често те питат, но защо избра да живееш в България, а не в Беларус, където си родена?
- Иван ме помоли да остана в България, пък и според хороскопа ми аз не трябва да съм в родината си, трябва да съм някъде в чужбина.

- Какво друго „казва“ за личния ти живот твоят хороскоп?
- Показва, че имам още много неща, които трябва да свърша, така че ще имам още дълги години живот. Другото е, че трябва да живея в чужбина. В хороскопа ми има показатели, че ще срещна нов мъж в живота си, който ще бъде чужденец. Да, със сигурност ще има друг човек в живота ми, но аз се страхувам да гледам по-навътре в хороскопа си. Според моя хороскоп мъжа до мен трябва да е чужденец, значи щом не е от Беларус, всеки друг за мен е чужденец. Дали ще е българин, дали ще е англичанин...трябва да е от друга държава.

- Успя ли да станеш българска гражданка? С какъв статут си в момента в страната?
- В момента съм със статут постоянно пребиваващ чужденец в страната.

- Наистина ли бракът ти с Иван Станчев е обявен за невалиден и не може да станеш българка по този параграф?
- Не е точно невалиден. Когато човек кандидатства за българско гражданство, има три опции да стане такъв. Първата е, когато има законно пребиваване за срок от 5 години. Втората е да има брак, продължил поне 3 години и след този период да продължава. Тъй като мъжът ми е починал, не мога да стана българка по този член.

Оказа се, че „бракът не продължава“

нищо че не съм разведена, и в този смисъл е невалиден. Иначе нашият брак продължи 4 години, но цитирам - „в момента на подаване на документите не продължава“.

- Това не важи за детето - при него е достатъчно само това един от родителите да е българин, за да получи такова гражданство.
- И по тази линия не мога да получа гражданство, защото това, че дъщеря ми е българка, не е основание аз да получа гражданство. Няма такъв член, според който заради детето да стана българка и аз. Подала съм си документите за получаване на българско гражданство по първата клауза – за петте години законно основание, работила съм, осигурявала съм се и т.н. Януари тази година съм подала документите и ми казаха да очаквам отговора в рамките на 18 месеца. Мина малко повече от половин година и до 12 месеца ще получа отговор.

- Търсят ли те политици за астропрогнози? Силвио Берлускони си има лична астроложка – българката Теодора Стефанова.
- Не само Силвио Берлускони, ами и много български политици се допитват до астролозите. Преди всичко и те са хора, и те имат проблеми, както всички нас. По лични въпроси са ме търсили, както и по работа.

- Ще се ожени ли Бойко Борисов и ще се кандидатира ли на следващите президентски избори за държавен глава?
- Това, което неговият хороскоп показва, е че той има още много години на управление като премиер или под друга форма. Още дълги години ще остане на власт. Ще има положителни събития в личния си живот – не мога да кажа дали като брак или сериозна връзка, това вече ще е негов личен избор. 2014 г. за него ще е изключително успешна.

- Вярно ли е, че Венета Райкова се е допитала до теб на коя точно дата да роди свой син Патрик?
- Това трябва да питаш самата Венета Райкова, защото аз не коментирам неща, свързани с клиентите си.

Едно интервю на Живка АНГЕЛОВА