Това е най-силният стрес, който обостря и провокира всички заболявания в организма
Има страни, в които абортите са забранени. В България те са разрешени, но лекарите винаги предупреждават за последствията от тях. Не рискувайте здравето си, майчинството и своето женско щастие! Вярно е, сега има надеждни контрацептиви и жените, които правят аборти, стават все по-малко, но проблемът продължава да вълнува обществото. Бременността още в самото начало започва да променя ритъма на женския организъм. Постепенно, в съответствие със заложената в него ДНК генетична програма, образуването на едни хормони намалява, а на други започва да се увеличава. И намесата чрез един аборт в този ритъм на организма понякога е пагубна.

Прекъсването на бременността е рязко прекъсване на процеса, най-силният нервен и хормонален срив, който, разбира се, не може да не навреди на женския организъм. Всъщност това е най-силният стрес, който изостря и провокира всички съществуващи или назряващи в организма заболявания.


Внимание!

Няма аборт без усложнения. Възможно е здравата жена с устойчива психика, със слаба чувствителност към болките и добра генетика, да не усети веднага последствията от аборта, но те винаги ще се появят рано или по-късно. Зародишът е здраво закрепен към вътрешната стена на матката. След отстраняването му, т.е. след насилственото откъсване на ембриона в матката остава наранена повърхност. Точно тя е благоприятна среда за развитието на микроби. Затова най-честото и най-опасното усложнение от аборта е инфекцията на матката - ендометрит. Хроничен ендометрит развиват след аборт почти 100 процента от жените, макар да не се оплакват от температура, болки в долната част на корема и в кръста, различни течения-симптоми, които не се поддават на традиционното медикаментозно лечение. Свойствата на вътрешната обвивка на матката се изменят, тя губи способността си да приема ембрион. А това значи безплодие. То е последното последствие от аборта.

Хормоналният срив води до дисфункция на всички жлези с вътрешна секреция

В резултат на това се променя, нарушава се менструалният цикъл. Той става непредсказуем. Месечните цикли може да станат по-редки, с оскъдно кръвотечение, или по-обилни и чести. Може и напълно да прекъснат или да се превърнат в маточно кръвотечение. По правило те стават по-болезнени заради хроничния ендометрит. Под хормоналния удар след аборта попада и щитовидната жлеза, което може да доведе до появата или изострянето на заболяванията й. Те от своя страна променят състоянието на целия организъм. Променят се и функциите на надбъбречните жлези, както е при всеки стрес. Това означава, че се нарушава обмяната на веществата, повишава се количеството на мъжките полови хормони с всички произтичащи от това козметични последствия, намалява устойчивостта на организма към стрес. Страда и хипофизата, което може да предизвика дисфункция на цялата полова сфера и безплодие, което не се дължи на възпалителен процес, а на централната нервна система. Вероятността и тежестта на усложненията след аборта не зависят нито от това от колко дни или седмици е бременна жената, нито от това дали е първа, втора или трета бременност, нито от начина на прекратяването й, нито дори от това, което усеща жената след аборта.

Прекъсването на бременността винаги носи риск

Какви са минусите и плюсовете на различните методи за прекъсване на бременността? Кой от тях е за предпочитане?

Има няколко начина за прекъсване на бременността, но само гинекологът може да каже кой е най-подходящият, при положение че негова пациентка е решила да прави аборт. И така...

Инструменталният аборт е най-разпространеният и най-надежден метод. Със специални инструменти се разширява каналът на шийката на матката, след това се вкарва кюретата и се изстъргват стените на матката.

Процедурата се извършва от лекар, резултатът се постига веднага и ако възникнат проблеми се решават още в болницата. Вероятността в матката да останат части от ембриона и следователно да се наложи повторно изстъргване е сведена до минимум. Особено ако непосредствено до и след аборта се правят ултразвукови изследвания с влагалищен датчик. Освен това абортът се прави, като маточната кухина непрекъснато се оглежда със специална оптическа система.
Голяма е вероятността от инфекциозни усложнения, заради вкарването в матката на метален предмет през външните полови органи, където има много микроби. Не са редки и травмите на матката, които може да доведат в бъдеще до невъзможност да се износи плодът и да затруднят процеса на раждане.

Вакуумаспирацията или мини аборт. Думата “мини” означава не броя на усложненията, а само срока, за който се прави този аборт. Когато оплоденото яйце е на 4-6 седмици, диаметърът му е малък и то преминава в канала на вакуумаспиратора. Това е голям шприц с дълъг наконечник, който се вкарва в матката. Разбира се, вероятността за пълно откъсване на плода в този случай е по-малка, отколкото при непосредственото изстъргване с кюрета. В най-ранния стадий на бременност на шийката на матката може да се постави магнитно калпаче, което откъсва и изсмуква ембриона.

Матката и нейната шийка не се травмират, няма опасност от перфорация на матката.
При този метод липсва лекарският контрол. Магнитното калпаче се поставя от лекаря, но самият аборт протича вкъщи. Голяма вероятност съществува в матката да останат части от плодното яйце и да се наложи допълнително изстъргване.

Медикаментозният аборт. Приема се препарат, който е антагонист на прогестерона - хормона на бременността. Прекратяването на действието на прогестерона довежда до умъртвяване на ембриона и откъсването му заедно с ендометриума. Срокът за вземане на този препарат се определя от размера на оплоденото яйце и от това дали то може да мине през канала на матката.

За предизвикване на контракции на матката и разкриване на шийката й допълнително се прилагат простагландини. Те дават странични ефекти - предизвикват главоболие, гадене, повръщане, диария и други. За по-добро разкритие на матката се използват и други препарати, приготвени от водорасли. Те са вкарват в канала на шийката на матката. Там набухват и разширяват канала.

Липсата на вътрешноматочни манипулации, намаляване честотата на инфекциозните усложнения.
Страничното действие на простагландините. Грубата намеса в хормоналния баланс, последствията от което не могат да се прогнозират, тъй като медикаментозният препарат е хормонален.

Възможен е и рискът да не се откъсне цялото плодно яйце. Отсъствието на лекарски контрол, защото абортът става вкъщи след неопределено време от приемането на таблетките.Седем факта

На 21-вия ден след зачатието у плода се появява нервна тръбичка. От този момент плодът става чувствителен към всичко, което се случва с него.
  • Абортът винаги се съпровожда с усложнения.
  • По какъвто и начин да е прекъсната бременността, задължително се прави ултразвуково изследване с влагалищен датчик - до или след това.
  • След аборта се налага още от първия ден да се започне противовъзпалително, антибактериално и физиотерапевтично лечение, за да се намалят до минимум възможните усложнения.
  • След аборта обикновено се появяват кървави течения, приличащи на менструация. Ако те не се появят или продължат твърде дълго - повече от 5-7 дни, ако температурата се повиши и се появи болка, промени се външният вид и миризмата на течението - веднага се търси лекар.
  • Денят на аборта е първият ден на менструалния цикъл. Нормално менструацията трябва да дойде след обикновения срок. Липсата й също е повод за консултация с гинеколог.
  • След аборта жената не трябва да работи тежък физически труд, не бива и да спортува или да се товари с тежки торби.

Бременност може да настъпи през всеки ден от цикъла, особено като се има предвид разстроеният хормонален фон. Оптимално средство за предпазване в този период е презервативът. Той защитава едновременно и от нежелана бременност, и от инфекции. От първия ден обаче е възможно да се приемат и хормонални контрацептиви. Абортът не е средство за предпазване от бременност, а само за нейното прекъсване.