В 99% от случаите организмът се възстановява въпреки лекарствата, а ние си мислим, че е заради тях
Къци Вапцаров е популярен телевизионен водещ и продуцент на български забавни предавания. Роден е на 25 юли 1963 г. в Русе. Завършва кукловодство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“. Своята телевизионна кариера започва с развлекателното предаване на БНТ – “Невада“. През 1996 г. започва предаването “Риск печели, риск губи“. То е спряно през 2005 г. и Вапцаров тръгва по нов път – този на продуцент и писател. Издава няколко книги, а зад кадър създава някои от най-популярните телевизионни предавания – “Кой е по-по-най?”, “Горчиво” и “Любовни игри”. През 2008 г. се дипломира като филмов режисьор в НАТФИЗ, а филмът му “Добре дошли на Земята“ е номиниран за редица международни фестивали и печели първа награда на Фестивала за независимо кино във Филаделфия, САЩ. Ето какво разказа за здравето си специално за в. “Доктор” продуцентът и актьор.

- Здравейте, г-н Вапцаров! Как сте със здравето напоследък?
- Благодаря, добре! Здравето е нещо, за която трябва да се грижим, то не е категорична даденост. Принципно идеално здрави хора няма. Всеки има неща, с които се бори. Здравето е резултат от бодра мисъл, пълен с енергия организъм, свеж ум, изпълнен с надежда и жажда за живот, правилно хранене и начин на живот, който да не претоварва и изтощава тялото.

- Имали ли сте някакви здравословни проблеми?
- Сериозни не…

- Какво е мнението ви за българското здравеопазване?
- Смятам, че хората в системата на здравеопазването се превърнаха в търговци. Опитвам се да нямам взимане-даване с тях, с изключение на здравния данък, който плащаме задължително – доброволно всеки месец. Иначе като във всяка област на обществения живот и сред българските лекари има свестни хора. Майсторлъкът обаче е да ги откриеш! Нищо не се е променило от времето на социализма – търсиш приятели, някой някого да ти препоръча, едни рушвети, едни хилядарки се разменят в знак на благодарност… пълна трагедия!

- Къде и как предпочитате да се лекувате?
- Вкъщи. Нямам доверие на лекарите. Днес лекуват здрави хора, за да им вземат парите. Оперират здрави, за да вземат пари от Здравната каса. Здравната каса се превърна в класа. Като цяло обаче за мен важи правилото – моята медицина е моето тяло. В него е заложено гениалното свойство да се

самолекува и самовъзстановява,

ако правилно му се помага и му се дава да почива. Лекарите спестяват тази подробност на хората, за да си придават важност и да им вземат паричките. В 99% от случаите организмът се възстановява сам, въпреки лекарствата, а ние си мислим, че е заради тях.

- Защо сте били за последно в болница?
- На зъболекар. По обясними причини.

- Налагало ли ви се е да правите компромиси със здравето си?
- Най-големият компромис е, когато сме несериозни и не намираме време да се лекуваме. Или се претоварваме.

- Наскоро отшелникът Георги Крумов-Изворски сподели, че сте ходили при него в планината. Какви са вашите впечатления от срещата с него?
- Ходих няколко пъти при него. Спах в неговото обиталище, посрещахме изгрева. Забавно е човек да си говори с него. Напред е в много неща, свързани с хранене, владеене на тялото и правилната философия. Не го познавам много добре, но мисля, че е почитател на идеите на Учителя Дънов.

- От години работите с деца. Наскоро излезе статистика, според която 30% от децата у нас са с наднормено тегло. Защо това е така според вас?
- Причината според мен е в генетичните изменения. Както и неправилно комбиниране на храна, некачествена храна, преяждане, възможни са и здравословни проблеми, неправилна обмяна на веществата, възможно е и от липса на спорт, или пък от прекалена употреба на химия, лекарства, ваксини, ГМО храни и редица други причини, като стрес, негативни преживявания...

- Как ви се отразява работата с деца?
- Пречиства – чувствам се в свои води, сред близки същества.

Мислел съм си за такова лечение, с деца

Тяхната чистота би могла да лекува. Те не задържат злоба и лошотия. Прощават всичко за една минута, смеят се много, обичат играта и веселието. А това е здраве. Вибрирайки в настроение, организмът отделя полезни вещества. Смехът като цяло тонизира организма, настройва го да вибрира на други честоти, здравословни.

- Как се грижите за здравето на децата си?
- Уча ги да внимават как живеят и с какво се хранят. Реагираме при първи симптоми и внимаваме да не се развива болестта. Човек с разклатено здраве на секундата трябва да спре да яде вредни храни, да мине на някакъв вид разтоварваща диета, да пие нещо, което бори микробите и вирусчетата. Организмът на децата е много силен в това отношение и бързо се възстановява.

- А вие спазвате ли някаква диета или режим за хранене?
- Правя си разтоварващи дни, плодови диети, спазвам постите като периоди на разтоварване и пречистване… Това е най-добрата помощ за организма. Той си знае работата. Като всеки човек обаче обичам сладките неща – торти, шоколади, сладкиши.... Когато обичам нещо, често се случва и да преяждам с него... Най-често обаче се подувам от диня, което също не е полезно, но пък бързо минава.

Няма най-здравословна рецепта – полезното за мен е отрова за вас и обратното! Но все пак полезна е живата храна и зърнени продукти. Харесвам салата с пресни бадеми, кашу, шам-фъстък или други семена, домашно кисело мляко, пресни зеленчуци, риба и плодове, разбира се.

- А спортувате ли нещо?
- Прекаленият и често безсмислен спорт също изтощава, затова не трябва да се прекалява с него. Специален спорт не тренирам, но поне веднъж седмично плувам, дори и през зимата, карам много колело, понякога и ски, движа се много, работя на двора, а това е доста изморително, малко гимнастика тип йога...

Опитвам се да държа тялото си във форма

За поддържането на здравословен начин на живот освен гореизброеното, важно е и мисленето. За да е здрав, човек трябва да е спокоен, да гледа ведро на живота, да не е уплашен и стресиран. Това е много по-важно от храната и спорта. Мисълта и чувството за хумор са преди всичко!

- Кое е най-стресиращото в живота ви?
- Тъпотиите, отчаянието. Непрекъснатите простотии, с които ни засипват тези, които “управляват” живота ни.

- Какво мислите за цените на лекарствата у нас?
- Нямам информация, но познавайки манталитета и алчността на българския търговец, нещата си идват на мястото – в пъти по-скъпи, отколкото на други места и по-възможност най-ниско качествените, за да има по-голяма печалба. Ако случайно се появи нещо ефективно и евтино на пазара, то веднага и по най-бързия начин се унищожава.

- Кое според вас се отразява най-зле на здравето на българина?
- Лошата храна, преяждането, алкохолът, стресът, несигурността, непрестанните простотии, лошото качество на живот, отчаянието.

- Какво ви кара да се чувствате добре, дори когато сте болен?
- Проумяването колко важно е здравето и колко трябва да се грижим за него, и да го пазим. Чакам с нетърпение да се оправя.

- Има ли някаква новост около вас?
- Засега се занимавам основно с детската си градина в кв. “Драгалевци” – „По-по-най”, в която има прекрасни малки сладури, продължаваме да правим детското телевизионно шоу „Кой е по-по-най?” И така годинките вървят и има - няма, ей сега ще стана на 75 години, ще стигна заветните години за пенсия, ще грабна тлъстата пенсия от 100 евро и тогава ще си поживея на воля...