Само некомпетентни комплексари твърдят, че съм източвал БНТ, твърди телевизионерът
Димитър Цонев безспорно е спорна личност в българското медийно пространство. За някои синът на великия актьор Коста Цонев е доказан професионалист, други го определят като напористо недоразумение, пробило в журналистиката благодарение на знаменития си баща. Всъщност телевизионерството явно е в кръвта на Димитър Цонев, защото е завършил право, владее два западни езика и според други днес би могъл да бъде блестящ юрист. Вместо това обаче избира друг път. Започва в София прес като редактор. От 1991 г. води новините по БНТ.
В един период прави завой като говорител на правителството на НДСВ и пиар на БТК, за да се завърне отново на “Сан Стефано” по времето на Уляна Пръмова, където няколко години води авторското си предаване “В неделя с...”. Това е и най-скандалният период в кариерата му. Последният му “пирует” е съботното предаване по “bTV Action” “24/7”. Според най-големия му душманин – един от бившите шефове на БНТ Борислав Геронтиев, и в БНТ, и в bTV го “дундурка” един и същи човек, без да уточнява кой е той и оставя на широката публика да гадае...

Цонев се съгласи да си “адвокатства” сам по всички обвинения пред репортер на “ШОУ”.


- Макар и син на звездни родители детството ви не е било от най-леките в емоционален план. Може ли да си спомните най-тежкия и най-хубавия момент? Оставиха ли някакъв отпечатък върху вас двата развода на родителите ви?
- Баща ми беше човек, отдаден на кариерата си на актьор. Имаше невероятно силна мотивация да постигне нещо голямо в театъра, в киното и телевизията. И успя. Естествено, това му костваше много в личния живот. Нямаше никога достатъчно време за семейството си. Всичко в този живот има определена цена. За жалост баща ми не успя да опази семейството си с майка ми на два пъти.
Първия път бях твърде малък, но, под въздействието на двете баби, имам сериозен принос мама и татко да се съберат след няколко години раздяла. През 1965 година на Коледа баща ми ме попита какъв подарък искам. Добре подготвен от двете баби, аз отговорих:

“Искам мама!”

Явно той ме послуша и на 6 декември 1966 година в Ямбол Коста и Анахид сключиха втори брак. От него се роди сестра ми Теодора. Моята мъка бе, че не ме взеха на сватбата и бях много сърдит и разстроен.

След около 9 години се разведоха отново и поеха по различни пътища. Не успяха да постигнат компромис, но това е животът.

- Вярно ли е, че баща ви е казал в едно интервю “Митко ми е син, но не е за тая работа, с която се е захванал. Той само си мисли, че има възможностите”? В същото време вие във ваше интервю твърдите, че неделното ви предаване е минало по рейтинг и слава “Всяка неделя”, а вие сте по-добър от Кеворк Кеворкян /цитирам Борислав Геронтиев/.
- Първо, такова нещо баща ми не е казвал. Второ, дали един тв журналист е по-добър или по-лош, оценяват зрителите и никога не съм се сравнявал с когото и да било. Колкото до рейтингите – те са несравними – “Всяка неделя” се излъчваше по единствената тогава Българска телевизия. “В неделя със...” беше предаване, което тръгна в българския ефир в изключително остра конкурентна среда на десетки телевизионни канали. Гордея се, че въпреки мрачните прогнози то стана пионер на дългите неделни блокове и сега всички телевизии ги правят, но след като изчакаха две години, за да усетят успеха на предаването. Е, както става често в България, когато форматът бе най-успешен, БНТ реши да го спре. А другите тв канали продължиха напред.

- Правил съм преди време интервю с баща ви, Бог да го прости, и той ми призна, че е монархист по душа още от детските си години, когато цар Борис ІІІ посетил квартала, ръкувал се лично с него и му подарил монета. Вие твърдите обратното – не само че не сте ползвали дивиденти от депутатството му, но и лично сте го привлекли за царската кауза през 1996 г. Кое е по-близо до истината?
- И двете са верни. Историята с цар Борис ІІІ е самата истина. Истина е, че аз изпратих през 1995 г. година поканата до цар Симеон да посети България в Бистрица и баща ми я подписа. След години лично го заведох и го вкарах на учредителното събрание на НДСВ.

- Вашето токшоу “24/7” вече е утвърдено предаване, а в него продуцент е бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова. Как така тя се озова във вашия екип? Освен това то е тристранна продукция между вас, bTV и продуцентската компания Media Pro Entertainment, чийто директор на българския й клон е Алесандро Мерлини, който пък е зет на бившия премиер Костов. Как стана така, че се договорихте с bTV при наличието на партньор, роднина на политик, който би трябвало да има резерви към “царското ви минало”?
- Не познавам г-н Мерлини и не знам Иван Костов някога да е отговарял за програмната политика на bTV. Ръководството на телевизията хареса предложения от мен формат и го реализира. Един сезон доказа, че предаването има своето място на тв пазара. От 15 септември започва вторият сезон на “24/7”– вече на живо по bTV Action, с удължено време – 90 минути.
Колкото до Уляна – тя е безспорен професионалист в тв журналистиката.

- А вярно ли е, че когато от PR на БТК се върнахте в БНТ при Уляна Пръмова, сте я уверявали, че с връзките си във Външно министерство /несъществуващи, отново според Борислав Геронтиев/ можете да я изстреляте към посланически пост, а тя в отговор наляла “скандалните милиони” в неделното ви шоу? Сочат се следните цифри – за малко повече от 2 години за неделното издание са платени 4 651 660 лв., а рекламните му приходи са били едва 81 912 лв...
- Това са клюки и измислици на хора, които имат достатъчно време за фантазиите си.

- Бившият член на УС на БНТ Тома Иванов пък сочи друг пример: “Конкурсът от края на 2007 г. е показателен. В обявения кратък срок / по-малко от месец/ първи документи подават “Интерактив медия сървисиз” - компанията, която присъства във всички по-мащабни продукции на БНТ... След тях се включват “Доменика про”, новорегистрирана продуцентска къща, близка до тогавашния програмен директор Димитър Цонев – с риалитито “Кафе признание” с бюджет 36 900 лв. за брой или 838 лв. за минута... Със заповед 36 от 21.02.2008 г. тогавашната шефка на БНТ Уляна Пръмова назначава комисия за оценка на концепциите. В комисията са Димитър Цонев, настоящата генерална директорка на телевизията Вяра Анкова и юрисконсултката Кремена Кадиева...

От изброените предавания само “Кафе признание” на близката до Димитър Цонев “Доменика про” не е видяло бял свят досега. Това се случи, защото стартира предаването му “В неделя с...”, което изсмука всички резерви от бюджета на Програмна дирекция. През 2007 г., когато се е съставял проектобюджетът на БНТ, никой не си е представял, че Пръмова щедро ще дари на Цонев над 4,5 млн. лв. за текущата бюджетна година... Нека всеки сам да прецени в чии джобове потъват голяма част от “добавените стойности” към всеки бюджет на множеството външни продукции...”.

Вие твърдите, че шоуто ви е стартирало с бюджет от 55 или 56 хил. лв., но Светлана Божилова показа в СЕМ протоколи с вашия и този на Вяра Анкова подписи за стартов бюджет 169 800 лв. Кое е вярното?

- Препоръчвам на всички некомпетентни комплексари, преди да изговорят нелепите си твърдения, да прочетат доклада на Агенцията за финансов контрол и одита на Сметната палата за този период и да се уверят, че няма нито едно нарушение на закона и вътрешните правила на БНТ. А тези, които се интересуват от БНТ, вместо да се връщат 5 години назад, нека разгледат бюджетите на сегашните вътрешни, външни и копродукции на Сан Стефано 29, да разберат кои са продуцентите, имат ли връзка с програмното ръководство, да видят какви са им рейтингите сега и да ги сравнят с тези отпреди 5 години. Тогава да правят анализи на фактите, а не да се измислят

простотии, родени в болните им мозъци

- Иван Донов говори и за мистичния “гуру”, който дърпал конците в БНТ, докато вие и Уляна Пръмова сте предпочитали да стоите в сянка и сте подготвяли Вяра Анкова за новия генерален директор, който да замете нарушенията на предишното ръководство. Кой е гуруто? Георги Първанов, Бойка Башлиева с Георги Първанов зад гърба си?
- Не познавам нито един гуру, индийски или български.

- Има ли нещо вярно в твърденията, че фирмата на съпругата ви Марияна била в близки отношения с Красимир Гергов, който пък имал интерес да пренасочва рекламните потоци от БНТ към “своята” bTV?
- Познавам се много добре с Краси Гергов. С радост мога да кажа, че сме близки приятели от много години и се надявам да продължим отличните си отношения, защото няма нищо по-добро от мъжкото приятелство.

- Какви изобщо са отношенията ви с Вяра Анкова? В медийното пространство има публикация, озаглавена “Вяра Анкова ме предаде”? Геронтиев пък твърди: “след като гръмна скандалът с голямото източване на БНТ, Анкова и кумът й Димитър Цонев се разграничиха един от друг”. Той твърди и друго – че един и същи благодетел ви е постлал килимчето и в БНТ, и в bTV – коментар на тези твърдения? Иван Костов, Красимир Гергов...? Извинявайте за предположенията, но по един или друг начин вие и жена ви Марияна формално или индиректно сте свързани поотделно с Костов и с Гергов?
- Вече отговорих на подобен въпрос – фантасмагории на некомпетентни комплексари, които не са произвели 1 минута качествен тв продукт. Търсят сензации за чужда сметка, за да не им забравят фамилията, въпреки че физиономиите им вече са изкривени от злоба и завист и фотографите се плашат от тях.

- В чисто човешки план – какви са отношенията в момента с майка ви, също така със сестра ви Теодора? А с полусестрата ви Ани? Впрочем къде се намира тя в момента и с какво се занимава? Как вървят нещата в семейството на дъщеря ви Деси? Какви са нейните планове, след като сам твърдите, че тя е сред “екзекутираните” в новия формат на неделното предаване?
- Деси вече е магистър по журналистика и от есента се надявам да намери своето място на пазара. Теодора е в Италия и в момента е щастлива, защото е заедно с двете си деца. Анахид живее със семейството си в САЩ. С майка ми се опитваме да се виждаме поне веднъж седмично.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ