Хеликобактер пилори може да провокира израждане на клетките и да се образуват тумори
Д-р Венцеслав Джурков е роден в Пловдив. Завършва висшето си образование в МУ - Пловдив през 1984 г., където през 1988 г. постъпва на работа. От 1993 г. е асистент към Клиниката по гастроентерология и хепатология - УМБАЛ “Св. Георги”. През 2007 г. защитава дисертация на тема “Ерадикация на Хеликобактер пилори при пациенти със и без кръвоизливи на горния отдел на храносмилателния тракт”. През 2008 г. участва в създаването на специализирана болница по гастроентерология, в която и понастоящем работи.

- Д-р Джурков, истина ли е, че между 80 и 85 на сто от пловдивчани имат в организма си Хеликобактер пилори - основен причинител на бактериална язва, и една трет а от тях развиват това заболяване?
- Бактерията Хеликобактер пилори е причинител на дуоденалната язва при над 95 на сто от пациентите, а при над 82 на сто - на стомашната язва. Затова е много важно пациентът да се изследва, особено ако има оплаквания от неразположение в стомаха и дванадесетопръстника.

- Бихте ли обяснили как сте достигнали до тези резултати? От профилактичните прегледи ли?
- Това са резултати от дисертацията ми. Аз съм изследвал повече от 800 човека от 1996 до 2004 г. Тогава работих в болница “Св. Георги”. Това са пациенти, които са дошли при мен с някакви оплаквания. Не е от профилактични прегледи, защото това все пак е инвазивно изследване.

- И в това ваше изследване сте установили, че 80 на сто от тези, които са се обърнали към вас с някакви оплаквания, имат Хеликобактер пилори?
- Да.

- Това само за Пловдив ли се отнася, или и за други градове? Имате ли някаква конкретна информация?
- Да, спрямо останалите градове

процентът в Пловдив е много висок

Например в Стара Загора е даден процент 21,6, което ми се струва много невероятно. Може би методите, които са използвани за подобна статистика, не са добри. Тези данни са доста отдавна.

- Как си обяснявате този толкова висок процент на носителство?
- Аз лично си го обяснявам с доста разноликия състав на популацията в Пловдив и региона. Има и доста роми, власи, българомохамедани...

- Разпространението на Хеликобактер пилори зависи ли от храната, почвата, въздуха, нещо, което да има връзка с определено място?
- Не, предава се само по контактно-битов път. Няма връзка нито с храната, нито с въздуха, нито с почвата.

- Защо е толкова опасна? Тя не е ли част от естествената микрофлора в организма?
- Не, не е. Опасна е, защото може да предизвика хроничен атрофичен гастрит и оттам евентуално израждане на клетките и образуване на рак на стомаха. Доказано е, че той е един от канцерогените, който може да предизвика рак на стомаха. Това, естествено, не означава, че всеки, който е носител на Хеликобактер пилори, трябва да се лекува, но при поява и на други фактори той вече става сериозна опасност.

- А какво изследване трябва да се направи и при какви оплаквания, за да се разбере дали сме носители на тази бактерия?
- Оплакванията са от страна на горния храносмилателен тракт (стомах, хранопровод и дванайсетопръстник).

За доказване на наличието на Хеликобактер пилори може да се направят кръвни изследвания, на фекалиите за наличие на антигени, а когато оплакванията са по-сериозни - гастроскопия. Това е най-показателното изследване, с биопсия.

- Бихте ли обяснили какви са по-точно симптомите?
- Самото наличие на бактерия не дава симптоми. Симптомите се проявяват, когато има възпалителен или язвен процес...

- Може ли да се излекува човек напълно, или бактерията остава завинаги в организма?
- Пациентът може да се излекува напълно. Съвременните комбинации дават между 90 и 95% шанс за излекуване. Повторното заразяване е много рядко срещано - под 1%. Това е смисълът - човек не само да се лекува, но и да се излекува.

- Това изследване за наличие на Хеликобактер пилори включено ли е в профилактичните прегледи?
- Не. Прави се само в случай на конкретни оплаквания.

- Вие сте правили такива изследвания преди 7-8 години. Какво е положението днес в Пловдив? Имате ли наблюдения?
- Имаме доста материал, събран към днешна дата, но от тази борба със Здравната каса нямаме време да се занимаваме с обобщаване на данните. Дори днес написах поредното си писмо.

- Защо? Какви проблеми визирате в него?
- За новата ни болница не искат да дадат бюджет. Имаме изработени много пари,

помогнали сме на много болни,

но резултат досега няма. Четвърти месец работим вече - резултат няма.

- Как ви обясняват отказа?
- Там е проблемът, че не го и обясняват. Досега шефът на Районната здравна каса все ми повтаряше, но в устен разговор: “Спокойно, работете си, пари ще има...” Ще има, но ние ще фалираме след още един месец. В края на годината няма да ни свършат работа, защото ние ще сме затворили болницата. Доставчиците ни притискат отвсякъде, искат си парите. Сега пиша петото си заявление, дано да има някакъв резултат!

- Нали министър Атанасова заяви именно по този повод, че начинът за финансиране на болниците ще е точно такъв - парите ще отиват при тези, които имат пациенти?
- Да, така е. Когато има високотехнологични болници, които имат пациенти - би трябвало при тях да идват парите, но в България, за съжаление, въпросът не стои така. И аз точно съм посочил в заявлението си по какъв странен начин са разпределени парите в болниците в Пловдив.

- В какъв смисъл странен?
- Абсолютно нелогичен. Например, на една от болниците, със същия брой легла има преведени 10 милиона лева, което значи 57 пъти повече, отколкото на нашата новооткрита болница, която има 176 хиляди годишен бюджет. Няма сравнимост между двете болници и няма обяснение за тази разлика. За мен има обяснение, естествено.

- Какво е вашето обяснение?
- Обяснението е, че са дадени пари на този, който определя бюджета - то е ясно! Фактите са очевадни. Не може да дадеш 57 пъти повече на една болница и да изчисляваш по една и съща методика.

- Предполагам, че този проблем не е само при вас.
- Да, сравнено с другите болници е така.

- Проблемът ви е защото сте частна болници или ...
- Проблем е и на държавните болници, защото някои от тях също са недофинансирани. За

да получи въпросната болница такъв бюджет,

значи причината е някъде другаде.

- Т.е., не го обяснявате с това, че сте частна болница?
- Има и такъв момент, разбира се. 75 на сто от парите на Здравната каса отиват при държавните болници и само 25 на сто за частните. Направете си извод дали има разделение между частни и държавни здравни заведения. Защото разделението трябва да бъде на основание дали съответната болница има апаратура или няма, дали има добри специалисти, или няма, а не дали е държавна или частна. Всеки знае, че частните болници печелят, а държавните губят. То е ясно защо! При едни и същи клинични пътеки частните болници са на печалба, а държавните - на загуба. И то губят милиони!

- Къде изчезват тези милиони?
- Потъват! Потъват, като купуват безброй ненужни скъпи консумативи.
Ние имаме договор със Здравната каса и не би трябвало да връщаме пациенти, след като можем да ги поемем. Но не може да ги изнудваме да плащат, след като са здравноосигурени. А касата не плаща!

- Омагьосан кръг!
- Абсолютно! И затова си пиша заявление след заявление... Дали ще има резултат - не знам!

- До новия министър на здравеопазването ли сте изпратили тези пет заявления?
- И до новия министър, и до председателя на здравеопазването в народното събрание, и до надзорния съвет на НЗОК, и до НЗОК - София, и до РЗОК - Пловдив... До всички възможни инстанции. И досега отговор няма. Никакъв!