ИНТЕРВЮ
Луда фенка ме преследваше навсякъде, каза на жена ми, че сме се сгодили

Тунчер Фикрет Али, по-известен с артистичния си псевдоним Тони Стораро, е на 29 години. Роден е в Шумен, в семейството на музиканти. Женен е, има двама сина - на 4 и 11 години. Почитателите му го наричат Човекът-глас и сравнението не е случайно. Той е единственият наш фолкаджия, пял на една сцена с мегазвездата Таркан. И пак единственият, с който естрадната прима Йорданка Христова скланя да запише дуетна песен.

- Как стана певец?
- Баща ми свиреше на акордеон, голям музикант. Канеха го да свири на най-богатите сватби из целия Делиорман. Като станах на 13 години, почна да ме взима със себе си. Така израснах покрай оркестъра. После ме взеха в казармата в Бусманци. Цял ден свирехме военни маршове, а след репетиции забивахме здрава чалга. Като се уволних, дойдох в София. Изкарах късмет, че веднага ме взеха на работа в едно от култовите тогава фолкзаведения - ^Пирамиди^. 1995-96-та бяха златните години на чалгата, а аз попаднах в Меката на тая музика.
- Легенди се разказват за това заведение. Вярно ли е, че хората са танцували върху купчини с пари?
- Вярно е. Събираха се видни паралии - застрахователни и хазартни босове, банкери... И се забавляваха по техния си начин. Виждал съм да къпят кючекиня с буренце 200-годишно уиски. А като се разгорещят страстите, почваха да хвърлят пари. Все едри банкноти. И толкова много, че персоналът ги събираше с гребла. И по оркестъра хвърляха пачки. Ти знаеш ли какво е да те замерят с пачки и да не можеш да се наведеш да ги вземеш, `щото свириш. Пък и всички погледи в теб вперени... Не става!
- Вярно ли е, че си бил любимият изпълнител на боса на ^ВАИ Холдинг^ Георги Илиев?
- Е, той харесваше и други изпълнители - Софи Маринова, Бони... Но е вярно, че много харесваше циганските и турските фолкпевци. Пял съм на над 20 негови партита - в заведенията му по морето, на вилите му. Тия купони един с друг не си приличаха. Умееше да се забавлява тоя човек! И го правеше със стил, голям джентълмен беше.
- Какви хора ходеха на тези партита? Кажи някои имена.
- Е, сега! Помня ли?!
- Кое е най-бляскавото парти, на което си пял?
- Преди няколко години участвах на един тузарски купон на модна агенция ^Визаж моделс^ на Жени Калканджиева. Партито беше край басейните на един хотел в Стара Загора и присъстваха много турски бизнесмени. Беше нещо страшно - едни фойерверки, едни чудесии...
- Как стана така, че записа песен с Йорданка Христова, която беше върл противник на чалгата?
- Преди да се запознаем лично, бях чел няколко нейни интервюта, в които казваше, че не обича попфолка, но там имало един изпълнител, който силно я впечатлил с гласа си. За мен ставаше въпрос. Веднъж даваше интервю за радио ^Сигнал плюс^ и аз й се обадих на ефирния телефон. Тя ме покани на кафе и така след месец решихме да запишем дуетната песен ^Прости^.
- Лично Таркан те е избрал за подгряващ изпълнител на концерта му това лято в България!
- Да. От София мюзик ентърпрайсиз^ изпратили дисковете на половината родни фолкпевци, но Таркан се спрял на мен. Като чул гласа ми, казал: “Машаалах, това момче ако беше в Турция, щеше да ми е конкурент!”. На самия концерт в Зимния дворец се видяхме за съвсем малко. Таркан влетя пет минути преди началото и след края веднага отлетя за Истанбул.
- Защо в родния фолк има толкова малко мъже - певци?
- Защото българската публика слуша с очите си. У нас силикона и дълбоките деколтета са по-важни от гласа и таланта. Но нещата ще се оправят. В Сърбия например не е така. Затова там колкото жени - изпълнители има, толкова и мъже. В Турция пък да не говорим. Ако някоя от нашите фолкаджийки иде да пее там така разгърдена, ще я вземат да работи в някой бардак.
- Получавал ли си неприлични предложения от фенки?
- Много пъти. Незнайно откъде разни момиченца ми намират телефона и почват едни обяснения по жицата... Но аз ги режа, че съм семеен човек. И те бързо се отказват. Обаче това лято една фенка стигна до крайности. Първо започна с анонимни подаръци. После започна един телефонен тормоз - у дома и по джиесема. Взе да ме преследва по улиците. Ходила да се запознава с мои роднини. Накрая отишла у дома и казала на жена ми, че двамата с нея сме се сгодили. Нещо май й хлопаше дъската на тая госпожица.
- Много ли са интригите и завистта във фолксредите?
- Като навсякъде, и при нас ги има. Обаче има една поговорка: Хора, които завиждат, не виждат! Хляб има за всеки, който е талантлив.

Едно интервю на Илиян АТАНАСОВ