В петък оперирахме дясната ръка на неврохирурга, която е покрита с нова изкуствена материя
В петък сутринта беше направена втора операция на проф. Венцислав Бусарски, доскорошен шеф на неврохирургията в болница “Св. Ив. Рилски”. Това е само част от серия операции, които предстоят на именития неврохирург. Оперативните намеси обаче ще бъдат извършвани, ако състоянието на проф. Бусарски позволява и е стабилно.

“Проф. Бусарски е с опасност за живота. Оперирахме в петък дясната му ръка, която е покрита с изкуствена материя. По този начин искаме да предотвратим развитието на инфекция. Така или иначе състоянието на колегата продължава да е критично. Няма да се откажем да се борим за живота му. Трябва да бъдат направени още операции, за да започнем да покриваме раните по краката и по ръцете му”, съобщи проф. Огнян Хаджийски, шеф на Клиниката по изгаряния в “Пирогов”.

63-годишният проф. Бусарски е постъпил на 11 юни в противошоковата зала в “Пирогов” в 8:05 часа в тежко състояние, след като е катастрофирал с автомобила си на детелината Околовръстното шосе и бул. “България”. Заради удара се е взривила туба с бензин, която била в колата.
Той е приет в болницата с повече от 50% изгаряния по ръцете, краката, гърдите, главата и шията. На следващия ден проф. Хаджийски призна, че според него

шансът за оцеляване на проф. Бусарски не е много голям

Във вторник - 12 юни лично той оперирал неврохирурга и изрязал около 35% от изгорелите тъкани, които са покрити със специални превръзки. Той допълни, че му предстоят още множество операции, стига да успее да ги понесе и да се стабилизира след всяка следваща.
“С първата операция изрязахме 35% от изгарянията от двете ръце и краката. Остава ни да отстраним пострадалата от огъня кожа от главата, шията и гръдния кош”, обясни проф. Огнян Хаджийски. Той допълни, че проф. Бусарски е бил поставен на командно дишане още с приемането си в “Пирогов” заради вдишаните газове след взрива.

Неврохирургът лежи в реанимацията на клиниката по изгаряния върху специално клинитроново легло, което поддържа нужната температура и предпазва, доколкото е възможно, тялото от развитие на инфекции. Единствено в “Пирогов” разполагат с нужната апаратура, условия и специалисти за възстановяване на пострадали от изгаряне.

Проф. Бусарски е уникален за страната ни специалист, един от най-добрите неврохирурзи. Той е
спасил хиляди българи с тежки заболявания

и увреждания на мозъка или след травма на гръбначния стълб.

“Неврохирургията ме очарова с това, че се работи с цялото тяло, а не само в черепната кутия. В тази област влизат травмите на гръбначния стълб и заболяванията на периферните нерви. Ето защо човек трябва да познава много добре анатомията и всички процеси, протичащи в организма.

Останалите специалности са далеч по-тясно профилирани”, разяснява в свое интервю преди време проф. Бусарски. През годините той овладял различни оперативни техники, свързани с отстраняването на редица малформации, тумори и аневризми в мозъка. Травмите на гръбнака пък изискват съвсем други умения - поставяне на импланти или стабилизиране на прешлените. Затова на няколко пъти ходил да специализира в някогашната Западна Германия. Там открил възможностите на лазера и ултразвуковата аспирация в неврохирургията. След 1990 г. посетил и няколко от най-добрите центрове във Великобритания и САЩ, където се запознал с лечението на болката.


Маргарита Благоева, Деница ЯКУЛОВА