С парите агент Кръстю си купил вила на Лазурния бряг, където играел комар по казината
По думите на ветерани от бившите тайни служби навремето Хачо Бояджиев влязъл в комбина с МВР-шефа Ангел Солаков за източване на огромна сума от т.нар. безотчетни средства, предвидени за “спецоперации” на разузнаването.

Солаков е шеф на ДС до 1971г., когато уж заради организирането на поклонението пред тленните останки на Гунди и Котков, превърнало се в демонстрация на всенародната любов към “сините звезди”, е свален от поста. Но истината е, че низвергването му е станало по лична заповед на Тодор Живков, за да не разваля българо-съветските отношения с “патриотичните” си изказвания пред кремълските велможи. След това бившият първи във Вътрешното министерство е запратен в БОК, където се пенсионира.

“Солаков твърдеше, че самият той е вербувал Хачо

Бояджиев за нелегал и после е “курирал” отблизо дейността му в Ливан, Франция и Испания. Хачо е бил агент на отдел V в Първо главно управление /ПГУ/ на ДС под псевдоним Кръстю. Ползван е и от Второ главно управление /ВГУ/ на ДС – контраразузнаването. Съмнително е обаче, че Солаков го е “отгледал” лично, въпреки че той не беше човек, който обича да се изхвърля и да дрънка врели-некипели. Причината да излъже най-вероятно е една – двамата с Хачо са източили половин милион долара от ДС и след това са си поделили “по братски” огромната сума. Но облажването е било представено като “вземане-даване” между агент и неговия “надзорник”, тъй като Солаков се е разпореждал еднолично с безотчетните средства на ведомството. Разчитали са, че никой не може да го пипне. Далаверата обаче все пак се размириса и по едно време тръгнаха да ги разследват.

Работата отивала към съд, но Тато нарежда да не ги закачат

повече. Така маститият тв режисьор и ДС-генералът остават ненаказани и много богати.
Тогава се чу, че Хачо си купил разкошна вила на Лазурния бряг. Приживе той беше един от най-запалените комарджии на България и хасиендата в близост до любимите му казина в Ница и Монте Карло сигурно му е била “добре дошла”, разкриха пред “ШОУ” ръководни кадри на бившата ДС.
Ангел Солаков обаче не успял да мине съвсем сух между капките и към края на живота си бившето величие представлявало страшна, грозна и тъжна гледка. Явно възмездието свише за нагло присвоените народни пари в крайна сметка го настигнало. “Срещнахме го веднъж в градинката пред столичната църква “Свети Седмочисленици”. И не можахме да го познаем. Този представителен и наперен някога мъж приличаше на безумен старец.

Опикан, небръснат, с мръсни и скъсани дрехи...

Все едно виждахме клошар или просяк. Стана ни жал и го нахранихме. Дадохме му и сто лева. Солаков вече не можеше да говори. Само мучеше нещо нечленоразделно, като животно. Май изобщо не разбра кои сме. Голяма трагедия!”, разказаха пред човек на “народното издание” бивши колеги на ДС-шефа.

В името на фактологията втората брачна половинка на Ангел Солаков – много по-млада масажистка в Правителствена болница, “подпомогнала” възмездието, като изгонила мъжа си от жилището. Преди това, разбира се, той я подсигурил до гроб с общия им син.

“Солаков бе наказан свише и заради това, че навремето заряза първата си булка – една черничка и доста зла жена, която също работеше в разузнаването. Нямаха деца и си осиновиха едно момиче. Първата съпруга на Солаков беше помолила шефа на отдел “Кадри” в МВнР да я прати в посолството ни в Киев, за да може щерка й да следва там, и получи назначението. Сигурно осиновената дъщеря на Солаков е била сърдита на баща си, че ги е изоставил, и затова на стари години не се погрижи за него”, допускат ветерани на спецслужбите.

Бдителни медийни експерти пък обърнаха внимание на странния факт, че въпреки пословичното фустогонство на Хачо Бояджиев баш по негово време БНТ се напълнила с “нежни” мъже. “Докато Хачо колеше и бесеше на “Сан Стефано” 29, некоронованата “царица” там беше Бригита Чолакова. За нея упорито се шушукаше, че имала сексуални забежки и с представителки на собствения си пол.
В разцвета на Хачовото управление Сашо Авджиев започна стремително да се издига. С гръм и трясък пристигна Драго Драганов. Иво Никодимов пък, който си търсеше млади партньори срещу 20 лв. в градинката пред Майчин дом до Централна гара, също направи завидна тв кариера.

Да не говорим за Георги Любенов. Той прелетя “на крилете на желанието” от “Хоризонт” и кацна в БНТ като водещ на “Нощни птици”. Фолкпевецът Даниел Спасов също е от тази кохорта. След 10 ноември гласовиткото пръв проникна на “Секвоя” при Тато и направи поредица интервюта с него.

За Спасов отдавна е известно, че обича да се разхожда из автогарата в столичния квартал “Овча купел” в търсене на еднократни приключения. Въпреки това по времето на Хачо го направиха шеф на “Забавни програми”. Негови кадри са и житейската и творческа двойка режисьори от БНТ, известни в гилдията като Черешките” , обобщават хора от задкулисието на държавната медия.

Даниела КРЪСТЕВА