Смъртоносна за човека е доза, образувана от ухапване едновременно от 500 до 1000 пчели
Лечебното въздействие на апитоксина (това е наименованието на пчелната отрова) се дължи на сложния комплекс от природни биологичноактивни съединения. Този състав не е докрай проучен, но е установено, че апитоксинът съдържа девет белтъчни вещества, различни пептиди, 18 аминокиселини, хистамин, мастни вещества и стеарини, както и въглехидрати. И още: въглерод, кислород, азот, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, мед, цинк, сяра, манган, йод и хлор. Най-важна биологична роля играят различните пептиди, като един от тях оказва болкоуспокояващо действие и не позволява на еритроцитите да се слепват, т.е. предпазва от тромбоза.

Целебните свойства на пчелната отрова били забелязани още в древността. Дори Хипократ е препоръчвал лечение с пчелна отрова. Впоследствие много поколения велики учени и медици през вековете са се занимавали с въпросите за въздействието на пчелната отрова върху човешкия организъм.

Така например през 1897 г. руският военен лекар И.В. Любарски в статията си “Пчелната отрова като лечебно средство” посочва, че тя лекува ревматизъм, като се позовава на своите многогодишни наблюдения.

През 1938 г. са препоръчвали точно това средство за лечение на нервите, по-точно на седалищните и бедрените. Били получени много обнадеждаващи резултати, но те, за съжаление, не са били систематизирани и обобщени. Учените установили, че пчелната отрова оказва влияние и на нивото на холестерола в кръвта - повишава го при едни заболявания и го намалява при други. Също така било доказано, че това “болезнено” лекарство понижава кръвното налягане. Това се обяснява с факта, че периферните кръвоносни съдове се разширяват под действието на веществата, съдържащи се в пчелната отрова.

Пчелната отрова е мощен имуностимулатор и имуномодулатор

Имайте предвид обаче, че това “лекарство” притежава и редица противопоказания.
Минимални концентрации оказват значително въздействие върху човешкия организъм, затова лечебните процедури трябва да се извършват изключително под наблюдението на апитерапевт. Независимо от многовековното използване на пчелната отрова с медицински цели, тя почти не намира приложение в медицината. В днешно време фармацевтичната промишленост произвежда редица препарати с пчелна отрова, които се вкарват в организма във вид на инжекции, втривания, инхалации, дори вече има таблетки и микстури. Но се смята, че най-голям ефект има “прясната” отрова. Затова на някои места вече масово се практикува лечение чрез ухапване от пчели.
Преди да предприемете лечебен курс чрез ухапване от пчели, е необходимо много подробно изследване на организма по отношение на тези противопоказания. А в процеса на лечение лекуващият лекар е длъжен да контролира състоянието на пациента, позовавайки се на различните показатели и на първо място - на изследванията от кръвта и урината.

Човек може и да умре от ужилване на пчела

Най-опасно е ужилване между очите, по устните и езика. Слава Богу, алергията към насекоми у нас е рядка и в България има само 3 вида, които я причиняват - пчели, оси и стършели.
Така твърдят специалистите-алерголози. И уточняват, че всяко ужилване може да доведе до алергичен шок в зависимост от това към кой вид отрова човек е чувствителен. По принцип по-честа е алергията към пчели и то сред пчеларите. Повечето хора не са алергични, защото не са били жилени. За да се развие алергия, трябва да се случат повече от едно-две ужилвания. Факторите за алергична реакция са два. Първо, човек трябва да е склонен към алергия, а след това да има контакт с причинителя. Не може да си алергичен към нещо, с което не си бил в контакт, например към лекарство, което никога не си пил. Затова при първото ужилване от пчела не се случва нищо, както и при второто, и при третото също. Тогава вече тялото изгражда специалните антитела на алергията и се получава реакция, която при следващото ужилване ще е още по-тежка.
Със сигурност за алергия се твърди, ако далеч от мястото на ужилването се появят обриви и отоци. Ако ужилването е между двете очи, те може да се подуят така, че да се затворят напълно, защото тъканта около клепача е по-мека и отича бързо. Много е опасно и ако това се случи по езика и устните. В такъв случай съществува риск дори за хора, които не са алергични - заради отока, който може да ги задуши и да доведе до фатален изход. По принцип е трудно със сигурност да се каже кога се развива тежка алергична реакция. В един момент човек може да има някакви обриви, в следващия - да получи шок и да умре. Но пък може обривът просто да изчезне. Всяко ужилване може да действа като имунизация и да намали чувствителността на организма. Както е при имунотерапията.

Лошото е, че никога не може да се предвиди накъде ще тръгне процесът. Обаче има и добра новина - децата по-рядко правят алергичен шок. За възрастните съществува по-голям риск, защото често имат хипертония - а шокът може да е фатален и да предизвика инфаркт.


Внимание!
Никога не предприемайте самолечение с пчелна отрова. Въпреки разностранното си въздействие върху организма, не забравяйте, че апитерапията не е панацея срещу всички заболявания и най-важното - има редица противопоказания. Така например апитоксинът е противопоказан при болести на кръвта, на черния дроб, на бъбреците и задстомашната жлеза. Както и при сърдечна недостатъчност, диабет, тумор, инфекциозни заболявания и силно изтощение. И най-вече - при алергична реакция към пчелите