Надникнеш ли в очите, ще видиш физиологичните особености на организма, отразени чрез белези, петна, линии и цвят, разказва народният лечител
- Г-н Алексиев, що за метод е ирисовата диагностика?
- Ирисовата диагностика е метод за определяне на придобитите и наследствени заболявания у човека, който се основава на оценката на адаптационно-атрофичните изменения на ирисовата обвивка на окото и който е свързан с отразителната (спинална) функция на нервната система на организма. Ирисовата диагностика е авангарден, безвреден и алтернативен начин за проверка на здравословното състояние на човека. Дори да сте скептично настроени, няма да си навредите по никакъв начин, ако се подложите на ирисова диагностика.

- Може ли да откриете в ириса към какви болести сме предразположени?

- Не забравяйте, че ирисът дава информация не само за здравето, но определя характера, нрава, темперамента на личността. Затова, работейки върху душата си и върху качествата като честност, искреност, преданост, вие ще имате добро здраве и самочувствие. През последните години ирисовата диагностика се превърна в популярен метод за откриване на различни заболявания.

- От колко години практикувате ирисова диагностика?
- Няма да е пресилено, ако кажа, че се занимавам с ирисова диагностика почти цял живот, но от 1989 г. я практикувам професионално. Научих за този тип диагностика още като дете.

Баща ми се разболя тежко

и дори най-титулуваните софийски медици не му даваха никаква надежда за живот. Тогава се свързахме с един ирисов диагностик от Търговище, който с билки го излекува за 45 дни. А положението беше наистина много сериозно – на два пъти тромб засяда в сърцето му. Така и аз хванах лупата, като в началото започнах да преглеждам очите на най-близките ми хора. Първо беше нещо като хоби, докато с годините не се превърна в професия. Бил съм 25 години преподавател във Военното училище в Долна Митрополия, но дори и тогава не съм спирал да се занимавам с ирисова диагностика.

- Разкажете ни малко повече за този тип диагностика.
- Методът е следният: ирисът на окото се заснема с модерна камера, а след това на плазмен монитор се разглежда уголеменото око и се прави диагностика. По този начин се виждат знаците в ириса, които показват различни заболявания. Този вид диагностика е много стара наука – в Хеопсовата пирамида са открити папируси със схеми на ириси. През вековете тя сякаш е позабравена от хората, както се е случило и с много други постижения на нашите предци. Популярността й е възвърната от унгарски лекар. Като младеж той се покатерва на едно дърво, за да вземе яйцата на сова. Птицата го напада и в момента на схватката унгарецът чупи крака на совата. Тогава погледите им се срещат и той вижда как в окото на совата се появява белег. Лекарят веднага прави връзка между болката и ириса. Историята продължава с това, как взима совата в дома си и продължава да изследва как се променя белегът в окото й. Наблюденията му стават основа за написването на първата книга за ирисовата диагностика, която след това се превръща в сериозна наука. Ако в края на XIX век и в началото на XX век с ирисова диагностика са се занимавали отделни ентусиасти и случайни хора, то през 50-те години тя е използвана от десетки хиляди лекари във Франция, Германия, САЩ, България и други страни.

- А официалната медицина?
- Медицината винаги е обръщала внимание на състоянието на очите по време на диагностициране. Доста заболявания, като туберкулоза, диабет, атеросклероза, ревматизъм, язва, колит, ревматоиден артрит и други,

могат да дадат отражения в ириса на окото

и да променят цвета му. Ирисодиагностиците разделят ириса на 96 зони. Всеки орган на тялото има своя определена зона в ириса. Например главата, лицето и главният мозък са разположени в горната част на ириса, белите дробове – в средната, краката – в долната част. Всяко око отразява своята половина от тялото, с изключение на правото черво, което се отразява в левия ирис, и черният дроб – в десния ирис. Здрав ли е човек, непременно ирисът му е чист и прозрачен. Възникването на пигментация на ириса се обяснява с появата на болка, която предизвиква спазъм на малките кръвоносни съдове, съчетана с недостиг на кислород, и резултатът е промяна в тъканта на ириса. Появяват се петната, които играят роля на плаки без функционално значение. Те спират светлината, което се приема като защитна реакция на организма, предназначена да предпази заболелия орган от дразнещите светлинни импулси. Ирисодиагностикът изследва внимателно посредством лупа или фотографско оборудване ириса и така установява местонахождението на болестта в организма.

- Доколко може да се вярва на ирисовата диагностика?
- Тя е много точна наука – показва и минали, и настоящи заболявания, както и наследствени предразположения. Десет години преди да се разболеете от определена болест, ирисът може да покаже, че сте предразположен към нея.

- А с какво лекувате откритите заболявания?
- На практика няма заболяване, което не може да се лекува с билки. Аз също лекувам с билки, като

не използвам почти никакви лекарства

Разбира се, не отричам, че има тежки случаи, които се нуждаят от лекарска намеса. Ако виждам, че не мога да помогна на даден пациент, го препращам на лекар. Ирисовата диагностика не отрича официалната медицина, както някои смятат. Какво например мога да направя при спукан апендицит или при перфорирана язва? Но ако тези заболявания са открити в по-ранна фаза, те могат да бъдат излекувани с билки. Така е и при камъни в бъбрeците, проблеми със сърцето и жлъчката.

В годината имам едва един-двама пациенти, които идват на профилактичен преглед. Българите не обръщат почти никакво внимание на профилактиката, а тя е изключително важна за запазване на здравето. Съвременната медицина, здравните клиники и спа-центровете ни поддържат във форма, но нищо не може да се направи, ако не се обвържем лично с отговорна програма за опазване на здравето си. Нека предупредя: необходимо е колкото може по-рано да разберете, че вие сте това, с което се храните. Не допускайте грешки. Най-страшните болести, като рака, диабета, сърдечносъдовите и бъбречните заболявания, се влияят от неправилното хранене. Не е зле също така да не забравяте, че към опазването на здравето, както и към всичко останало, трябва да се подхожда умерено. Крайните действия са също толкова вредни, колкото и бездействието. Същото се отнася и за храненето, което би трябвало да бъде балансирано. Здравите хора обикновено внимателно следят за равновесието между физическата, психичната и душевната си форма, превръщайки го в интегрирана система. Отговорността за постигането на здравословен начин на живот е изцяло наша.