Става въпрос за много коварна инфекция, която често се маскира като обикновена простуда. Ако симптомите на „простудата“ са съпроводени със силно главоболие и психични нарушения, викайте „Бърза помощ“...
Зимата е вече зад гърба ни, но има инфекции, които са типични за пролетния сезон. Една от тях е менингококовата инфекция. Макар и по-рядко срещана, тази болест е много опасна и за съжаление може да доведе до летален изход. Затова трябва да научите какви са симптомите, какво да предприемете в случай на заразяване и най-вече - как да не я допуснете. Разбира се, с помощта на нашите консултанти.

Болестта може да протича в три форми. Една от тях е да се “маскира” като обикновена простуда. На първо време се появяват хрема и болки в гърлото. Понякога болният се усеща много слаб и леко го понаболява глава. Температурата се покачва незначително. На пръв поглед - нищо сериозно.
н имунитет, всичко това може да премине без специално лечение. Достатъчно е да си помогне с традиционните за такова състояние средства.

Но при други хора болестта се развива по-нататък. И само след няколко дни, дори след часове, може да се стигне до възпаление на мозъчните обвивки - до менингит. А той се лекува само в болница.

За да се избегне този наистина неприятен сценарий, е крайно време да разберем, че нито една болест не бива да се оставя без внимание, с мисълта, че “ще премине от само себе си”. Особено ако става дума за здравето на дете, на бременна жена или на човек с хронични заболявания. Затова е най-добре да се обърнете към лекар - той може да различи менингококовата инфекция от обикновената остра респираторна вирусна инфекция.


КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С МЕНИНГОКОКОВА БАКТЕРИЯ

Имайте предвид, че менингококът също се предава по въздушно-капков път. Хубавото е това, че за да се зарази човек, е нужно тясно общуване с носителя на инфекция. Или по-продължително общуване - например ако сте цял ден заедно в офиса с носител на менингокок.

Стресът и преохлаждането повишават риска от заболяване. По-уязвими са хората с отслабнал имунитет - наскоро прекарали грип, бронхит, отит. Както и тези с хронични заболявания. И не на последно място - ако прекалявате с тена, било то на плажа или в солариума. За съжаление е много сложно да се разпознае носителят на инфекцията. Той уж не е болен - не киха, не кашля, но в същото време е заразен. Може да се доверите на ваксинацията, но това касае само тези, които са в рисковата група - децата и подрастващите; възрастни, които работят и контактуват с много деца, както и тези, които боледуват често или пък наскоро са прекарали операция. Имунитетът към менингококовата инфекция се изработва пет дни след ваксинацията. И тази защита трае минимум три години. Преди ваксинирането е необходима консултация с имунолог. Той ще подбере необходимата ваксина с оглед циркулиращите щамове на инфекцията - А, В или С. Ако вече сте установили контакт със заразен и го знаете, пак не е късно за ваксиниране, но не по-късно от пет дни след този контакт.


НИКОГА НЕ СИ ПОСТАВЯЙТЕ САМИ ДИАГНОЗАТА

Изразената слабост би привлякла вниманието на специалиста. А също и повишаването на температурата до 38, понякога - до 40 градуса. И още: тежест в очните ябълки, главоболието нараства, особено в областта на челото и слепоочията. На болния му прилошава, изчезва апетитът му.

И нещо много типично: изпитва потиснатост и непоносимост към светлината. По-късно се появяват по-характерните и познати на всеки лекар признаци на менингита. Но това са само ориентири. В никакъв случай не си поставяйте сами диагнозата. Ако симптомите на “простудата” се съпровождат със силно главоболие и психически нарушения - не чакайте, а викайте “Бърза помощ”.

Добрият специалист няма да разчита на кръвно изследване, а ще настоява за бактериологична посявка - намазка от носа и гърлото. Именно това изследване се извършва първо. Ако менингококът вече е проникнал в кръвта, болестта може да се прояви и във вид на кожен обрив. А той може да се “маскира” като алергия, морбили или рубеола. В този случай за точна диагноза се изисква посявка от елементите на обрива.


ПРИ НЯКОИ ХОРА ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ РАЗВИВА МНОГО БЪРЗО

Затова е нужно лечение в болница. Само няколко часа след заразяването се появяват обриви и кръвоизливи. А също и силно главоболие и дори гърчове. Не е изключено да се развие оток в мозъка и да настъпят дихателна и сърдечна недостатъчност. В такава ситуация поставят болния на системи с различни препарати. Чрез тях опитват да намалят действието на токсините, образували се вследствие на инфекцията. Лекарствата подобряват кръвообращението в съдовете на главния мозък и поддържат обмяната на веществата. В лечебната схема могат да се включат и други лекарствени средства - диуретици, хормонални препарати, витамини. Когато болният от менингококова инфекция оздравее, той получава твърд имунитет. Затова такава форма на менингита най-често се среща при децата и младежите до 30 години. Въпреки че ако възникне епидемия, боледуват и хора на средна възраст, както и в преклонна възраст. Понякога се случва повторно заразяване, но много рядко. То може да стане в случай на генетичен дефект в имунитета, при наличие на хронична инфекция в организма, както и при травма на главата и операция на черепа. Анализ на кръвта може да покаже наличието на антитела към менингокока, което означава, че сте преболедували.


САМО ВАКСИНАТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Понякога се налага на децата да се вливат имуноглобулин или еднократно антибиотик. А възрастните трябва да приемат по-дълго време антибиотици - четири-пет дни. Най-подходящите за целта са тези от групата на пеницилините или цефалоспорините. Има още един важен момент. След общуване с болен от менингит вие самите ставате носител на бактериите. И можете да заразите околните. Дори и да не изпитвате ни най-малък дискомфорт, ставате опасни за хората около вас. Това в голяма степен касае възрастните. Т.е. вие сте носител, но не боледувате, а децата ви са в опасност, както и бременните жени, а и околните с по-слаб имунитет. За да ги предпазите, е нужно да спазвате две условия: първо, да се изследвате, и второ - да останете няколко дни в изолация. Ако резултатът е отрицателен, можете да сте спокойни. Ако обаче в намазката бъде открит менингокок, тогава се налага да се извърши посявка, за да се открие към какви антибиотици е чувствителен той. Т.е. по този начин се подбира най-подходящият препарат, който “удря” директно в целта.