"Медиа Про" - дъщерната компания на собственика на bTV СМЕ, иска да изхвърли всички останали продуценти от пазара
Безвъзмездните милиони, които Европа отпусна на някои от най-големите тв продуценти по оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, ще доведе до истинска война в сектора. С тлъстите пачки те трябва да купят съвременна апаратура или да подменят старите си камери с последната дума на техниката, но новият играч на пазара на телевизионните продуценти “Медиа Про ентъртеймънт” не е съгласен с това и започна да съсипва конкурентите си...

През 2009 г. “Медиа Про” е придобита от CME - сегашният собственик на bTV Media Group. Следващата година тя стъпи в България и в нея се влива продукционният екип на bTV, воден от Бранко Салич, който заема поста “Ръководител Продукционно обслужване”. Новата компания веднага прилапва производството на “Lord of the Chefs”, bTV Новините, “Шоуто на Слави”, “Комиците”, “Нека говорят… с Росен Петров”, “Модерно”, “Код: Криминално”, “Сеизмограф”, “Хрътките”. “Домашен арест” и новият сериал “Маги”, който в момента се снима, също са правени от новите продуценти, а проектите се надзирават лично от представителя на СМЕ за Европа Адриан Сърбу и мъжът на Ани Салич.

“Още в първия момент, когато “Медия Про” се появиха на пазара, те заявиха, че са

готови да работят с всяка телевизия с изключение на Нова

Сигурен съм, че ако имаше начин, щяха да включат в типовите си договори изрична забрана за всички доживот да не работят с Нова”, заяви за “ШОУ” човек от екипа на “Дрийм тийм”.

Още по-голям трън в очите на новата компания се явяват парите, които независимите продуценти са взели по европейска оперативна програма за техника и студия. Защото това ги прави независими от тях. “Цялата техника на bTV и студията им са собственост на “Медиа Про”. Новините и цялата вътрешна продукция се снима от тях. bTV се опитаха да накарат всички външни продуценти да наемат техника от тях и да правят копродукции”, разкриват източници на “ШОУ”.

Само че Магърдич Халваджиян не се навива - той вече е взел от еврофонда 1 073 220лв., за да купи цялостно оборудване за заснемане - камери и осветление. Димитър Митовски с “Камера” ООД също е прибрал милион, “Чучков брадърс” - 492 000 лв., а Иван и Андрей с “Междинна станция” ООД - 475 471 лв.

Проектите на “Дрийм тийм” ("Комиците") и “Телеман” (“Горещо” и “Директно Карбовски”) също са одобрени, но за тях не е осигурено финансиране.

Така Мартин Захариев, Митовски и Гочев и Евтим Милошев са принудени да се копродуцират с “Медиа Про”.

Халваджиян обаче отказва.

Този отказ му коства изхвърлянето на “Море от любов” от ефира на bTV с абсурдно твърдение, че предаването се е изчерпало.

“От септември месец на мястото на “Море от любов” ще се появи подобно предаване, чието лице най-вероятно ще бъде пак Наталия Симеонова”, заявиха за “ШОУ” източници от телевизията.

Следващата стъпка за принуда над братя Халваджиян да споделят парите от европроектите с тях и “Глобъл вижън” да заработи с “Медиа Про” е с опита за цензура от bTV върху “Господари на ефира”. Финалът дошъл с икономическата принуда – отказ да им плащат под различни претексти. “Всичко това е тотален натиск да отстранят тези, които са неудобни, скъпи и непослушни. И с това няма да се свърши”, твърдят от екипа на телевизията.
Според наши източници

войната тепърва предстои

Красимир Гергов иска да държи цялата реклама, а продуцентите да са свободни – това е неговата формула за печеливша телевизия. Тук идва сблъсъкът му с румънците, в лицето на Адриан Сърбу, който не иска да се занимава с рекламите, но държи продуцентският пазар да е негов. “Този сблъсък не предвещава нищо хубаво на телевизионния пазар и съвсем скоро ще започне истинска война, изходът от която е неясен”, казаха източниците ни.

За да влязат на българския пазар, “Медиа Про” са готови на всичко, а bTV им спуска работа с парашут и ги навира навсякъде.

Актьорът Орлин Павлов е един от малкото артисти, успели да се измъкнат от сатрапските договори на “Медиа Про”. Още през 2010 г. той подписва ексклузивен мениджърски договор с тях. Само че вместо да е затрупан с ангажименти, той получи единствено епизодична роличка в “Домашен арест”. Бившият фронтмен на “Каффе” успява да докаже, че компанията е нарушила договора си с него, разтрогва го без неустойки и започва веднага да снима в “Отплата” по конкурентната Нова тв, което вероятно е накарало Бранко Салич и Сърбу да си изгризат ноктите от яд.

“Всеки артист може да си развали договора с “Медиа Про”, когато си поиска, защото според една от клаузите актьорите имат забрана 1 година след последното излъчване на сериал по някой от каналите на bTV да участват в друга медия. Тази клауза е противоконституционна, защото забранява правото им на труд. По тази точка всеки актьор може да си развали договора, когато си поиска”, обясни за “ШОУ” юристът Борислав Николов.


ПРОДУЦЕНТИТЕ ВЪРТЯТ 50 МЛН. НА ГОДИНА, САМО СЛАВИ ГУБИ

Проверка на “ШОУ” показа, че тв продуцентите въртят около 50-60 милиона лева на година. За разлика от останалите, приходите на Слави Трифонов обаче намаляват. Според отчетите на Сметната палата и Търговския регистър само за една година неговата продуцентска компания "Седем-осми" е отстъпила на пазара с 2 310 000 лева. През 2009 година фирмата му е имала приходи в размер на 10 138 000 лева, докато през 2010 г. сумата е едва 7 738 000 лева. Същата година Дългия официално обявява и печалба от 207 000 лева.

"Глобал вижън", собственост на братя Халваджиян, показва приходи от 6 703 000 лева за 2010-а година. Фирмата има ръст с над 2,5 милиона лева в сравнение с предходната година. За същата година Халваджиян обявяват и печалба от 2 456 000 лева. Приходите на "Глобал филмс" са 4 889 000 лева. Печалбата пък е 1 221 000 лева.

Изключително успешно се представя като продуцент Емил Кошлуков. Той е съдружник с 50 процента дял във фирмата No Frame Media. Другите 50 % са на Виолета Сечкова. Отчетените приходи за 2010 година са 5 795 000 лева, а печалбата - 993 хиляди лв.

Иван Христов и Андрей Арнаудов чрез компанията си "Междинна станция" са заработили над 6 милиона лева през 2010-а година. Точната сума е 6 313 000. Двамата отчитат печалба от 743 хиляди лева.

Компанията SIA има приходи от 4 883 000 лева за 2010-а г. Продуцентската фирма "Камера" на Димитър Гочев и Димитър Митовски е с приход от 5 787 000 лв. Печалбата обаче е едва 99 000 лева.

"Дрийм тийм” на Евтим Милошов и Любо Нейков е с отчетени приходи от 3 228 000 лева. Компанията прави крачка назад в сравнение с 2009 година, когато е реализирала 4 423 000 лева. Печалбата, която двамата отчитат, е 292 хиляди лева .

Old Scholl Productions на Нико Тупарев има приходи от 9 189 000 лв. за 2010-а. Печалбата е 758 хиляди.

Един от култовите водещи на Нова Тв Мартин Карбовски е реализирал чрез предаванията си "Отечествен фронт" и "Карбовски директно" близо един милион лева за 2010 година. Продуцент е "Телеман", която държи правата и на "Горещо" с Венета Райкова. Общата сума за трите предавания като приход е 1 366 000 лева.

Отчетите на "Харбър Айланд" на Денис Ризов за 2010 г. показват много лоши резултати. Неговите предавания "Денис и приятели" по БНТ и "Търси се" по bTV явно са финансов провал, защото през 2010 година е отчетена загуба от тях в размер на 174 хиляди лева.

Надежда НЕНОВА,
Георги ИВАНОВ