Хората са немарливи към здравето си и отлагат посещението при лекаря
Д-р Емилия Кривошийска е родена във Вълчидръм, област Монтана. След завършването през 1988 г. на специалността медицина във Висшия медицински институт в Плевен младата лекарка специализира очни болести. През годините по време на професионалната си реализация тя обръща подчертано внимание на очните заболявания при децата и придобива допълнителна квалификация в областта на детското зрение. Днес вече се е наложила като една от най-добрите детски офталмолози в Града край Кайлъка. В момента д-р Кривошийска работи в Очната клиника към МБАЛ „Георги Странски” в Плевен.

С детската очна лекарка разговаряме за най-често срещаните заболявания на очите при децата, както и за някои митове и легенди за зрението.


- Д-р Кривошийска, мит ли е твърдението, че очите могат да се „износят”?
- Очите, както и всеки друг орган в човешкото тяло, с развитието си претърпяват и промени. Има заболявания, които са типични за възрастта – напр. макулната дегенерация, свързана с възрастта, катарактата, която се появява, също е свързана с възрастта, някои видове глаукома са резултат на дегенеративно заболяване, което пак е в резултат на възрастово развитие. Така че – да, и окото има болести, свързани с възрастта!

- Вярно ли е становището, че слънцето не вреди на зрението, ако носим очила с тъмни стъкла?
- Принципно – да, защитата от ултравиолетовите лъчи е необходима и е хубаво да я има.Тези – новите лещи, които се вграждат вътре в окото, също имат специална защита, така че – да. Необхдимо е!

- Твърди се, че диоптричните очила след време могат да влошат зрението. Основателно ли е това твърдение?
- Самите те не биха могли да влошат зрението, но

окото претърпява развитие

Например при малкото дете отначало има по-голям диоптър далекогледство, но с възрастта той нормално намалява и в един момент дори може да изчезне. И ако детето не ходи на контролни прегледи и не се коригират диоптрите на очилата му, те могат да го увредят.

- Докато чаках да се освободите, видях, че пред кабинета ви имаше малко бебенце със запушени слъзни канали. Среща ли се често това заболяване и каква терапия се препоръчва при него?
- Често родителите идват и казват, че окото на бебето им сълзи. И е започнало да сълзи още от раждането му. Много често сълзи секретира само едното око. В повечето случаи това сълзене се причинява от запушения слъзен канал и е сред честите причини за възпалено око в най-ранна детска възраст. Обикновено запушеният слъзен канал се лекува (отпушва) чрез масажи: поставяш средния пръст във вътрешната част на окото, до носа (там където е слъзният канал) и правиш въртеливи движения с лек натиск. Това се прави по няколко пъти на ден.

- Бихте ли обяснили на какво се дължи астигматизмът?
- Астигматизмът е вродена аномалия на рефракцията на окото, при която светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината. Най-често той се предава по наследство: от родители или по-далечни родственици. В периода на растеж на организма е възможно известно увеличаване на тази рефракционна аномалия, особено когато астигматизмът е свързан с късогледство. След завършване на растежа

астигматизмът не се променя с времето

Основното лечение е изписване на корекционни очила, т.нар. цилиндрични лещи за постоянно носене. За точното измерване на диоптрите се прилага разширение на зеницата с капки - циклоплегия (при 8-годишно дете - в продължение на няколко дни), след което се извършва изследване с авторефрактометър (компютърно) и с помощта на пробни стъкла. Очилата трябва да се носят постоянно както за подобряване на зрението - получаване на ясен образ върху ретината, така и за предотвратяване на редица болестни прояви, последица от зрителното напрежение (като главоболие, бърза зрителна умора, зачервяване и дразнене на очите, поява на възпаления и други усложнения). Това е важно особено в детската възраст, за да се постигне оптимално развитие на зрението.

- Какви са причините за това, пациентите да се отнасят лекомислено към здравето си?
- Немарливи, несериозни, не намират време да отделят за здравето си... Малко са тези, които наистина хиперболизират проблемите си и ходят за щяло и нещяло при лекар, и смятат, че имат всички заболявания, за които прочетат или чуят... Повечето от пациентите са от другата крайност – постоянно отлагат във времето посещението си при лекаря.