ЗЛАТНА ФАМИЛИЯ

• Човекът оркестър има диплома за машинен инженер
• Всички в рода Казасян са музиканти

Вили Казасян, който на 8 декември навърши 72 години, обича да казва, че на този ден студентите всъщност празнуват неговия рожден ден.
Малцина сигурно знаят, че легендата на българското музикално изкуство има диплома за инженер от днешния Технически университет и като такъв е бил разпределен на работа в някакъв завод в Карнобат. При това Вили е завършил университета не по настояване на родителите си, а по собствено желание, въпреки че още от 6-годишен свирел на пиано.
Всъщност баща му искал синът му да учи медицина, но вироглавецът му обяснил, че не се вижда като лекар. Все пак, като практичен арменец, решил да си вземе тапия за нещо по-сериозно, защото и арменците си имат пословица, която гласи горе-долу същото като нашата ^Музикант къща не храни^. Записал машинно инженерство и го завършил, и то доста успешно, но още докато следвал, разбрал, че не това е голямата му мечта в живота и че не е далече от мисълта да се впусне в приключението музика пък каквото ще да става.

Роденият през 1934 г. софиянец така и не заминал за Карнобат въпреки многобройните заплашителни писма, които му изпращали заради нарушаване на закона за задължителното разпределение в ония години. Как да замине, като вече ходел по турнета из цялата страна като пианист и междувременно записал задочно теоретико-композиторския факултет на консерваторията. ^Няма по-тъжно нещо от това да си принуден да вадиш хляба си с професия, която ти е скучна, защото си застопорен на едно място^, обяснява Казасян.
Като повечето арменци у нас, той е потомък на преселници, избягали от турските кланета в началото на XX век. Ако го запитате обаче кое надделява у него - арменското или българското, той ще ви каже, че пъпът му е хвърлен в България, но арменското си е арменско и затова на всичко гледа откъм смешната страна. Не че не се вживява в някои неща, не че не го вълнуват, не че не се ядосва, но наистина чувството му за хумор го спасява. Не си позволява да пада в капана на битовите проблеми. Налага си, а това може би е тренинг от години да бъде над тия неща. ^Така се спасявам. Иначе трябва да се хвърля в морето и да се удавя^, споделя Казасян.

Вече половин век той е свързан с музиката, обичан от колегите си и почитан заради многостранния му талант. Вили, казват те, е от хората, които и на 100 години да станат (дай Боже!), пак ще кипят от идеи и ще работят. И най-важното - това му качество действа заразително на околните. Където е Вили, има настроение и смях.
От близо четири десетилетия името му се свързва с бигбенда на Националното радио - той е негов диригент и ръководител. През всичките години, докато го имаше ^Златният Орфей^, беше диригент или член на журито. Участва във всички джаз форуми, в много международни фестивали и конкурси. Той е един от символите на поколението музиканти от началото на 60-те години и има огромен принос за създаването и разпространението на българската забавна музика.

Зад гърба си Вили Тромбата, както го наричат мнозина, заради това, че дълги години водеше популярното радиопредаване ^Тромбата на Вили^, има три брака.
Първото му официално обвързване е с аптекарката Дора, но то трае само година. Според стара градска легенда съпрузите се спречкали люто за името на първородния им син. ^Да го кръстим Арам, на баща ми^, предложил щастливият родител. ^А не искаш ли да се казва Агоп?^, репликирала язвително фармацевтката. В крайна сметка записали бебето Алек, поне малко от малко ^да уважат^ буквата на арменския му дядо. Казасян обаче не могъл да прости гаврата и скоро дал път на устата си булка.
Вторият брак на маестрото продължил почти четвърт век. След развода си с Дора той се оженил за красивата като италианска кинозвезда студентка по английска филология Надежда Ранджева. Скоро младоженката, която дотогава имала изяви в дамския квартет ^До, ре, ми, фа^, пропяла и в новата естрадна формация ^Студио В^, дирижирана в буквалния и преносния смисъл от мъжа й.

Надя има сестра Люба, която е омъжена за първородния син на великия Константин Кисимов - Васил, и е майка на известния телевизионен журналист Константин Кисимов.
Дъщерята на Вили и Надя - Хилда Казасян, започва да свири на пиано още на 5 години, завършва Националното музикално училище ^Любомир Пипков^ и ударни инструменти в консерваторията. По-известна е обаче като джаз певица.

Хилда дълги години беше съпруга на Чочо Попйорданов, но в един момент актьорът от Народния се залюби с Йоана Буковска, изостави я и отиде да живее с далеч по-младата си колежка. В интервютата, които даваше по онова време, Хилда не криеше, че преживява болезнено това предателство, но после се съвзе, обърна гръб на миналото и заживя като млад човек, който има да наваксва много пропуснати неща. И най-важното: сбъдна й се дългогодишната мечта да си роди детенце. Така че освен джазпевица в момента тя е и щастлива майка, а татко Вили - безкрайно горд дядо. Междувременно Хилда започна да се изявява и в една абсолютно непозната за нея област - отвори 3 ресторанта, в които предлага арменски специалитети и, както се говори в гилдията, бизнесът й върви добре. Не изостави и кариерата си. Нещо повече: последните й концерти показаха, че е дръпнала доста напред в професионалното си израстване като джазпевица.
Братът на Вили - Еди Казасян, също бе музикант от висока класа. А като човек беше още по-отворен и по-голям бохема. Пък и нима можеше да бъде другояче, щом до последно великата Леа Иванова бе влюбена в него?
Срещата между кралицата на суинга и далеч по-младия от нея начинаещ музикант е случайна и... съдбовна. Запознава ги на ^стъргалото^ друга грандама на тогавашна София - Нора Нова. Пламва любов от пръв поглед, която продължава десетилетия и е белязана не само от триумфални турнета по света, но и от много драматични моменти. Заради безумната си обич към Еди Леа отхвърля ухажванията на Ив Монтан, Гойко Митич и други световни звезди. Това обаче не пречи на Еди непрекъснато да й изневерява.

Водил си любовниците вкъщи и тя безумно страдала. Но до последно казвала: ^Еди е бижуто на моя живот. И комфортът на моя диван - да си седи и да си чете вестник. Изведох го в чужбина, дадох му бъдеще и ще го обичам до края!^ Въпреки това изневерите му я съсипват. Получава удар, после втори, разболя се от рак и си замина само на 63 години.
Началото на края на тяхната връзка започва, когато на хоризонта се появява Зоя. Варненката, която се подвизава в родния си град като манекенка и е известна с прозвището Зоя Визона, заради това, че богати ^другари^ й купуват скъпи дрехи, пристига в столицата, за да я покори. Движи се в компанията на заможни араби, но мечтата й е да се добере до някоя известна личност, която да я въведе във висшето общество. Тази личност се оказва Еди Казасян.
Когато Леа научава, че Зоя е бременна от мъжа й, му вдига безумен скандал и го предупреждава, че каквото и да е направил, изобщо да не си мисли за дете, разтрогване на брака и продължаване на връзката. Зойчето Визона обаче успява да се пребори с нея, ражда бебето, кръщава го на Еди и поставя любовника си пред свършен факт. После забременява за втори път от Казасян и двамата заживяват заедно. Колкото и да не е за вярване, живеят в таванското помещение над апартамента на Леа на ул. ^Неофит Рилски^.
Въпреки това Еди е почти единственият човек, който бди над Леа в последните й дни в болницата. Малко преди да си отиде, кралицата на суинга казала:
^Искам да ме погребат в розово.^
За чест на Еди той изпълнил последното й желание.
Самият Еди си отиде от този свят преди две години на 73-годишна възраст, покосен от инсулт.

Венелин МИТЕВ


ВЕЛИКИТЕ ЗА ВЕЛИКИТЕ

Вили Казасян: ^Не ми допада стилът на Лили Иванова, но я уважавам. Имаше много по-добри певци от Емил Димитров, но публиката го издигна в култ.^

Еди Казасян: ^Лили Иванова беше враг №1 на Леа. Но не защото завиждаше на славата й. Истинската причина беше, че възприемаше Леа като... интимна съперница. В края на 60-те години Лили се влюби безумно в мен и започна да ме преследва. Всеки ден ме бомбардираше с любовни послания. В тях неизменно се кълнеше, че обичта й към мен е ^чиста като Рилските езера^. По едно време обаче търпението й се изчерпи и ме разлюби.^

Пак Еди: ^Според Държавна сигурност жена ми била проститутка. Поредната забрана на властите да пее й докарва инфаркт на 33-годишна възраст.^

Леа Иванова: ^Всичко приемам, ние сме модерни хора, но не мога да простя на Еди, че ме прави за смях пред цяла София.^

Стоянка Мутафова: ^Леа можеше да има всеки мъж, но тя не беше флиртаджийка. Тя беше дълбок човек и вярваше в истинската любов.^

Симеон Сакскобургготски след концерт на Леа и Еди в Хайделберг: ^Изключително много ми харесахте, виках ви на ^бис^. Като малък и аз мечтаех да се занимавам с музика, по-точно да бъда тромбонист.^

Нора Нова: ^След смъртта на Леа Зоя Казасян носеше нейните дрехи. Защото Леа беше жена с изключителен вкус и винаги беше невероятно елегантно и изискано облечена.^

Зоя Казасян: ^Леа ме окаля, а аз гледах Еди като бебе. И какви са тези измислици, че първото ми дете не било от него?! Той много искаше и двете ни деца! И изобщо не е вярно, че съм носила дрехите на Леа след смъртта й, това са глупости!^

Крася Титянова, журналистка и кинопродуцент, майка на загиналата при мистериозни обстоятелства тв- говорителка Татяна Титянова: ^Дъщеря ми заварила във Варна на калъп мъжа си и съпругата на Вили Казасян Светлозара.^