Чака ме много тежка химиотерапия, сподели през сълзи водещата
Животът поднася едно след друго жестоки премеждия на Нана. Освен че страда от най-коварната болест и се бори за живота си, при престоя й в Израел миналата седмица водещата е катастрофирала!

Когато като по чудо се отървали без проблем от удара, мъжът й Джон й казал: “Е, този отгоре си прави майтап. Поне да изчака да ти кажат ще те оперират ли или няма”, сподели Нана, която миналия вторник се прибра за няколко дни в България, а в понеделник отново отлетя за израелската онкоболница...

Човек от екипа на “Съдебен спор” разкри пред “ШОУ” подробности за инцидента. “Нана не е била виновна за катастрофата. Друга кола е отнела предимството на тяхната. Знаете, че когато отнемат предимство на някого на пътя, е твърде вероятно ситуацията да завърши лошо. Нана не желае да коментира повече по темата. Молим се за нея всеки ден! Тя е невероятно силен човек, виждате, че дори не е спирала работата си – няма да падне духом, а е твърдо решена да победи в тази битка. И ще го направи! Всички от екипа не само вярваме, но и сме сигурни в това. Бъдете толерантни към нея, не й е лесно...”.

Самата Нана сподели в ефир за предстоящото си лечение, а една неволно изпусната от нея реплика породи вълна от възмущение. "В понеделник заминавам в "Шеба Медикъл Център" и започвам химиотерапията. Оттам ми казаха: "Спокойно, като открият тумора, ще го ударят като палестинец".

Сравнението с "ударения палестинец" й изигра много лоша шега. Минути по-късно в интернет се появиха серия от гневни коментари по адрес на водещата. Въпреки че до момента Нана среща огромна подкрепа от хората, сега за първи път

ситуацията придоби груб характер.

Евгения Александрова например е написала: "Сравнението с палестинеца е много грозно!

Много бързо стана ционистка, Нана. Аз живях 12 години в Израел и не можах".

Следва я и коментара на Еrgun Atay, Moscow, Russia: "Метафората с "палестинците" е, меко казано, неуместна - това е просто скандално за национална медия! Държава с мутренски манталитет...". Според Ivan Ivanov от Unss пък: "Само не ми се мисли какви щяха да бъдат последствията, ако в ефир, след посещение в палестинска клиника, някой каже, че палестинските лекари са обещали да му ударят заболяването като израелец... Ама обратното може, даже и за остроумие трябва да мине, отврат!"

Нана обаче се тревожи не дали ще влоши неволно международните отношения, а за собственото си здраве. “Чака ме много тежка химиотерапия", през сълзи изповяда тя след двуседмичния си престой в Израел, където лекарите най-сетне установиха, че ракът “тръгва” от гърдата.
Уговорката с тамошните специалисти е Нана да отива и да се връща периодично, защото тя е твърдо решена да продължи да работи и да живее така, както го е правила до момента.

“Подготвена съм психически. Първоначално ще ми правят по две вливания месечно. Ще говоря с лекарите това да се случва в началото на седмицата. Със съпруга ми сме се разбрали да оставам в Израел за една нощувка, в която да имам време да се възстановя. С колегите, с които работя от много години, ще поддържаме връзка по интернет и по телефон и ще се подготвям за предаванията. В този момент работата ми е необходима и ме държи психически жива. Всичко това е свързано с много разходи,

а пари тепърва ще ми трябват, за да се боря за живота си.

Сестра ми Мартина е тръгнала да продава апартамент, за да ми помогне”, сподели наскоро водещата.

“Казаха ми, че туморът е малък, но това не го прави безобиден. Той е дал метастази в лимфните възли. Единственото нещо, на което в момента лекарите могат да се опрат, е патологията, тъй като те не могат да конкретизират мястото на тумора. Знае се, че е в гърдата, но е много малък и не се вижда... Представяте ли си, зарадвах се, че започвам химиотерапия! Защото се опасявах, че лечението ми ще се забави – заради празниците в Израел. А времето си минава и не е много добре всякакво изчакване... Бездействието убива! Затова си казах – идва ми рожденият ден, няма ли да ме почерпят с една химиотерапия! Аз знам, че операцията е едно крайно решение, което може да дойде най-рано след двумесечно лечение. След като туморът не може да се локализира, как да се предприеме операция", споделя водещата на "Съдебен спор".

Лекарите я предупредили, че трябва да си махне косата,

защото като стартира химиотерапията, тя ще започне да пада и това ще й нанесе сериозни психологически вреди. Но Нана е категорична: "Ще се влача по корем, но ще се боря!"

“ШОУ” научи, че в Тел Авив на Нана са й направени серия от изследвания, включително мамография, скенер и т.нар. ПЕТ скенер. Той търси тумора, включително и в кръвта, на основата на молекулярно и атомно ниво. Разбрахме още, че на водещата й е правено подобно изследване и у нас, само че тук резултатите не показали нищо нередно. В Тел Авив било същото положение.

Причината – апаратът не можел да улови тумор под 5 милиметра!

“Когато ме оперираха на 28 февруари вляво под мишницата, извадиха от мен група лимфни възли. В тях намериха наличие на метастази, а патологията говори, че са с произход от гърда. При изследването използваха част от материала, но остатъка ми го дадоха. Към момента вече спирам с всички изследвания, започвам същинското лечение – химиотерапия. Защото тя убива пръснатите болни клетки. Много съм доволна от доц. Михайлова, която е завеждащ онкологията на ВМА. Тя ме посъветва да спра процесите в клетките със сериозна химиотерапия. При мен има процес, който е стигнал до лимфните връзки. Ако тези единични клетки са тръгнали да се разпространяват, а те най-вероятно са тръгнали, ще бъдат унищожени с химиотерапията. Лекарите обаче си запазват правото, ако се наложи, да действат оперативно. Ще ми приложат и лъчетерапия, която, доколкото разбирам, до известна степен замества оперативната намеса”, каза още Нана.

Анелия ПОПОВА