За юбилея му го забравиха от националното радио и ансамбъл "Пирин", където остави младостта си
Преди броени дни Илия Аргиров закръгли 80 години и куп приятели и почитатели от цялата страна загряха телефона му с благи пожелания. Пиринската фолклорна област е една от най-богатите в страната ни на певци и музиканти. Илия Аргиров е оставил безценни бисери във фолклорната ни съкровищница през дългия си творчески път.

Дори и министър Вежди Рашидов се сети за мен с цветя колкото за една сватба, казва юбилярят. Единствено не се обадили да го поздравят от ансамбъл „Пирин”, където остави младостта си, и от националното радио, в чийто фонд остави безценни бисери. Това го огорчава, но не му помрачи празника, защото се радва на многобройни истински приятели, които никога не го забравят.

Илия Аргиров започва да пее още преди казармата с ансамбъл „Гоце Делчев”. Работил е и в Ансамбъла на Трудови войски. 40 години от кариерата му са свързани с ансамбъл „Пирин” и винаги с уважение споменава името на проф. Кирил Стефанов, който му е дал шанс за изява на сцената и от когото е научил много. Съпругата му Виса е била танцьорка в ансамбъла и дълго време заедно са делили една сцена. Ражда му двама синове и работи като учителка по физическо възпитание.

Докато големият му син Илиян работи с компютри, малкият - Димитър, тръгва по пътя на баща си. Той е първият вокалист на рок група „Епизод”. Димитър обича да изпълнява и хитове на именития си татко. Преди две-три години успя да издаде албум „Песните на баща ми”. Именно той е „виновникът” Илия Аргиров да влезе в студио на 78 години и също да запише „Моите песни”. На сцената Илия Аргиров често пее с партньорката си Руска Стоименова, а една от най-популярните им песни е „Пушки запукая”. Записана през 1973 г., тя е една от многото с историческо съдържание в репертоара на певеца.

Събрал е повече от 200 македонски бисери, 133 от които се пазят във фонда на националното ни радио. Много от тях научава от майка си Мария Лалева - известна местна певица. Други издирва от самобитни народни изпълнители в района на Сандански, където е роден. Въздействащи са гурбетчийските му песни, които вълнуват българската емигрантска общност по време на концертите на „Пирин” - такава е „Дойди, майко, изпрати ме”. Сега Илия с нетърпение очаква истинската пролет и да хване пътя за севлиевското село Бериево, където със съпругата си прекарва цялото лято сред зеленина, спокойствие и песента на славеите. Здраве, дълголетие и кураж в живота му пожелаваме и ние от вас, скъпи читатели!

Николай ЧАПАНСКИ