Един от най-ярките секссимволи по времето на социализма се радва на внуци, управлява Театър “София” и играе не само в “Стъклен дом”
Ириней Константинов има дъщеря, която преди 3 години го направи дядо. Той живее на семейни начала с приятелката си.

Константинов играе Инджов, адвокатът на Димитър Касабов, героят на Стефан Данаилов, в хитовия сериал на Би Ти Ви “Стъклен дом”. Той се появява само във възлови моменти, за да оправи едно или друго нещо.

Да, обаче 3-годишната му внучка Вивиан харесва в лентата повече Калин Врачански, отколкото дядо си. Младият актьор е в трупата на Театър “София”, а Константинов - негов директор вече 4 години.

“Внуците ми Вивиан и Филип много често идват в театъра. Макар че са само на по три години, магията на това изкуство вече ги хваща, виждам го в очите им. Последния път, когато Вивиан дойде в театъра, се качи на сцената и започна да флиртува с актьорите.

А когато видя Калин Врачански и Мартин Гяуров, се изчерви цялата, защото много ги харесва”, разказва Ириней.

Константинов и Врачански си партнират и в хитовата пиеса

“Коварство и любов” на сцената на Театър “София”, където Калин е Фердинанд, а Ириней - неговият баща. Преди 40 години Константинов играе в същата пиеса във ВИТИЗ.

Актьорът обаче се гордее най-вече с голямото си семейство. На всеки празник двамата с Ана-Мария посрещат децата и внуците в дома си и разказва, че стават големи веселби.

Ириней между “Момчето си отива” и “Аспарух”

Ириней Константинов се разминал с прочутата роля на Ран във филма "Момчето си отива", разказва актьорът. Той признава, че е бил почти сигурен за това участие в лентата на Людмил Кирков. Заради аргумент на сценариста на филма Георги Мишев ангажиментът пропада. Близо 40 години по-късно Ириней Константинов казва, че човек трябва да може да приема подобни поражения и хвали играта на Филип Трифонов в "Момчето си отива".

Много години след този филм Ириней Константинов признава, че в началото на 70-те му е било криво, че не е получил ролята на Ран. Категоричен е обаче, че Филип Трифонов се е справил прекрасно с нея.

Ириней Константинов: Ходих няколко пъти на проби и почти бях сигурен, че ще се снимам. С изненада разбрах, че няма. Обяснението беше, че съм доста градско момче, пък Георги Мишев, който визира едва ли не себе си в цялата тази история, търсил по-друго нещо. Но вече толкова време е минало, пък и Фипо Трифонов толкова хубаво я изигра ролята. А Фипо е не по-малко градско момче от мен. Винаги има момент, в който един трябва да бъде избраният.

Ириней Константинов разкрива още, че е бил канен на проби за ролята на хан Аспарух във филма "Аспарух": Ето сега си спомням неудачна покана за проби - каниха ме за хан Аспарух. Но къде е Стойко Пеев, който впоследствие го изигра, къде съм аз? Разбира се, тогава беше и друг режисьорът, беше Вили Цанков, който трябваше да го прави, но той нещо с Вера Мутафчиева не се разбра около сценария.

За лепнатия му от режисьорите етикет на героя любовник казва:
Много пъти съм си правил равносметка защо това се случи. Имам много обяснения и различни. Аз не бях от хората, които стояха непрекъснато в ресторанта.

Любовта кацна ли на рамото ви?
- Много птичета са ми кацали на рамото... Ожених се през 1977 г. и от първия си брак имам прекрасна дъщеря, вече е голяма, с дете. От доста години живеем с Ана-Мария, която е другата ми половина. Оценявам хармонията в съвместния ни живот... Останалото е… мълчание.

Беше кумир за ученичките едно време. Сега как е?
- Сега ще стана кумир на бабите. Въпросът е кумирът да остане!

Ириней, когато стана директор на Театър ”София”, в медиите се появиха куп писания против избора ти от конкуренти, които дори не се явиха на конкурса?! Имаше ли удари под кръста, компромати по време на конкурса?
- Явиха се още пет човека. Валентин Колев, който беше временно изпълняващ длъжността след Доротея Тончева, актьорите Мариан Бачев и Славчо Пеев, Здравко Витков, който е режисьор в театъра, зам.-директорът на Бургаския театър Иван Славов и двама, които не се явиха - Бойко Илиев и Мирослава Кортенска. Вечерта преди конкурса бях в Смолян. После пък заминах за Любимец, където имах представления. Не ми остана време да усещам ударите под кръста. Опитаха се политически да ме свързват. Всеизвестно е и не съм го крил, че съм с десни убеждения. Не съм член на партия. За разлика от някои хора не съм променял убежденията си.