ЦК и семейството на Марта й забранили да се омъжи за Кеца заради двойната му сексуалност
Фатални сърдечни истории бележат живота на двете деца на Любомир Левчев. Дъщеря му Марта е голямата любов на попзвездата Васил Найденов, но родителите й й забраняват да се омъжи за него, което му разбива сърцето. Това на брат й Владимир пък от известно време е в плен на Милена Фучеджиева, с която вече се гласят за сватба.

Любовната мелодрама в живота на Марта Левчева датира още от соцвреме. Младата столична красавица била пред сватба с изпълнителя на “Сбогом, моя любов (апропо, твърди се, че тази песен е посветена именно на нея), но малко преди двамата да си кажат “Да” в Гражданското, Милко Балев убедил баща й по време на партия тенис на корт, че венчавка не бива да има.

Причината - ЦК на БКП разбрало, че Васко Кеца е... бисексуален?! Особен “аргумент”, за който до ден днешен основните герои в историята запазват мълчание. Изключение прави единствено Владимир Левчев. В интервю за "ШОУ" през 2009 г. на въпрос верни ли са слуховете за тайната сватба на сестра му, по-лаконичен отвсякога, той казва следното: “С Васко имаха приятелски отношения и аз го познавам. Но дотук. Всичко останало - за сватби и т.н., е пълна измислица”.

Да, обаче някои други факти подсказват за обратното. През 80-те щерката на поета Марта Левчева рисувала портрети на Васил Найденов! Вдъхновената художничка обожавала да изобразява любимия си върху платно и имала около десетина картини с неговия лик! Точно в този период двамата са изживели своята, макар и нещастна, любовна история, разкриват запознати. А за картините, които са я увековечили, дъщерята на Любомир Левчев споделя само: “Те са сантиментален спомен за мен, с който аз не искам да се разделям”.

Близки до художничката разкриват, че още в началото на 80-те, когато Кеца е на гребена на вълната, 20-годишната тогава Марта хлътва по него и намира начин да го привлече в тайфата си. Скоро стават гаджета. Щерката на тогавашния шеф на СБП даже го води да го запознае с родителите си в почивната станция на писателите край Варна. Сгледата уж протекла нормално, договорен бил скорошен годеж, но... По-големият брат на Марта - Владо Левчев, подочул от аверите си, че неговият кандидат-зет е с "двойно сексуално чувство" и споделил лошата новина с родителското тяло. Левчев-старши побеснял и

наредил на щерка си веднага да скъса с този "п....ст",

за да не срами семейството. След много драми влюбената Марта все пак изпълнила бащината воля и се разделила с хитовия изпълнител.

Освен на Васил Найденов, Марта Левчева е била голямата любов и на още един известен мъж - топрежисьора от БНТ Найчо Токин (брат на журналиста Тодор Токин - бел. ред.), който умря само на 43 от инсулт.

Сюжетът между Милена Фучеджиева и Владимир Левчев

е също толкова емоционално наситен, макар и доста по-различен. Двамата се влюбват наскоро, въпреки че се познават от деца и имат сходни биографии. Като отрочета на известни автори от соцепохата те са били обгрижвани “като царчета” от комунистическата власт. Разликата само е в това, че за разлика от творчеството на Левчев, което оцеля и след 10 ноември, това на Дико Фучеджиев е позабравено.

И Милена, и Владимир емигрират в САЩ в един момент от живота си. Фучеджиева тръгва с първата вълна през 1990 година заедно със 7-годишната си дъщеря Радина - плод на любовта й с трагично загиналия в катастрофа син на Въло Радев - Ради, от когото забременява на 19, а Левчев заминава четири години по-късно с Фулбрайтова стипендия.

В Америка Владо 10 години преподава литература и творческо писане в различни гимназии и университети. За разлика от него в Лос Анджелис Милена играе първа дама на БГ арт емигрантите и гледа отвисоко всички обикновени гастарбайтери, които прииждат от България. Самочувствието й идва не от финансово стабилната й работа на продавачка на бижута в скъп бутик, а от статута й на издънка на културната номенклатура отпреди 10 ноември.

Двамата обаче се откриват интимно не в САЩ, а след завръщането си у нас. Сценаристката на хитовия сериал "7 часа разлика" и писателят второ поколение вече не крият връзката помежду си, независимо че, както изглежда отстрани, са малко несигурни в нея. Двамата ту се разделят, ту се събират. Сякаш изпитват силата на чувствата си или пък... експериментират с тях. На купони като този на Нова година например приятелите им се чудят: заедно ли са, не са ли?! На фейсбук страницата си Владимир Левчев пък сякаш умишлено подклажда съмненията, защото статусът му постоянно се сменя от "обвързан" в "свободен". И все пак близки до противоречивата двойка коментират, че нищо чудно двамата скоро да чуят Менделсон - трябвало само да надмогнат съмненията си.

Анелия ПОПОВА