С “червените” е пет пъти шампион, носител на Купата на страната и полуфиналист за КЕШ през 1982-ра
Легендарното дясно крило на ЦСКА от 70-те и 80-те години Цветан Йончев става на 56 години на 15 февруари. Петкратният шампион на страната загърби футбола и днес се радва на сбъдната американска мечта. Йончев развива личен бизнес в Чикаго и е горд собственик на верига пицарии.

Ангажиментите не му позволяват да развива треньорската професия, за което искрено съжалява. Все пак в периода 1999-2010 г. той работи в различни школи, подготвя деца и юноши и благодарение на спечелените пари успява да положи основите на бизнеса си. Голямата му опора в това начинание е съпругата му Олга, която редом с него се грижи за нуждите на клиентите.

А много от тях са българи, тъй като Чикаго е един от най-българските градове в Щатите. Всеки иска да се докосне до големия футболист и да послуша историите му, а Цецо не отказва приятелство на никого.

Положителният му имидж в САЩ накара българите там да го изберат за почетен председател на учредения преди година фен клуб на ЦСКА

Йончев е чест гост на сбирките, където не крие болката си от проблемите на любимия отбор.

И тъй като по-младите фенове познават бившия футболист предимно от любимата на агитката песен: Спас Джевизов изненада лошо синята армада, още в третата минута той на “Левски” го набута!

Цецо Йончев по крилото, стрелна се и на таблото името му заблестя - втори гол за ЦСКА!

трябва да споменем за голямото приятелство между “червените” легенди. Двамата не са се забравили, макар че ги дели цял океан. Наскоро фен клубът на “червените” в Чикаго направи дарение на малките таланти на ЦСКА, а събитието се състоя в деня, в който Джевизов се завърна официално начело на школата.

“Цецо и Спас продължават да бъдат много близки. Тяхното приятелство датира от средата на 70-те години, когато единият дойде в ЦСКА от “Ботев” (Враца), а другият от “Ботев” (Пловдив), който тогава носеше името “Тракия”. Цецо на няколко пъти канеше Джевизов в Щатите, но Спас отказа. Благодарение на новите технологии сега двамата се чуват абсолютно всеки ден”, разказват близки до Йончев.

Цецо не е съвсем откъснат от футбола.

Синът му Ивайло работи като треньор в Щатите

и гордият баща не пропуска мач на децата, тренирани от сина му. Дъщерята на бившата “седмица” Биляна завърши колеж и сега прави първи самостоятелни стъпки в живота.

“В никакъв случай не мога да се оплача от живота. Бизнесът върви, децата са добре, ние с жена ми – също. Рано или късно ще се върна в България, но не мога да се оплача от Америка. Наистина моята американска мечта се сбъдна”, откровен е Цветан Йончев.

Венета ЯНЕВА-РАЛЧЕВА


Визитка

Цветан Бориславов Йончев е роден на 15 февруари 1956 г. във Враца, но родата му е от близкото село Чирен. След силни мачове за местния “Ботев” е привлечен в ЦСКА през 1975 г. и носи червената фланелка 9 сезона.

С “червените” е пет пъти шампион, носител на Купата на страната и полуфиналист за КЕШ през 1982-ра. Той е част от великия състав, който подчини настоящите европейски шампиони “Нотингам” (1980 г.) и “Ливърпул” (1982-ра). Срещу “Нотингам” в София той бележи за победата с 1:0, след което вкарва още 9 попадения в турнира за Купата на европейските шампиони, което е рекорд за български футболист.

След ЦСКА Йончев играе за “Славия” и “Лудогорец” и се завръща на “Българска армия” като асистент на Паро Никодимов, след което сам води отбора. Като помощник е шампион през 1992 г., а сезон по-късно извежда тима до триумф в турнира за Купата на страната. За националния отбор дясното крило изиграва 23 мача и бележи 5 гола.