Любомир Пипков я поканил да пее в "Мадам Бътерфлай" и до края на своята певческа кариера тя е блестящата Чо-Чо сан
На 28 януари оперната прима Иванка Митева-Коралова навърши 101 г. Да са й честити!

Коралова е жива легенда на българското оперно изкуство и известна по целия свят като Мадам Бътерфлай - ролята, с която примата изгрява на берлинска сцена.

Именитият белетрист Емил Коралов, създател на седмичния вестник за деца и юноши "Весела дружинка" и на вестника за изкуство и култура "ЛИК", има необикновена съдба и изключителен късмет. Две жени - Милка Петрова и Иванка Митева, играят огромна роля в живота му. Милка Петрова е първата съпруга на маестрото, която напуска този свят рано - на 37 години. След кончината й Емил Коралов е отчаян и се отдава изцяло на децата си Ясен, Андрей и Любчо и на своите детски романи от поредицата "Жари и Морското момиче". Като немски възпитаник той търси равновесие в личния си живот и в чувствата си, но съдбата му готви огромна изненада. Скоро

Емил Коралов се влюбва в Иванка Митева,

неповторимата тогава Мадам Бътерфлай - оперна примадона на 33 години, която е на върха на своята кариера. Младата жена с красиви испански черти на лицето е изразителен мецосопран. Тя е ученичка на знаменитата Христина Морфова. За своите 25 години Иванка има огромен успех на сцената. Пее с оркестъра на Музикалната академия, в която учи. Същевременно изнася концерти на благотворителни вечери във Военния клуб и на националните ни празници. Тогавашните вестници пишат, че от г-ца Митева трябва да очакваме шеметен успех, за който "тя разполага с всичко". Нейният мецосопран е особено мощен в средния регистър. Тя пее големи арии от известни опери. Във "Фрайшюц", "Ирис", "Вълшебният стрелец", "Сватбата на Фигаро", "Миньон", "Лакме" и др.

Иванка получава винаги нестихващи бисове

След трагичната смърт на Христина Морфова през 1936 г. певицата е разстроена, но има неудържимо желание за работа. През 1939 г. печели Хумболтова стипендия и заминава да специализира пеене в Берлин. В Германия музикалната критика е високопрофесионална, но тя е ласкателна и благосклонна към таланта на българката. Всички боготворят младата актриса. На берлинска сцена за първи път се среща с образа на мадам Бътерфлай и го претворява блестящо. Публиката следи в продължение на пет години внимателно всяка вечер играта на младата жена и я аплодира. Малко преди да си тръгне за София, Иванка получава покана от операта в Цюрих да подпише договор за солистка. Без да се колебае, тя отказва, защото твърдо решава да се върне в България. В София всички приветстват завръщането на сърдечната Иванка. Любомир Пипков създава специално за нея ролята на момиче от народа в 7-а картина на операта "Янините девет братя". След като Софийската опера се завръща от Вършец, където е евакуирана по време на войната, Любомир Пипков я кани да пее "Мадам Бътерфлай" от Пучини. Оттогава в продължение на много сезони, до края на своята певческа кариера, Иванка е невероятната и блестяща Чо-Чо сан. Сюжетът на произведението ляга на сърцето на актрисата.

101-годишната Мадам Бътерфлай разказва, че всяка вечер е плакала на сцената

След едно участие в прочутата опера Митева получава интересно писмо. То е от известния писател Емил Коралов. По това време белетристът току-що е овдовял и гледа сам тримата си сина. Най-малкият от тях - Любчо, е само на една годинка. Талантливият писател споделя в писмото си, че не е оперен критик, но с правото на зрител поздравява младата жена с изпълнението на Бътерфлай. "Вашата героиня - изповядва той, е жива с всяка одухотворена ваша усмивка, с горещо-мечтателния ви поглед, който продължава да блести у мен... Саможертвата на майката в лицето на Бътерфлай ме впечатлява". Иванка още не знае, че Емил е загубил любимата си съпруга. Тъкмо се готви да му отговори, когато получава второто му писмо. В него той я моли да участва в литературно четене, организирано от Съюза на българските писатели.

Срещата им е опознавателна. След нея, за кратко време, двамата решават да свържат съдбите си. Решението е взето и с помощта на девера на писателя, известния хирург Марин Петров, брат на Милка Петрова. По-късно роднините на починалата му съпруга приемат с обич и с уважение новата майка на дома Коралови. От голямата Бътерфлай Иванка се превръща в голямата майка. Ясен, Андрей и Любомир са децата, които тя отглежда с много любов.

За да не измести майка им в тяхното съзнание, Митева окачва в детската стая нейния портрет. Кара момчетата да й викат "леля Ваня", а в гримьорната си държи винаги портрета на най-малкия син - Любчо. Днес Любомир Коралов е известен журналист. Той твърди, че любимата му опера е "Мадам Бътерфлай", тъй като стократно е присъствал на репетициите на майка си. Тримата синове боготворят Иванка. Сестричката им Емилия се ражда осем години след брака на белетриста с певицата. Певицата живее 41 г. с белетриста.