Чудото се случи след операция на ортопеда д-р Янаки Янакиев в пловдивската болница “Медлайн”. Развълнувана, майка й още не може да повярва, че Гергана вече ходи, говори и дъвче сама
Двадесет и три годишната Гергана от Нови пазар, която е болна от детска церебрална парализа, вече може да ходи сама. Дори изкачва стълбите до четвъртия етаж. А нейната благодарна майка Мария Асенова още не може да повярва, че това се е случило. Развълнуваната жена не спира да си задава въпроса: “Докторът ли е бог, Бог ли ни помага?” “Чудо” е слаба дума да опиша случващото се” - казва Мария минути преди да изпишат дъщеря й от здравното заведение.

...
Преди няколко дни д-р Янакиев за втори път оперира крака на Гергана и само два дни след това семейството потегля по обратния път към дома - радостни от щастливото събитие.

Момичето се ражда със спастична детска церебрална парализа. През всичките тези години родителите са търсели лечение къде ли не. Отначало лекарите смятали, че Гергана е малка за операция. После - че вече е много голяма. Лежала е в корито в Момин проход, но без никакъв резултат. Гери не само не можела да ходи, но и да говори и дъвче. Цели 23 години измъчената майка храни момичето с попари и то гълта като врабченце. Но... надеждата никога не е угасвала в майчиното сърце.

След предаване по телевизията Мария научава за това, че болни от детска церебрална парализа деца са проходили след лечение в пловдивската болница. Свързва се с репортерката, която е направила репортажа. И така осъществява контакта с д-р Янакиев. Няма значение по какъв начин е станала връзката, важното е, че Гергана попада на точното място. Д-р Янаки Янакиев няма нужда от реклама. Благодарствените писма от родители говорят достатъчно красноречиво. Оказа се, че всяка година прохождат по 15-20 деца, лекувани от д-р Янакиев. Преди няколко месеца той даде специално интервю за в. “Доктор”. Ще припомним само кратък абзац от емоционалния ни разговор тогава: “Това, което ние даваме на децата, е физическа независимост. Тя позволява на малчугана да стане сам, да отиде до хладилника и да си вземе нещо за ядене; или до банята да се измие. А когато стане зрял гражданин на обществото, да може да учи във висше училище. Тези деца се нуждаят обществото да ги приеме като равноправни и да им се даде повече, защото на тях не им достига здраве”. Д-р Янакиев твърди, че не подбира пациентите, доказателство за това е и поредният случай с 23-годишната Гергана.

“На 16 октомври м.г. Гергана навърши 23 години, на 16 ноември дойдохме в болница “Медлайн” на преглед, на 28 ноември д-р Янакиев я оперира, а 13 дни след операцията Гери направи първите си крачки сама!” - разказва накратко “развитието на събитията” майката на момичето. Жената с пълно основание не спира да изразява възхищението си от ортопеда и е убедена, че има доктори, които са родени за доктори, но има и такива, които се смятат за доктори. За нея той ще си остане “единственият доктор в България”. И това е напълно естествено, погледнато от очите на измъчената, но щастлива майка. Тя призовава родителите в нейното положение да не губят надежда, а да дойдат в Пловдив, защото тук е човекът, който може да им помогне. Пък дори и в чужбина да са им казали, че няма лечение за болните им деца. “Когато попитах д-р Янакиев какви гаранции дава, той ми каза - Гергана не е телевизор, та да давам гаранции, при нас даваме резултати”, спомня си Мария. За щастие, резултатите наистина са налице, затова майката казва: “Не се страхувайте от операциите”.


Какви са причините от здрави родители да се роди дете с ДЦП?

Увреждането на нервните клетки може да се случи в период на формиране на плода вътреутробно или в момента на раждане. Много родители не могат да си обяснят защо именно на тях се е родило болно с ДЦП дете, след като са водили здравословен начин на живот - без да прекаляват с алкохола и цигарите например. Или с други вредни навици.

Специалистите обясняват, че определена роля играе генетичната предразположеност. Но не е само това. Съществуват още много негативни фактори. Един от тях е хипоксията, т.е. т.нар. кислороден глад; следва исхемията (недостатъчност на кръвотока); инфекциите също; механичните и травматични увреждания при детето. И не на последно място - предразположеността на родителите към съдови заболявания. Всички тези фактори поотделно или в съчетание един с друг могат да доведат до детска церебрална парализа при детето.

Тежестта на проявите на болестта е свързана с масивно увреждане на мозъка. Тези прояви могат да са съвсем незначителни и да бъдат забелязани само от медици. Но също така могат да бъдат явни и очевидни и за родителите.

По принцип обаче тези симптоми са слабо забележими в най-ранно детство. И стават по-очевидни при съзряване на нервната система на детето. Запомнете тези ранни признаци, за да вземете навреме мерки:

- детето трудно контролира главичката си;

- не може нормално да се обръща;

- не умее да стисне с ръчички дори и малки предмети;

- не може да седи без поддържане;

- не може да пълзи, нито да проходи;

- при здравите деца т.нар. безусловни рефлекси изчезват след 3 до 6 месеца, а при болните това не се случва;

- преобладава използването само на едната ръчичка, когато детето е вече на 18 месеца. Това показва слабост или патологичен мускулен тонус от едната страна и може да е един от признаците на детската церебрална парализа.


Часове след първата интервенция момичето вече може да дъвче

Майката буквално е шокирана, когато за втората операция Гергана тръгва с огромна радост. “Нямаше търпение да дойдем отново в болницата, вчера след операцията започна сама да прави гимнастика с гипсирания крак”. Нейното удивление не спира дотук, тя не може да се начуди и на това, че часове след първата интервенция момичето започва да дъвче - за първи път от 23 години насам развива дъвкателни способности. Буквално за дни изцяло променя външния си вид - от превита на две “старица” се превръща в млада жена, дори лицето й се подмладява, променя се формата на устата й.

“Операцията й е дала желание за живот, тласък, почувствала е, че нещата ще се оправят”. Така скромно д-р Янакиев обяснява тези видими промени в Гергана. “Досега момичето е лекувано консервативно. Има правило - консервативно - колкото може, оперативно - колкото трябва”. Специалистът успокоява родителите, че не трябва да се страхуват от операциите, защото не се рискува животът на болното дете. Оказа се, че същия ден от болницата си тръгва “с вече нормално подвижни крайници” и друг излекуван - 47-годишен софиянец, чиято майка се е страхувала да го подложи като малък на подобна интервенция.


Тук всеки ден спасяват някого...

“Децата, болни от детска церебрална парализа, стават възрастни хора, при това напълно зависими от родителите си за всичко - пиене на вода, храна и т.н., обяснява специалистът. - Когато мама и тате вече не са край тях, защото идва такъв момент, те няма как да се обслужват. В болница “Медлайн” е ежедневие да постигаме физическа независимост на болните от ДЦП. Тук всеки ден има проходили. Сега нашият стремеж е тези хора да подобрят походката си, за да могат да се адаптират в обществото - да работят, да ходят по заведения, да се срещат с приятели. Както това стана със Зорница Войничанска от Мизия, която преди година направи първите си стъпки, също на 23 години. А сега походката й е напълно усъвършенствана” - казва лекарят.

Той съобщи и това, че съвсем наскоро в болница “Медлайн” ще бъде открито отделение по рехабилитация и цикълът за лечение на детска церебрална парализа ще бъде затворен.

Яна БОЯДЖИЕВА