В Медицинския център “Св.Иван Рилски” в Тутракан от няколко месеца се извършват и ин витро процедури. Звучи невероятно, но е така...
Създател и управител на центъра е д-р Любомир Петров Бойчев - акушер-гинеколог, потомствен лекар. Той е роден на 28 ноември 1965 г. в Тутракан. След завършване на медицина специализира акушерство и гинекология. Има 5 специализации в университетската клиника във френския град Ним и няколко следдипломни квалификации: оперативна гинекология, ендоскопска хирургия, асистирана репродукция и ултразвукова диагностика.

В България вече на няколко места, но все в по-големи градове, като Варна, Пловдив и София например, има създадени центрове за репродуктивна медицина. Има тенденция и се работи в посока на създаване на още такива медицински заведения. Преди два месеца и в Хасково “се поставиха основите”, може да се каже, макар и засега все още на ниво консултации, организация и прочее подробности. Оказва се, че не е никак лесно, а и са нужни време и средства за такава полезна инициатива. Много двойки от цялата страна имат нужда от помощ относно своето репродуктивно здраве и е много похвално, че се работи в тази посока.

Когато научихме, че и в малкия Тутракан вече работи такъв медицински център, решихме да разкажем точно за него. Не защото е прецедент, а защото се оказа, че в България има много кадърни и отговорни специалисти - независимо в кое кътче на родината се трудят. И да докажем чрез тяхната всеотдайност, отговорност и може би - кауза, че “няма невъзможни неща”. Поне що се отнася до д-р Любомир Петров Бойчев. Той скромно се съгласи да разкаже за работата, която вършат той и неговият екип, и още по-скромно потвърди факта, че от известно време изпълнява и длъжността управител на МБАЛ - Тутракан.

За щастие, вече имаме 13 бременности след ин витро

Целта ни е да правим качествена диагностика, която да затвори цикъла в общата диагноза и общата помощ на пациентите.

Д-р Бойчев се радва на този резултат, защото реално центърът за репродуктивна медицина в Тутракан работи от 5-6 месеца. И то в пълния обем на асистираните методи за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. През август 2011 г. са сключили договор за асистирана репродукция за трите опита, финансирани от държавата.

“Сформира се чудесен екип от акушер-гинеколози и ембриолози, които дълго време са специализирали в София - каза д-р Бойчев. - Те са работили основно при д-р Георги Стаменов в Центъра за репродуктивно здраве “Надежда” в София. Поддържаме чудесна комуникация с този център, имаме общо ноу-хау и еднакъв модел на поведение”. Той разясни още, че се работи в пълен обем, и със задоволство отбеляза, че разполагат с възможно най-високото технологично оборудване в частта по чисто асистираните техники, където работят ембриолозите. “Така е и в акушерската част, където съвсем наскоро закупихме 4-измерни ехографи с възможност за ранна диагностика на аномалии и в гинекологията, и в акушерството” - сподели още той.

И продължи с това, че вече в техния център функционира и лаборатория в контекста на репродуктивните техники. “Целта ни е да правим качествена диагностика, която да затвори цикъла в общата диагноза и общата помощ на пациентите. Правим консултации с андролози, когато това се налага”.

При нас предлагаме пълен цикъл - от процедурите по забременяване, през проследяване на бременността до раждането

“Когато регистрираме бременност - обяснява д-р Бойчев, - ако пациентите пожелаят да бъдат следени при нас, ние предлагаме най-високотехнологични начини за следене на бременността, включително ранните и късни тестове за синдрома на Даун. При нас се прави пренатална ехографска диагностика, пулмология, 4-измерна ехография, женски консултации, било то през Здравната каса или платено”.

В медицинския център по репродуктивна медицина в Тутракан са се опитали да затворят целия цикъл. Д-р Бойчев разказа пред репортер на в. “Доктор”, че вече 21 години работи в областта на стерилитета, а от 6 години Центърът има разрешение от Агенцията по трансплантации за асистирани методи в частта донорски и партньорски инсеминации. “Тук на място изследваме и мъжкия фактор, защото той е важен - казва още той. - Правим спермограми. Но това го правим вече години наред, а сега затваряме цикъла с ин витро, за което се готвехме сериозно”.

В акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Тутракан вършат пълния обем ендоскопски операции, касаещи двойките с репродуктивни проблеми, включително и хистероскопски. “Започнахме преди 17 години и бяхме сред първите в страната. За тази цел сме специализирали в София и в университетската клиника в Ним - Франция. В крайна сметка сме затворили цикъла и завършваме с процеса на раждане” - каза д-р Бойчев.

Нашата философия е всичко да бъде подчинено на пациента

Нашият център не се опитва да се съревновава с никого, а само да печели доверието на пациента.

Когато говорим за медицинско заведение в малки населени места, винаги асоциираме с проблеми, с недостиг на кадри, на средства, на лекарства... Такава е ситуацията в почти всички малки болници. Но тук нещата явно са различни. На въпроса как постигат всичко това, д-р Любомир Бойчев казва следното: “Чрез договорите с колегите от София осигуряваме имунологичните и генетичните изследвания, които формират целия цикъл на качествена диагностика и дават ясна картина на причините за невъзможността на жените да забременеят. Работим с Националната генетична лаборатория в “Майчин дом” на проф. Иво Кременски, с клиниката на д-р Георги Стаменов, правим имунологичните изследвания при доц. Балтаджиев”.

Той за пореден път подчерта колко важно е за неговия екип да обединят ресурсите, за да могат, независимо от мястото, да предлагат високо качество. “Искам да подчертая, че не е важно мястото, важно е какъв екип ще сформираш, за да предоставиш на пациента качествена медицинска услуга.” И допълни, че част от тази тяхна политика е да дигитализират всичко, така че пациентът да има достъп до всичко - до информация, изследвания, образна диагностика.

С д-р Бойчев разговаря Яна БОЯДЖИЕВА


От много места в страната се лекуват при нас

Това е логично и обяснимо. Все още в България са малко медицинските заведения за репродуктивна медицина. Д-р Бойчев се похвали, че напоследък в техния център се лекуват 3 бургазлийки. Съобщи, че все по-често ги търсят за помощ жени с репродуктивни проблеми от съседна Румъния, предимно от Букурещ и Констанца. “Можем да се похвалим с няколко забременели румънки чрез асистирани методи. Две от тях вече се радват на дългоочакваните си бебета. Тези дни чакаме още 3 пациентки от Констанца”.

По повод цените на лекарствата за тези процедури д-р Бойчев изясни, че цените в България и Румъния вече се изравняват, въпреки че това е въпрос на национална политика за регистрация на медикаментите. “Лекарствата, които трябва да се вземат за процедурите ин витро и инсеминация, са платени. Ние осигуряваме на нашите пациенти необходимите медикаменти, без да начисляваме нито една стотинка отгоре. Фактурираме това, което е по наредбата” - поясни още специалистът.

Д-р Любомир Бойчев не спести своя коментар и за трагичните инциденти с родилки в края на миналата година, които наистина разтърсиха цялото общество тогава. И въобще за лекарските грешки. За да бъдем по-точни, той акцентира върху системата за контрол. В напълно свой стил, т.е. съвсем професионално и човешки, той изрази мнението, че при такива тежки случаи нещата трябва да се поставят на професионална основа и да се проведе откровен диалог за начините, по които се финансира цялата дейност. “Необходимо е да се уточни какви са критериите, какво е участието на пациентските организации, ясно да се регламентира самата система за контрол - смята специалистът. И допълва: Много често покрай такива случаи горят и качествени лекари, а обществото незаслужено се обръща срещу тях. Едва ли не всички са престъпници”. И той като много свои колеги е на мнение, че не останаха много лекари, които се изкушават да работят в тази атмосфера. “Безспорно лекарски грешки има по света, но е важно да се види дали става дума за организационен или личен пропуск, да се разбере защо системата е допуснала такова нещо. Не бива да се демонизират лекарите, защото това е пагубно за пациентите”.

В заключение специалистът изразява убеждението си, че нашата здравна система има кусури в организацията и са нужни структурни, организационни и нормативни промени.